Kleding vermaken

Irritant is dat toch, dat je dikker wordt en dat je er kennelijk niets aan kunt doen, ook niet als je er een gezonde levensstijl op nahoudt: verantwoord eten, genoeg bewegen, zelfs regelmatig naar de sportschool. Leeftijd, hormonen, misschien wel medicijngebruik, whatever, dat je denkt “Watskeburt?!” Vrouwen van een zekere leeftijd herkennen het vast wel.

In veel van mijn strakker aangesloten kleding zie ik er tegenwoordig uit als een hansworst. Wat nu, want van veel kleding wil ik helemaal geen afscheid nemen.

Kleding vermaken: onzichtbaar

Dus wat doe ik? Jasjes draag ik meestal open, dus dat blijft min of meer het zelfde.  De blouses wil ik nog wel eens dichtnaaien op boezemhoogte als ze verder nog passen. Maar rokken, broeken, jurken? Mijn vriendelijke kleermaker heeft de afgelopen jaren heel wat onderkanten een maatje groter gemaakt, vrijwel onzichtbaar. Een jurk is weer een ander verhaal. Hoe lossen we dat nu weer op?

Kleding vermaken: zichtbaar

Er zit nog genoeg stof in de jurk om de naad een stukje op te schuiven. Dus weer een onzichtbare vergroting. Maar kleding vermaken hoeft niet altijd verborgen te blijven. Heeft het kledingstuk niet genoeg stof, dan kun je ook best een reepje contrasterende kleur ertussen zetten of een kleur die al in het dessin van de jurk zit.  Als je iets niet onzichtbaar kunt veranderen, dan moet je het juist maar accentueren, vind je niet?

Niet weggooien, maar kleding vermaken

Sowieso vind ik het een goede ontwikkeling je kleding niet meteen weg te donderen als er iets aan mankeert. Zit in een mooi vintage kledingstuk een slijtageplek en is dat goed te vermaken? Doe het gewoon. Kijk hoe vrouwen dat in de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna deden. Vaak was er gewoonweg geen materiaal beschikbaar. Heel inventief werden ze ervan. Daar kunnen wij veel van leren.

Kleding vermaken in tijden van schaarste: hondenhaar in plaats van wol

Jasje van gebreid hondenhaar

Wol was zeer schaars, een alternatief: hondenhaar. De draagster weet niet waar haar moeder het hondenhaar vandaan had, maar haar moeder gebruikte haar spinnenwiel om het haar tot een soort wol te spinnen. De wol werd vervolgens gebruikt voor mouwen, de kraag en achterkant van het jasje dat verder van corduroy gemaakt werd. Draagster had het warm, maar had een hekel aan het kledingstuk om het hondenhaar zo ontzettend jeukte!

Jurk van tafelkleed en meubelstof

Bovenlijfje is van de jurk is een tafellaken en de onderkant waarschijnlijk meubelbekleding.

Kleding vermaken

Van tafellaken en meubelstof. Alles is mogelijk!

Ook Modehuis Hirsch liet zich van haar creatieve kant zien. Deze blauwgele jurk is gemaakt van twee soorten crêpe, omdat ze te maken hadden met stoffenschaarste.

kleding vermaken

Door schaarste: jurk uit verschillende stoffen.

Kleding vermaken voor je trouwdag

Oorlog of geen oorlog; tekorten, schaarste. Getrouwd werd er toch. Hieronder twee voorbeelden van hoe je er toch leuk kunt uitzien op je trouwdag.

Trouwen deed je toen o.a. in een mooie jurk of stijlvol mantelpakje. In 1944 trouwt een vrouw met haar grote liefde in een jurk gemaakt van de crêpe voering uit haar jassen. Met knoopjes en smokwerk versiert ze haar zwarte jurk.

Parachutestof was er genoeg in die tijd. Dus waarom daar geen trouwjurk van maken? Het tasje is gemaakt van parachutekoorden. Later wordt de witte jurk vermaakt tot avondjurk.

Kleding vermaken

Alternatieve trouwjurken in tijden van stoffenschaarste in en vlak naar de 2e Wereldoorlog.

Tot slot

Dus: wees zuinig op je mooie kleding, ook als die misschien te klein wordt of een versleten plek heeft. Laat de kleding vermaken, of: Tom Poes verzin zelf een list. In een volgende nieuwsbrief kom ik terug op meer initiatieven om kleding een tweede kans te geven.

meer manieren om je kleding langer door te dragen

Te korte rokken en jurken

Foto’s

De foto’s heb ik gemaakt in het Verzetmuseum, in februari 2020.

2 reacties op “Kleding vermaken

  1. Ach, wat zou het toch leuk zijn om een goede naaister te kennen, die je zou kunnen helpen met dit soort veranderingen.
    Altijd leuk je tips te lezen
    Met groet
    Miecke

    • Dank je voor reactie Miecke. Kijk of er een goede Gouden Schaar bij je in de buurt zit die dit kan. Sommige kleermakers zijn echt heel handig en denken met je mee. Verder rondvragen in je kennissenkring. Een oproep op Facebook zetten helpt soms ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *