42. TERUGKIJKEND – Is het nou gelukt met dat Frans?

Mijn hoofddoel was mijn Frans verbeteren. Liever nog: zo vloeiend mogelijk spreken. Dat valt me een beetje tegen. Ik riep het al in het begin en die mening ben ik nog steeds toegedaan. Waarom dan wel?

Waar zijn de woorden als je ze nodig hebt?

Als je de hele dag in een vreemde taal spreekt, een verhaal, een belevenis vertelt, dan merk je pas hoe lastig het is. Woorden in de juiste volgorde zetten en je uitleg te nuanceren. Waar zijn de woorden als je nodig hebt? Dan merk je pas hoeveel woorden er zijn om te onthouden. Vooral omdat ze in het Frans voor alles een ander woord hebben. Wij breien alles aan elkaar, ook vast wel lastig, maar minder om te onthouden.

Een voorbeeld: de Fransen hebben wel een stuk of zes woorden voor kast. Wij zeggen ‘kast’ en zetten er dan iets voor: servieskast, kledingkast, keukenkast… etc.

Mannelijk en vrouwelijk komt overal terug

Dan nog het verschil is tussen mannelijk en vrouwelijk en dat op allerlei manier in de zinsconstructies terugkomt. Niet alleen is een woord mannelijk of vrouwelijk, ook de bijvoeglijke naamwoorden worden zo vervoegd, het lijdend voorwerp. Je moet aan tien dingen tegelijk denken. Het helpt echt enorm dat we tegenwoordig alles digitaal kunnen opzoeken. In ieder geval de woorden!

De eerste stap is gezet

Toch moet ik mijzelf niet te kort doen. Ik merk na een week of zes dat ik wel degelijk een grotere vocabulaire heb. Ik sla dingen gemakkelijk in mijn hoofd op en ik noteer ook veel. Laten we zeggen: de eerste stap is gezet. Mijn oorspronkelijke plan om zeker drie maanden achtereen in Frankrijk te vertoeven was echt niet gek bedacht. Voor de taal dan. Dat dan weer wel. Houd ik nog van de taal, na al dat geploeter? Absoluut; het is en blijft mijn favoriete taal. En Frankrijk vind ik ook te gek.

 

 

2 reacties op “42. TERUGKIJKEND – Is het nou gelukt met dat Frans?

  1. Wat een leuk experiment om zes weken in een gezin in Frankrijk te gaan leven. En mijn beeld van de Fransen is door je blog toch weer genuanceerder geworden. Dank je wel voor het delen van je ervaringen en welkom thuis!

    • Leuk om te horen. Die Fransen zijn helemaal prima. Ze hebben wat andere eetgewoontes dan wij, verder merkte ik niet zoveel anders in het gezin. Oh ja, ik vind ze door de bank genomen een stuk beleefder, maar dat heb je kunnen lezen. Ik ga mijn eigen gedrag maar eens aanpassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *