14. Thuis eten bij de Fransen – het ontbijt (le petit déjeuner)

Thuis eten bij de Fransen gaat iets anders dan thuis. Frankrijkgangers zullen dat vast herkennen, vooral dat ontbijt! Nog geen één keer ben ik bij het gezamenlijk ontbijt geweest. Het gezin staat vroeger op dan ik.

Hoewel, in het weekend wel, maar ik krijg de indruk dat iedereen eet zoals het uitkomt. Vorige week kreeg ik een croissant en een ‘pain au chocolat’ toegeschoven; én versgeperste sinaasappel.

Gehaast?

Als ik doordeweeks opsta zie ik vaak halfvolle kopjes thee, een totaal vergeten kop koffie (of was het warme chocola?), verloren theezakjes (of nee, ‘tisane’, een kruidenthee), een aangebroken stuk boterkoek uit Nederland, nog half open potten met zoet beleg, de lepel er meestal nog in. Chocolade is ook populair in dit huishouden, er ligt meestal wel een aangebroken chocoladetablet.

Het toetje (soort cheesecake) van gisteravond is het ontbijt van vanmorgen. En natuurlijk een verloren ’tisane’ zakje

Crêpes als ontbijt

De koekenpan smeult vaak nog na van het maken van de crêpes in de ochtend. Lysian maakt regelmatig voorraden pannekoekenbeslag, zodat iedereen – ook de kinderen – dat ’s morgens zo in de pan kunnen gieten voor een snelle crêpe. Het ziet er altijd nogal gehaast uit. Cassandre moet in ieder geval de bus van 7.15 uur hebben om op tijd op school te komen.

Zoet versus hartig

Het ontbijt bestaat in feite uit zoete dingen, ook in Italië, Dus als ik de boterkoek bij het ontbijt ontwaar, is dat heel normaal. Ze vinden de meegebrachte waar gelukkig heel lekker.

Ik houd het bij mijn muesli met yoghurt en fruit als ik niet ga zwemmen. Anders wordt het later op de dag een sandwich, die je echt overal kunt kopen. De één wat verser en smakelijker dan de ander.

 

lees ook

Thuis eten bij de Fransen – deel 2 – het middageten (le déjeuner)

Thuis eten bij de Fransen – deel 3 – het avondeten (le diner)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *