Bloot, bloter, blootst. Elk jaar komen er weer tal van artikelen over wat nu wel en niet kan op het werk. En dan vooral over ‘hoe bloot kun je gaan?’ Ik dacht, laat ik eens mijn omgeving observeren en wat valt me dan op?
Vijf paar gelakte teennagels op een rij, gestoken in mooie open schoenen. Jurkjes zijn hot. Veel bloot been. En natuurlijk, tatoeages te kust en te keur. Het lijkt wel of je er niet bij hoort zonder lichaamsbeschildering. Maar goed, what’s done and what not?
Verschuiving in acceptatie
De laatste jaren is hier een behoorlijke verschuiving in opgetreden, wat in feite betekent dat er veel meer kan. Of dat ook altijd professioneel gezien zo handig is, is vers twee. Want al accepteren we meer, onze ogen scannen toch automatisch dat wat wij ‘aantrekkelijk’ vinden en dat is – zeker in eerste instantie – vooral je voorkomen en veel minder de inhoud. En let wel, iedereen doet dat. Mannen én vrouwen. Dat je het maar weet… dan kun je daarop inspelen.
Je décolleté. Hoe bloot kun je gaan?
Eerste vraag is meteen: Hoe bloot kun je gaan? Van het décolleté lijkt het me genoegzaam bekend dat je als je een beetje serieus genomen wenst te worden, je daar paal en perk aan stelt. Je hoeft je echt niet als een non te kleden, maar let gewoon een beetje op. Test ook je halslijn als je voorover buigt om even iets uit te leggen…
Je roklengte. Hoe kort kun je gaan?
Je roklengte, hoe kort of anders gezegd: hoe bloot kun je gaan? Gaat het om een één-op-één gesprek of zit je in een klein groepje aan tafel? Dan heb je alleen te maken met de eerste binnenkomst, die afleidend kan zijn als je nogal kortgerokt arriveert. Zit je daarna met je benen onder tafel, dan kun je jezelf wat meer permitteren.
Presenteren voor een groep? Hoe bloot kun je gaan?
Staat er een presentatie voor een groep op je planning? Sta je dan op gelijke hoogte of op een podium? Ogen scannen van onderen naar boven én huid trekt de meeste aandacht. Dus hoe korter je rok, hoe meer je benen de aandacht krijgen. Sta je bovendien op een podium, dan is de hoek anders. Je ziet dan nog meer de onderkant en dus nog meer huid. Daarnaast detecteren ogen eerder lichte kleuren dan donkere kleuren. Anders gezegd, zijn je benen nog melkwit of blijven ze dat altijd, omdat je niet zo gemakkelijk een kleurtje krijgt, laat dan óf minder huid zien óf trek een panty aan die geen aandacht trekt. Over gekleurde panty’s bij presentaties heb ik al eens eerder een stuk geschreven.
Op de foto hieronder:
Links is te kort als je staat te presenteren. Zeker als je op het podium staat. Op de middelste foto is de aandacht al van de benen afgeleid door de donkere kousen. Rechts is prima. Alles min of meer in één kleur ; deze lichte kleur complementeert met het blonde haar en vormt zo een mooi geheel. De roklengte is goed. Niets leidt af van het gezicht, waar je vooral de aandacht naar toe wilt leiden.
Aandacht naar je gezicht
Dus wil je dat ze ook HOREN wat je zegt, breng dan de aandacht naar je gezicht. Je kunt er ook over denken om een broek aan te trekken. En dan eentje die gedekt is van kleur. Nog mooier is als onder en boven gelijk zijn van kleur en je een lichtere kleur bij je gezicht aantrekt. Dan weet je zeker dat de ogen eerder naar boven trekken. Naar je gezicht, naar hetgeen je zegt. Dan heb je je publiek precies waar je je ze hebben wilt.
De juiste roklengte
En trek je toch een jurk of rok aan? Laat de jurk of rok tot de knie of over de knie zakken, afhankelijk van de staat van je knieën. En jou om dat laatste te bepalen.
En ook hier geldt, boven wat lichter, onder wat donkerder, zodat de aandacht naar je gezicht gaat!
Heb een fijne zomer!