Bretels als accessoire, Jort Kelder, kun je erin uittekenen, maar wie verder? Hoe komt dat? Te ouderwets misschien? Ik denk het niet. Kwestie van stylen. En ook niet onbelangrijk, bretels zitten lekkerder dan een riem. En mannen houden van hun gemak, toch?
Bretels als accessoire: Modieus en fijn om te dragen
Bretels als accessoire voor mannen raken steeds meer in de mode. Mannen hebben niet zoveel om zich te onderscheiden, dus pak je kans en draag bretels.
Zelf draag ik ze ook graag, gewoon omdat het een leuk accessoire is. Op een gegeven moment dacht de man ‘laat ik het ook eens proberen’. En wat blijkt; ‘veel prettiger dragen dan een riem’, vindt hij. ‘Bij een riem loop je voortdurend je broek op te hijsen omdat zo’n riem nooit precies goed zit, of je die nu een gaatje strakker of losser doet. Bij bretels daarentegen blijft de broek lekker zitten.’
Bretels EN riem?
Wat doe je nou met je riem als je bretels draagt? Beide hebben in ieder geval als doel je broek omhoog te houden. Maar het is het een of het ander. Of riem, of bretels. Je moet kiezen. Je kunt beide zien als een noodzakelijk kwaad en ze op praktisch nut kopen en het houden bij ‘het zit lekker, dus is het goed’. Of je draagt deze accessoires met verve, om je hele outfit op te leuken of juist eleganter te maken.
Leuk gezegd, maar hoe schaf je nou bretels aan? Waar moet je op letten?
Let op de kwaliteit
Kwaliteit. Lastig, lastig, vooral als je via internet bestelt. Als je een beginneling bent, raad ik je aan eerst eens in een winkel te neuzen. Dan krijg je een idee wat er te koop is, welke soort materialen er zijn, hoe het voelt, hoe het eruit ziet, wat de prijs/kwaliteitverhouding is. En vooral ook hoe het zit en of het leuk staat! Vaak is het wel zo dat bretels met een merknaam meestal beter zijn dan merkloze. De eerste zijn meestal met meer oog voor detail en kwaliteit uitgevoerd. En dat kun je dus bekijken als je kijkt en vergelijkt. Juist ja, in de winkel. Modern doen via internet kan altijd nog daarna.
Waar zijn bretels van gemaakt?
Elastiek
Tegenwoordig wordt elastiek het meest gebruikt bij de vervaardiging van dit accessoire. Lekker rekbaar en comfortabel om te dragen. Daarnaast is dit materiaal eenvoudig te reinigen. Deppen met heet water en een beetje (was)middel en klaar is Kees. Nadeel is dat ze niet zo mooi ogen als bretels van zijde of suède.
Zijde
Zijde geeft een prachtige glans aan bretels. Maar zijde is kostbaar én kwetsbaar. Als je nog van de dassengeneratie bent; misschien herinner je je nog de zijden das: een vlek is lastig te verwijderen.
Polyester
Polyester is een stevig, synthetisch materiaal. Betaalbaar, uitstekend te reinigen en een duurzame materiaalsoort. Nadeel is dat polyester minder glans dan zijde geeft.
Canvas
Oerdegelijk en stevig. En vooral geschikt als je op zoek bent naar een stoere uitstraling. Fijn is dat canvas redelijk goed te reinigen is.
Leder
Gewoon leer en suède. Laatste soort is minder duurzaam dan leer van de opperhuid, maar geeft wel een zachte uitstraling. Niet altijd even gemakkelijk te krijgen.
Katoen
Katoen wordt gebruikt voor de duurdere bretels. Een mooie stofsoort die de bretels hun gladheid geven. Katoen is stevig, duurzaam en goed te reinigen. Wees voorzichtig met heet water, want katoen kan krimpen.
Let op de lengte
Welke lengte moet je aanschaffen? Normaal gesproken maakt het niet zoveel uit, want met de clips kun je ze langer en korter maken. Bretels met een lengte van 120 cm zijn gemiddeld gezien een goede keuze. Ben je groter of dikker dan gemiddeld, dan ga je voor een langere versie. Dan kun je beter wat grotere maten en lengtes aan te schaffen. Maarre, het is toch het beste om te proberen welke maat het lekkerste zit.
Breedte bretels
Er zijn geen regels, hooguit de regels van optisch bedrog. Draag je bredere bretels, dan oog je breder. Het is net zoals met streepjeshemden: dunne strepen doen je smaller lijken dan brede strepen. Of dat nu verticaal of horizontaal is. Zie mijn blog over het effect van strepen op je uitstraling.
Hoe draag je bretels?
Je hebt bretels met of zonder patten. Dat zijn die leren lussen.
Bij hoogwaardige bretels zijn deze van leer gemaakt. Ook het lederstuk aan de achterkant waar de banden samenkomen, is bij kwaliteitsbretels van leder gemaakt. Deze lederen patten zijn afneembaar, zodat je ook enkel de klemsluitingen kunt gebruiken. De lederen patten zijn bedoeld om aan de knopen aan de binnenkant van de tailleband te bevestigen. Mocht je deze knopen niet hebben, dan kan de kleermaker ze erin plaatsen. Ook zijn er zat bretels die alleen klemsluitingen aan de uiteinden hebben. Voordeel is dat zij op elke broek passen. Want niet alle pantalons en zeker niet alle broeken zijn uitgevoerd met knoopjes aan de binnenkant van de tailleband.
Bretels als accessoire moet je goed stylen
Bretels als accessoire moet je natuurlijk wel goed stylen. Stel dat je bretels koopt met die leren patten, dan is het wel zo mooi om de kleur van dat leer af te stemmen op de kleur van je schoenen.
De kleur van de bretelsband is bij voorkeur niet gelijk aan die van het overhemd, liever zoek je het contrast. Maar wel in harmonie met de rest van je ensemble. Op een lichtblauw hemd draag je bijvoorbeeld geen lichtblauwe bretels, maar eerder de donkerblauwe varianten.
In ieder geval kun je van alles op internet vinden bij https://www.bretels.nl/stijl/
Gespecialiseerde winkel in herenaccessoires
In Nederland kan ik niet zo gauw een winkel ontdekken die zo gespecialiseerd is in herenaccessoires als 40 Colori in Londen. Je vindt er van alles: dassen, strikken, pochetten, sjaals en zeker ook bretels. Een walhalla voor de man die van accessoires houdt.
Bron: www.bretels.nl