In deel 1 staat dat je al heel veel aan het kledinglabel kunt aflezen. In deel 2 bekijken we de producenten. Hoe gaan zij te werk met duurzame kleding? Kijk op het kledinglabel om te zien waarvan het kledingstuk gemaakt is.
Let op van welke stof(fen) een kledingstuk gemaakt is.
-
Natuurlijke materialen meestal beter voor het milieu
Kunststof:
Ruimt 60% van onze kleding is gemaakt van kunststof (polyester, nylon, acryl of fleece). Daar is dus aardolie aan te pas gekomen bij de productie en er komen microplastics vrij bij het wassen (en dragen). Dit is ook het geval als een kledingstuk gemaakt is van gerecycled PET. Bovendien vergaat kunststof niet, dus blijft het een eeuwigheid in ons milieu zwerven.
Ook bij natuurlijke materialen moet je alert zijn:
- 40% van alle kleding is gemaakt van katoen. De impact op het milieu is groot. Er is veel grond en veel water voor nodig. Zo slurpt 1 kilo katoen 20.000 liter water: dat leidde onder andere tot het opdrogen van het Aralmeer, op de grens van Oezbekistan en Kazachstan. Ook worden er veel chemicaliën gebruikt bij de productie en verwerking van katoen.
- Kies daarom altijd voor biokatoen met een GOTS-keurmerk. Dit keurmerk vind je ook bij biologische wol en andere biologische, natuurlijke materialen als linnen, hennep, tencel en ecovero (duurzame variant van viscose).
- Gerecycled textiel is een goede optie. Het materiaal bestaat tenslotte al. Nadeel is wel dat nog maar 1% van alle textiel hergebruikt wordt en dat het recyclen een ingewikkeld proces is. Zo wordt de vezel van de stof korter, waardoor het minder sterk is en eerder slijt of stuk gaat. Om dit te voorkomen wordt er vaak toch een beetje (gerecyclede) polyester toegevoegd, zodat het kledingstuk sterker is en alsnog lang meekan.
- Vegan leer scoort goed als het gaat om dierenleed, maar voor de planeet is het vooralsnog minder duurzaam. Veel vegan leer wordt namelijk van plastic gemaakt; dat gaat minder lang mee en is niet afbreekbaar. Zelfs plantaardig leer dat bijvoorbeeld gemaakt is van appel, ananas of cactus heeft helaas extra kunststof nodig voor de stevigheid en om langer mee te gaan. Kies je voor echt leer, kies dan voor hergebruikt leer of duurzaam gelooid leer waaraan geen chemicaliën te pas gekomen zijn. Of koop tweedehands!
Verder: Hoe concreter de informatie op het label, hoe beter. Alleen woorden ‘conscious’ of ‘duurzaam’ snijden geen hout, want hoe dan?
En verder: fabrikanten zijn niet altijd eerlijk over de stofsamenstelling. Ik heb daar al eens over geschreven in Expo over duurzame mode. Onder het kopje ‘labels kunnen liegen”.
Tja, het is niet gemakkelijk om duurzaam door het leven te gaan.