Zooo lekker, de croissant! Eet je er veel? Natuurlijk niet, daar word je moddervet van. Dat ding is niet voor niets zo lekker. Het is de nationale trots van de Fransen. Zo trots zijn ze dat ze zelfs een postzegel hebben uitgegeven met een croissant erop. Eentje die zou moeten geuren.

Als je met je nagel over de postzegel krabt, komt de zoete geur van verse croissants vrij. En dat gebeurde in Valence bij de introductie, klanten begonnen te krassen en het postkantoor rook plotseling naar een banketbakkerij. Die ervaring heb ik niet, overigens, jammer genoeg. Er komt hooguit een iets zoetige geur bovendrijven.
Meer dan 4 miljoen per dag
Het blijkt dat de croissant een van de meest verkochte producten bij de Franse bakker, een symbool van de Franse gastronomie en het favoriete zoete luxebroodje van de Fransen.
Volgens schattingen worden er in Frankrijk per jaar zo’n 1,6 miljard gebakken en gegeten – meer dan 4 miljoen per dag. Het is met stip hét favoriete zoete broodje van de Fransen. De pain au chocolat staat op twee.
De Parijse banketbakker Jean-Michel Carton maakt volgens velen de lekkerste croissants van Frankrijk. Hij won er al een hele serie prijzen mee en bakt er zo’n achthonderd per dag. Dat is veel hè! Noteer het maar voor je volgende bezoek aan Parijs.
Hier in de buurt hebben we ook een winnaar. Ik weet niet of ik er zal geraken, want dan moet ik Anne-Marie heel lief aankijken.
Weekend
Vooral In het weekend is de croissant het favoriete onderdeel van het Franse ontbijt, meestal met een kop koffie. Dat is ook het moment dat Anne-Marie ze voor mij haalt. Als (bijna)niet-koffiedrinker gaat dat samen met versgeperste sinaasappelsap.

Op een doordeweekse dag wordt een kwart van alle croissants aan het eind van de middag gegeten, als ‘halfviertje’,’ aldus de Franse bakkersfederatie. Dit heet “le goutter”. Om een beetje de honger te stillen tussen de lunch en het late avondmaal.
Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Fransen regelmatig een croissantje eet. En 98 procent van de Fransen zegt dat de croissant deel uitmaakt van de Franse cultuur. ‘De croissant is,’ aldus de bakkersfederatie, ‘een pijler van de Franse keuken, een icoon van de Franse viennoiserie.’ Dat zijn de luxe, zoete broodjes: de croissants en -achtigen. Gemaakt van gefermenteerd of bladerdeeg. Daarnaast heb je het verfijnde gebak, de pâtisserie. Die twee soorten liggen altijd duidelijk gescheiden.
De postzegel werd ontwikkeld door het postbedrijf én de Franse banketbakkers. Hij mag ook op een brief naar het buitenland. En dat is dan ook gebeurd, want zo’n postzegel wil je natuurlijk hebben.
En ja: er bestaat ook al een Franse postzegel met een stokbrood. En nee: die is niet langwerpig.
Bron: Het Parool
