Kleuren en kleding: doe een kleurenanalyse

Kleurenanalyse – deel 1

Je kunt op vele manieren naar kleur kijken. Bij kleuren in je kleding ga je na welke kleurtinten het beste bij jou passen. Dat heet een kleurenanalyse. We beginnen bij het begin. De kleurencirkel, want daar komt het allemaal uit voort. 

Kleurencirkel

De primaire kleuren, wie kent ze niet: rood, geel en blauw. Die kun je weer combineren tot paars, groen en oranje, de zogenaamde secundaire kleuren. Verder kleurend komen we bij de tertiaire varianten, die ontstaan door de primaire en secundaire samen te smelten, zogezegd.  Zo zie je dat bijvoorbeeld dat rood en paars samen roodpaars maken.

kleurenwiel2

Kleuren en kleding: de kleurenanalyse

Bij een kleurenanalyse speelt je huidskleur de hoofdrol. Welke kleurtinten passen het beste bij jouw huid. Verder kijken we ook naar het effect op je haar en ogen. Draag je de juiste kleurtinten dan gaat je haar meer glanzen, je ogen lichten meer op. En mocht je je haar verven, dan kun je ook zien of je wel de juiste haartint hebt gekozen.

Daarbij letten we op een aantal aspecten, want ja, zo gemakkelijk gaat het niet. Je kunt niet gewoonweg zeggen: rood of geel staan me niet en blauw wel. Dat ligt een stuk genuanceerder. Even afgezien of je van de kleur houdt of niet.

Nogal theoretisch

Het is een nogal theoretisch verhaal, dus ik hoop dat ik je onderweg niet kwijt raak. Je moet het eigenlijk zien en dat doe je als je een kleurenanalyse ondergaat. Aan de hand van gekleurde doeken zie je beter hoe het werkt. Maar goed, eerst even de theorie. Er zijn drie uitgangspunten.

  • Koel/warm
  • Gedempt/helder
  • Kleurtoon

Koel versus warm

Welke soort kleuren staan jou het beste? Koele óf warme? Anders gezegd: staat het koele citroen- of pastelgeel jou beter of ben je meer een type voor het warme oker of zonnegeel, neigend naar warmbeige?  Of houd je meer van het koele fuchsia dan wel warme steenrood?

Kleurenanalyse koel versus warm

Koele versus warme kleuren

Helder versus gedempt

Als je de heldere tinten uit het kleurenwiel mengt met grijs, dan krijg je gedempte kleuren. Daardoor ogen gedempte tinten meer grijzig, zijn ze minder aanwezig dan heldere kleuren die je echt tegemoet knallen. Kijk maar naar dit kleurenwiel;  hier liggen de heldere kleuren in de buitenring. De één kan beter heldere kleurtinten dragen, de ander staat beter met gedempte tinten.

kleurschakeringen

Heldere versus gedempte kleuren

Kleurtoon

Om het nog ingewikkelder te maken heb je ook nog de kleurtoon.  Eigenlijk kun je niet zeggen dat een kleur je niet staat. Het gaat om de tint of toon van een kleur, de kleurschakering. Meng je een rood met wat wit, dan wordt het lichter. Hoe meer wit erbij hoe lichter en dan krijg je de zogenaamde pasteltinten. Ga je de andere kant op en meng je met zwart, dan krijg je donkerder tinten. De één kan beter naar de lichtere kleuren gaan, de ander staat beter met de donkerder versies.

FotorCreated

De vier seizoenen

Al die uitgangspunten komen dan samen in een combinatie die in de kleurenanalyse naar de seizoenen is genoemd. Om het weer ingewikkelder te maken kun je ook nog tussen de seizoenen invallen. Hieronder zie je telkens rood/roze, en groen/blauw in verschillende schakeringen. Dat zijn de verschillende kleurtinten. En afhankelijk van jouw huidskleur past de ene tintsoort je beter dan de andere. Dit is natuurlijk een gemiddelde, want er zijn eindeloos veel tinten!

Kleurenanalyse - vier seizoenen

Van links naar rechts: lente-zomer-herfst-winter

 

Maak een afspraak

Wil je met een gerust hart gaan winkelen en zeker weten dat je met de kleurtinten thuiskomt, die bij joú passen? Na een kleurenanalyse kun jij – samen met je kleurenwaaier -je concentreren op de kleuren die je echt goed staan. Bel voor een afspraak. 06 405 97 086.

Meer over kleur weten

Kleurenworkshop Marrakesh

Kleurenanalyse – deel 2

Kleuren in verschillende klimaten

Kleurencombinaties, hoe doe ik dat nu? 

Kleurencombinaties in je kleding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *