37. Zwemmen – deel 2 – Hoe ziet een Frans zwembad eruit?

Het zwembad hangt vol met borden met geboden en verboden. Altijd een badmuts op en daarnaast pictogrammen van de al dan niet toegestane kleding en attributen.

Lycra verboden in zwembad

Bermuda’s en korte broeken zijn al tientallen jaren verboden, het moet een echte zwembroek zijn. Maar ook lycra is verboden. Lycra?? Dat zit toch in alle zwemkleding? Aan de balie laat een medewerkster een soort T-shirt van lycra zien. Zo’n top mag überhaupt niet, maar volgens haar wordt deze specifieke lycra doorschijnend in het water.

Hygiëne

Niet alleen  douchen, ook flink inzepen en dan afspoelen is het credo voor je het water ingaat. Natuurlijk zijn de zeepautomaten om de haverklap leeg!

Alles heeft te maken met hygiëne. Die bermuda’s en korte broeken waar die jongens de hele dag in dartelen, worden natuurlijk vies. Zwemkleding daarentegen is om in te zwemmen. Ik heb in Parijs wel eens meegemaakt dat iemand toch met bermuda het zwembad inging, eruit gestuurd werd, maar niet zijn geld terug kreeg. Arme toerist, wist hij veel. En probeer dan maar eens zo’n zure ambtenaar te laten meewerken.

Regels, regels, regels

En natuurlijk de badmuts. Zouden ze in Nederland ook moeten doen. Scheelt een hoop haren in het zwembad.

Openingstijden 12-14 uur

Om 12 uur opent het zwembad en geen seconde eerder gaat het poortje open. Iedereen wacht geduldig in de rij. Ga je in Nederland naar een zwembad, dan zijn dat de openingstijden 12-14 uur: de tijden waarop je in het zwembad mag zijn; in het water om precies te zijn. Niet in Nantes en zeker niet in DIT zwembad. Om half twee jagen ze je er al uit. Zelfs voor Franse begrippen is dat eigenlijk een kwartier te vroeg. En als je ook nog je verkleedtijd vanaf 12 uur telt, heb je effectief slechts 5 kwartier in het bad.  ‘Arnaqueurs’ (= stelletje oplichters), vindt ook Peggy.

Gevonden voorwerpen

Ik ben weer eens wat kwijt en vraag of ze mijn badmuts hebben gevonden. Ik vraag om een ‘bonnet’. Komt de medewerker met een bak vol met mutsen aanzetten, wintermutsen wel te verstaan. Nee, nee, ik bedoel voor het zwembad… Dat is dus een ‘bonnet de bain’ lees ik later in mijn woordenboek. Overigens: mijn badmuts ligt niet bij de gevonden voorwerpen.

 

lees ook

Zwemmen – deel 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *