Roklengte op het werk, in je vrije tijd

Welke roklengte is het meest toepasselijk op het werk, in je vrije tijd? En speelt leeftijd nog een rol? Wat is “gepast”? 

Let op de situatie met je roklengte

Je kunt dragen wat je wilt, zonder je wat aan te trekken van wat een ander ervan vindt. Als jij vindt dat je op je 60ste nog gemakkelijk een minirokje aan kan, wie ben ik dan om daar wat van te zeggen. Het enige belangrijke is, dat je eraan denkt in welke omstandigheid je verkeert. Is het op dat moment verstandig  om te dragen wat je draagt?

Tot welke leeftijd kort rokje?

Veel vrouwen vinden dat kort nog best kan als ze wat ouder zijn, laten we zeggen boven de 40-45. Ikzelf heb ook prima benen maar ja, knieën zijn niet het mooiste onderdeel van de mens, zeker niet in gerimpelde staat. Ik heb wel eens een vrouw gezien met echt heel lelijke knieën en die benadrukte ze door een donkere, korte rok boven de knie en donkere laarzen tot de knie. Bleef over: zo’n lichte, gerimpelde vlek waar mijn ogen meteen naar toe trokken. Ik weet het; ik heb een beroepsafwijking, maar ik geef je ze de kost die ook naar zulke knieën gaan staren. Licht trekt namelijk eerder de aandacht dan donker. En zeker in combinatie met donker gaat de aandacht nog meer uit naar het lichte deel.

Veel bloot niet altijd sexy

Vrouwen denken ook vaak dat veel bloot sexy is en daar hoort dan ook een kort rokje bij. Op een zekere leeftijd is dat helaas dus niet het geval, hoe fantastisch je figuur ook is (lucky you!). Dan straal je echt meer klasse uit als je die rok laat zakken tot en met je knie. Geloof me.

Roklengte

Ik bedoel maar

Ook zie ik vrouwen denken: “Ach dat korte rokje. Met een goede legging of dikke kousen kan het best.” Hé, als je boven een zekere leeftijd bent, kun je je wel een jonge deerne voelen, maar je bent het niet. Althans niet voor de buitenwereld. Die zien jou echt anders. Maar nogmaals, als je maling hebt aan de wereld en je hoeft niet iemand of iets te veroveren….

Leidraad roklengte

Dus wat is raadzaam? Zonder nog op je leeftijd, figuur of beenlengte te letten, is ongeveer 2,5 cm boven je knieschijf de maximaal haalbare roklengte op het werk. Daarboven is het niet zakelijk genoeg meer. Overigens is dit een leidraad, geen regel. Tenslotte zijn we allemaal anders gebouwd. En je beenlengte kan ook verschillen. Kortere benen ogen weer anders dan langere benen. Laten we bij het begin beginnen.

Roklengte check: Ga zitten

Voordat je überhaupt een rok of jurk aanschaft: Ga zitten in de paskamer voordat je definitief beslist. Zit-ie lekker. Laat-ie niet te veel zien? Lijkt zo logisch, maar wanneer heb jij voor het laatst deze test gedaan? En kijk maar eens om je heen, denk je dat je collega’s dat vaak doen bij hun aankoop?

Roklengte dus

Bepaalde roklengtes staan de ene vrouw beter dan de andere. Het heeft met je lengte te maken. Ook de lengte van je benen trouwens.

Let wel, dit gaat om roklengtes in het algemeen. Hierboven schrijf ik al dat in de zakelijke wereld de roklengtes beter niet boven 2,5 boven de knie kunnen komen. Tenzij je graag wilt dat het over je uiterlijk gaat en niet over de inhoud….

Lang of klein?

 • Met lang bedoel ik vanaf 1.70-1.75 m. Dan is vanaf 2,5 cm boven je knie tot en met je volle knie een prima roklengte. Midilengte kun je trouwens ook heel goed hebben.
 • Ben je wat korter, dan is 4 cm boven je knie tot en met het midden van je knie een goede lengte voor jou. Kortere rokken staan beter als je rond de 1.68 m of kleiner bent. Midilengte kun jij beter vermijden; je oogt dan namelijk kleiner.
 • Iedereen kan een lange (lees: maxi) rok dragen.
 • Nogmaals: Vind je je knieën niet geweldig (meer), houd het dan bij rokken tot en met de knie. Dat oogt eleganter. En in feite staat die lengte de meeste vrouwen prima.

1496e552d7c7be93565e6db3f00ae904Korte benen versus lange benen

De volgende tips gelden voor vrouwen met korte benen. Bij vrouwen met lange benen werken deze adviezen net andersom.

 • Opvallende rokken of jurken (en broeken ook trouwens) zijn geen aanrader bij korte benen. Houd het simpel daaronder en breng de aandacht naar boven.
 • Mix geen totaal verschillende kleuren rok, nylons en schoenen. Dan deel je je benen op in kleine compartimentjes en dan lijken ze nog korter. Zoveel mogelijk in één kleur dus.
 • Let ook op korte laarsjes bij een rok. Ook dat verkort ogenschijnlijk je beenlengte.0f91303f35e3329dcf466f05a3623c91

De split

Heeft je rok een split van achteren of opzij? Let dan op dat die niet te hoog is als je voor de zakelijke look gaat. En fiets je, pas dan ook op dat je de rok zo naar boven schuift, dat de split niet gaat scheuren!

Hakhoogte

Draag je een korte rok, doe dan zuinig aan met je hakken. Platte schoenen of een kleine hak raad ik in dit geval aan. Is je rok langer – midi tot lang, dan is een midden- tot hoge hak op haar plaats. Dan lijken je benen langer en je proporties kloppen.

Hoe dan ook, draag nooit heel hoge hakken bij een korte rok. Het wordt gauw té sexy. Niet ideaal voor een werkomgeving.

4 reacties op “Roklengte op het werk, in je vrije tijd

 1. hoi Erica, ook ik ben best blij met je adviezen voor de korte vrouw. Hertelijke groet, Sonja

 2. HOI ERICA,
  Dank voor je artikel over de kleine(re) vrouw, ik behoor ook tot die doelgroep, dus is het zinvolle info voor mij..:) Daar kan ik wel wat mee….!
  Groetjes, Janneke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *