Kleding genoeg, maar toch zin in iets nieuws. Zo maar of omdat je net dat ene bloesje mist. “Ik kan wel aan de gang blijven”, denk je dan. Gelukkig ben je tegenwoordig al lekker duurzaam bezig, want je koopt steeds vaker tweedehands, vintage, ’preloved’; hoe je het ook noemen wilt. Maar wist je ook dat je kleding kunt lenen? Heb je daar wel eens aan gedacht?
Gaia, de kledingbieb in Zutphen doet daar bijvoorbeeld aan. Kleding lenen, je ziet steeds meer initiatieven om dit te doen via een abonnementssysteem. Nu ik toch in de buurt ben, wip ik binnen bij Christel Jansen.
Kleding lenen in plaats van kopen
Kledingbibliotheken hebben in grote lijnen alle dezelfde gedachte. Er zijn teveel kleren, waarom ruil of leen je niet je kleding op gezette tijden in plaats van altijd maar weer iets nieuws te kopen. Voor degenen die graag regelmatig iets nieuws in de kast willen hebben, is dit de ideale manier om telkens wat anders aan te trekken, zonder dat je het hoeft te kopen. Een kledingstuk hoeft je zo ook niet te vervelen, want als je het zat bent, breng je het weer terug. Bovendien ben je duurzaam bezig. En zeker bij uitgaanskleding is kleding lenen een uitkomst. Want hoe vaak denk je niet bij zo’n glitterjurk “wanneer ga ik dit nu dragen behalve op een feestelijke gelegenheid?”
Kleding lenen, want je kledingkast is niet groot genoeg
“Overigens is het idee van kleding lenen niet zo begonnen”, weet Christel Jansen mij te vertellen. “Het idee is overgewaaid uit New York. Daar wóón je ongeveer in een kledingkast. De huren zijn daar zo hoog, dat je weinig vierkante meters tot je beschikking hebt. Dus hoezo ruimte voor een aparte kledingkast?” Maar de New Yorkse ladies willen er natuurlijk ook mooi bij lopen en regelmatig met een nieuw kledingstuk pronken. Zo is het idee ontstaan om kleding te gaan uitlenen. “Nu geeft iedereen er een duurzaamheidsaspect aan, wat natuurlijk mooi is meegenomen. Want: bij lenen hoeft er één kledingstuk minder geproduceerd te worden én belandt er één stuk minder op de afvalberg.”
Kleding lenen op landelijke basis
Bij Gaia in Zutphen is er veel keus. Je hoeft daar trouwens niet te lenen, je kunt ook een item kopen. Ik woon niet in de buurt van Zutphen, dus voor mij is lenen geen optie. Christel vertelt dat verschillende bibliotheken in het land plannen hebben om samen te werken. Op die manier zou je dus in Zutphen kunnen lenen en wellicht dichterbij je woonplaats je kledingstuk weer kunnen terugbrengen. Dat zou natuurlijk prachtig zijn. Heb je nog meer keus en het terugbrengen wordt een stuk eenvoudiger. Het is voor de winkels natuurlijk ook mooi, want zo zal een langslopende potentiële klant sneller wat lenen. Een zogenaamde win-win situatie voor klant en winkel.
Kledingbibliotheken in Nederland
In dit artikel lees je meer over de kleding lenen in de rest van Nederland. Dit concept begint zich als een olievlek uit te breiden. Helaas voor de heren: de winkels zijn voornamelijk op vrouwen gericht. Tja, wij zijn degenen die het meeste winkelen, heren. Dan blijft er ook het meeste over om uit lenen!
Oh ja, ik heb dus wel wat aangeschaft bij Gaia. Gekocht, tweedehands, niet geleend. dus nog steeds lekker duurzaam bezig 🙂