6. Frans spreken? Mijn brein maakt overuren

Ben ik nou zo arrogant dat ik denk ik zo goed Frans spreek? Bij de Alliance Française vinden ze me te goed voor de gevorderdenklas. Mijn twee recente Franse leraren gaven en geven me complimenten. Als ik in Frankrijk ben, ontsnapt er ook wel eens een compliment uit een Franse mond. Ik voel me ook tamelijk op mijn gemak in de Franse taal. En elke keer als Hein om een woord vraagt, weet ik dat ook zo op te lepelen. Dan denk je toch dat je het echt wat kunt.

In Frankrijk zelf

Tot je jezelf in het land capituleert, omdat je vindt dat het eigenlijk beter kan en je dat ook heel graag wilt. Je denkt tegelijkertijd “ik was dat varkentje wel ff”. Alleen een beetje meer vocabulaire en vooral letten op de voorzetsels en andere wat lastige zinsconstructies.

Totdat je dus echt de hele dag in de landstaal moet praten. Hoezo een behoorlijke vocabulaire, hoezo je best wel goed uitdrukken in de Franse taal? Ik hakkel, zoek voortdurend naar woorden, struikel over zinnen en woorden; mijn digitale woordenboek Reverso is mijn beste vriend.

Mijn brein maakt overuren

Mijn brein maakt overuren (Sucé-sur-Erdre)

Het vreet energie. Zeker de eerste twee, drie dagen ben ik bekaf. Ik versta bijna alles, maar hoor telkens nieuwe woorden en uitdrukkingen, die ik soms opschrijf en soms laat gaan. Ik merk steeds meer dat in het Frans andere zinsconstructies bestaan. Ik had al gemerkt dat het Frans voor elk object een ander woord heeft, terwijl wij in het Nederlands alles aan elkaar breien. Bijvoorbeeld kleding-, keuken-, servieskast etc.

Kortom: Mijn brein maakt overuren! Wat natuurlijk héél erg goed is tegen dementie, maar dat terzijde.

Hoe gaat het na acht dagen?

Ondertussen zit ik hier nu 8 dagen. Gaat het beter? Mwah, nog niets om over naar huis te schrijven. Vandaag wel voor het eerst naar een Franse film geweest, die kon ik zonder al te veel moeite volgen. Mijn luisterbegrip is enorm vooruit gegaan. En de hele Franse terminologie op het gebied van zwemmen heb ik intussen onder de knie. Belangrijk als je binnen een week al in drie verschillende zwembaden bent geweest! Nu nog elke keer het nummer van het kluisje onthouden!

 

Wordt vervolgd, uiteraard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *