Kledingruilketting, de nieuwe manier van kledingruilen

Duurzaamheid slaat de klok tegenwoordig, maar we willen wel nog steeds elke keer wat anders aan. Het begon met kledingruilfeestjes, toen kwam er de Kledingbieb, daar waar je kleding kunt lenen. Maar door de pandemie konden die ruilfeestjes niet meer. Toen ontstond het idee van Kledingkettingruil.

Deze vorm van kledingruilen is in Amsterdam ontstaan. Een coronaproof initiatief om toch je fix om wat anders aan te kunnen trekken, gehonoreerd wordt.

Kledingkettingruil ontstaan in Tuindorp-Oostzaan

Al jaren kwam een groep vrouwen in Tuindorp-Oostzaan bij elkaar om kleding te ruilen. Toen gooide Corona roet in het eten. Niet lang na de eerste lockdown, appte iemand uit de groep dat ze een tas met kleding had staan.  Of iemand die misschien wilde komen halen. “We maakten een adreslijst en sindsdien gaat de tas rond”, vertelt aanjager Nichon Glerum. “Andere vrouwen vulden ook hun  tassen en nu circuleren 16 van die tassen onder 89 leden! Zo eens in de drie weken komt iemand een tas brengen. Je haalt eruit wat je leuk vindt en stopt erin wat je zelf kwijt wilt. En je brengt de tas naar het volgende adres.”

Ook accessoires zoals schoenen kun je in zo’n kledingruiltas kwijt. En sieraden, wat je maar wilt eigenlijk. Je haalt eruit wat je wilt, stopt erin wat je zelf kwijt wilt en brengt de tas naar het volgende adres.

 

Website kledingruilkettingen in de maak

Inmiddels zijn er in Nederland 201 kledingruilkettingen met in totaal 7.500 deelnemers. Zelfs internationaal is het idee opgepikt: Ibiza, Berlijn, Lissabon, Hamburg en Berlijn.

Er is nu zelfs een website in de maak waar mensen over de hele wereld kunnen zien waar die kledingruilkettingen zijn. Ze kunnen zich aansluit of nieuwe kledingruilkettingen opzetten.

Glerum verwacht dat na de pandemie de kettingen blijven bestaan. “Sommige mensen vinden het passen op zo’n kledingruilfeestje te druk of ongemakkelijk. Nu kun je op je gemak, met een glaasje wijn, de tas doorspitten en op je gemak passen.”

Varianten op de kledingruilkettingen

Naast de reguliere kledingruilkettingen zijn er varianten ontstaan. ‘Mannenkettingen’ in Eindhoven, Haarlem en Amsterdam-Noord), een stuk of tien ‘grote maten’ kettingen. Er zijn nu zelfs ‘tienertassen’ (Amsterdam-Oost, Teuge en Heerenveen), in Wageningen is er een ‘studententas’ en in Amsterdam-Noord is een ‘zwangerentas’ ontstaan.

In en om Amsterdam zijn er in april 25 kledingruilkettingen gestart, met gemiddeld vijftig deelnemers per rondgang. Iedereen kan een nieuwe ketting initiëren.

Het gaat vooral om kleding, maar je kunt ook sieraden erbij doen. En soms appt iemand “ik ben heel blij met deze broek.” , waarop de vorige eigenaar terugappt “heel fijn, want bij mij lag die broek maandenlang ongebruikt in de kast.”

Sociale aspect

Een ander zette een kledingruilketting voor mannen op in Haarlem. “Ik woon hier nog niet zo lang; het leek me wel een leuke manier om andere mensen te leren kennen. Vooral in Coronatijd was dit een goede manier.”

En zo kun je niet alleen kleding ruilen, het draagt ook bij aan het sociale aspect. Nu de lockdown steeds minder gaat gelden, moeten we niet vergeten dat dit soort vervelende omstandigheden kunnen terugkomen. Dan is het een mooie zaak dat dit soort initiatieven ontstaan.

Meer info: kettingkledingruil.nl

Bron: Het Parool, mei 2021

Lees ook

De kledingbieb





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *