Een wit overhemd is tijdloos en mag dus niet in je garderobe ontbreken. Let wel op een paar puntjes als je een nieuw overhemd aanschaft.
Contrasterende onderdelen, borstzak?
- Als je een wit overhemd koopt, doe je dat omdat je een tijdloos overhemd wilt. Dus geen afwijkende kleuren erbij nemen in kraag, manchetten, knoopsgaten. Dan wordt het modegevoelig en dat wilde je nu juist niet. Toch?
- Een wit overhemd is strak en wit, zonder frutsels. Dus ook geen borstzak erop.
De juiste kleur wit
Helder, krakend wit is het mooiste, maar het moet je wel staan. Mensen die dat goed kunnen hebben, hebben heel donker haar en een contrasterende, witte huid, of ze zijn juist heel donker getint. De meeste mensen kunnen beter richting creme gaan. En ben je wat rossig bijvoorbeeld, dan staat dit helderwit je écht niet. Dan zou ik zelfs naar wat geliger wit neigen. Je kunt altijd nog via een kleurenanalyse kijken welke kleuren je echt goed staan, inclusief welke soort wit.
Stof wit overhemd
De dikte van het materiaal en de weefstructuur bepalen hoe comfortabel je witte overhemd zit of het shirt eronder doorschijnt én wat voor uitstraling het heeft.
Een wit overhemd van poplin*) is dunner en gladder en oogt daarom formeler. Meestal kun je hieronder beter een hemd dragen, zodat de stof niet te veel doorschijnt.
Twill**) heeft een diagonale weefstructuur waardoor het dikker is en wat informeler oogt. Daarnaast is twill makkelijker te strijken. Zie einde artikel.
Schouderbreedte
Het geldt natuurlijk over ieder overhemd, maar bij een wit overhemd zie je dingen sneller vanwege, ja je raadt het al: de witheid. Dus: zorg dat de schouderbreedte klopt. Niet te wijd, want dat staat zo slordig en onverzorgd. Niet te krap, want dan ben je iedere keer bang dat de naden knappen. Bovendien zit het gewoonweg niet lekker. De mouwaanzet moet precies aan het einde van je schouder beginnen en de stof moet naadloos langs je schouder lopen. Kun je je armen vrij bewegen? Dan zit je overhemd goed.
Stevigheid kraag
Een zachte kraag kan lubberen, een te harde kraag is oncomfortabel. Neem een kraag met een binnenwerk dat is geplakt aan één zijnde. Dat is een mooie tussenweg.
Lengte overhemd
Je overhemd moet lang genoeg zijn dat hij niet uit je broek kruipt. De achterpanden moeten ver over de billen vallen.
Manchetten
De juiste lengte is daar waar je manchetten nét niet de muis van je hand raakt, maar wel je hele pols bedekt. Bedenk ook of je enkele of dubbele manchetten wenst. Waarschijnlijk koop je meestal enkele manchetten. Dubbele manchetten zijn formeler, maar het is weer eens wat anders, mocht je dat willen.
Overhemd op maat?
Een overhemd op maat. Is dat niet je ultieme droom? Een overhemd dat geweldig staat omdat het precies op jouw lijf gemaakt is. En daarom ook zo enorm prettig draagt. Op maat maken is natuurlijk niet goedkoop. Niet iedereen kan zich die luxe veroorloven, dus hier is een tussenoplossing. Heb je een confectiehemd dat naar je zin is? Neem het mee naar de kleermaker en laat het overhemd precies naar jouw figuur aanmeten. Bij de Gouden Schaar kunnen ze het ook heel vaak doen, en dat is nog goedkoper dan een gewone kleermaker. Je kent ze wel die winkels die je broeken korter maken of innemen en die ook voor stomerij spelen.
*) Poplin katoen is een fijn geweven stof van katoen. Poplin is redelijk sterk. Poplin katoen is dankzij de fijn geweven weving een gladde stof.
**) Twill is een diagonale weeftechniek, en één van de sterkste wevingen. Letterlijk vertaald betekent twill ‘keper’. In het Nederlands heet deze weving de ‘keperbinding’. Twill stoffen zijn herkenbaar aan het diagonale weefpatroon. Twill stoffen zijn erg dicht en sterk. Daarom wordt twill katoen veel gebruikt voor werkjassen, overhemden, spijkerbroeken en uniformen.