Eerste indruk ontstaat halve seconde na horen van stem

Mensen vormen zich al een oordeel over anderen, nadat ze een halve seconde hebben geluisterd naar hun stem. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Betrouwbaar

De manier waarop iemand ‘hallo’ zegt, is bepalend voor de eerste indruk over zijn of haar persoonlijkheid. Luister hier naar de voorbeelden. Hoe kort het ook is, merk je de duidelijke verschillen?

Het onderzoek zegt verder: Mannen komen betrouwbaarder over als ze ‘hallo’ uitspreken op een relatief hoge toonhoogte. Vrouwen worden als betrouwbaarder gezien wanneer ze bij de uitspraak variëren in toonhoogte.

Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. 

Telefoon

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door studenten korte telefoonconversaties te laten voorlezen waarin het woord ‘hallo’ voorkwam. Ze kregen de opdracht om dat zo neutraal mogelijk te doen. Hun stemmen werden opgenomen.

Vervolgens knipten de wetenschappers het woord ‘hallo’ uit alle opgenomen gesprekken. Deze geluidsfragmenten met een lengte van 0,2 tot 0,5 seconden lieten ze horen aan een groot aantal proefpersonen. Deze moesten vervolgens beoordelen hoe betrouwbaar, dominant en aantrekkelijk ze de spreker vonden.

Uit het onderzoek bleek dat bijna alle proefpersonen tot ongeveer dezelfde oordelen kwamen op basis van de geluidsfragmenten.

Dominant

Dat gold niet alleen voor betrouwbaarheid, maar ook voor andere persoonlijkheidskenmerken. Luister hier naar voorbeelden.

Zo werden mannen die met een zware stem ‘hallo’ zeiden, over het algemeen als dominant beoordeeld. Bij vrouwen was het omgekeerde het geval. Als ze ‘hallo’ uitspraken met een hoge stem werden ze eerder gezien als dominant.

Vraagteken versus uitroepteken

Mij valt verder op dat de dominante ‘hello’ met een uitroepteken spreekt; de niet dominante met een vraagteken. Praten met een vraagteken aan het einde van een zin straalt onzekerheid uit. Let daarop als je je onzeker voelt, want dat lijk je nog onzekerder.

Verbazingwekkend

De wetenschappers zijn verrast door hun bevindingen. “Het is verbazingwekkend dat mensen door zulke korte stukjes spraak tot zulke duidelijke indrukken kunnen komen over een persoon, en dat die indruk vaak hetzelfde is bij verschillende luisteraars”, verklaart hoofdonderzoeker Phil McAleer op de nieuwssite van de Universiteit van Glasgow.

Let ook op je houding

Alle hens aan dek als je aan de telefoon zit. Denk nooit: ‘Ze zien me niet, dus wat maakt het uit hoe ik erbij zit’. Half liggend, met je benen op het bureau doet je stem anders overkomen dan als je rechtop zit. Als je hele tijd aan het ijsberen bent, kom je minder rustig over dan als je kalm op een stoel zit.

Succes met je telefoongesprekken.

 

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *