LG-18. Sportief type

Wat kan ik toch genieten van een heerlijke zwempartij in het mooie zwembad in Le Mans. Helemaal opgefrist en energiek ga ik meteen door naar de bioscoop, ook een kleine verslaving. Ook op deze ‘séjour linguistique’ heb ik me voorgenomen elke dag te sporten.

Ik houd niet van opstaan

Elke dag eerst een uurtje bewegen voordat ik onder de douche ga. Soms sta ik al voor zevenen op als ik daarna naar mijn ‘werk’ moet. Opstaan is niet één van mijn favoriete bezigheden, zeker niet met het zelfopgelegde vooruitzicht meteen in de sporthouding te schieten. Maar tijdens en achteraf is er altijd een tevreden gevoel. En natuurlijk op vrijdag het Franse klasje seniorengym, dat een beetje tussen mijn sportschoollessen en Jane Fonda inzit.

Dus dagelijks aerobics voor senioren, afgewisseld met pilates op andere dagen. Veel lessen van mijn sportschool, maar ook volg ik voor de afwisseling Nederland in beweging van omroep Max. Niet favoriet, maar het voldoet. Iemand die trouw die programma’s volgt? Het is maar een kwartier per dag als je er eentje doet!

Net als synchroon zwemmen

Als je langer een programma volgt, gaan allerlei dingen opvallen:

  • Bij Nederland in beweging hebben ze duidelijk de opdracht gekregen te glimlachen. En zeker de glimlach van Barbara de Loor staat in haar gezicht gebeiteld.
  • De groep gaat zo gelijk op in hun bewegingen, die moeten heel veel geoefend hebben om te zorgen dat iedereen synchroon beweegt.
  • De deelnemers wisselen voortdurend; tijdens het programma, dus ik vermoed veel stops tijdens de opnames.
  • Ze hebben duidelijk een mix gezocht tussen mannen en vrouwen, en verschillende huidskleuren, hoewel het merendeel uit witte vrouwen bestaat.

Om de verveling tegen te gaan, ga ik op zoek naar meer alternatieven. Ik stuit op een programma van zo’n jonge blom die een les geeft van een half uur voor beginners. Beginners! Ik werk me een half uur het schompes, maar herhaal intussen die les toch regelmatig. Veel ‘planken’ *) veel benen, armen en buik.

Jane Fonda

In mijn verdere zoektocht, verschijnen ineens de aerobics lessen van Jane Fonda! De vrouw die in de tachtiger jaren aerobics op de kaart heeft gezet. De hele klas in superstrakke pakjes, hoog opgesneden, met enkelwarmers aan. Ook de mannen (twee stuks) met te korte hemdjes met bijbehorend hoofdzweetbandje in dezelfde kleur als hun shirt. Weet je dat nog? Ook hier kan ik het moordende tempo amper bijhouden. Twee keer heb ik het geprobeerd. Het is mooi geweest. Net zoals Jane Fonda, ben ik ook geen dertig meer.

Op zoek naar een zwembad

Dertig jaar zwem ik al, de enige sport die ik altijd heb volgehouden! Dus hier meteen op zoek naar een zwembad. Driemaal per week is het nu, in twee verschillende zwembaden. Eentje op 10 km afstand, kleiner en duurder dan de andere, met gelimiteerde zwemtijden. In het andere zwembad op 20 km afstand kun je de hele dag terecht. Ruim, licht, minder mensen, veel meer oppervlak. Inclusief een ‘bassin ludique’ waar ik me soms laat opwarmen en meesleuren in de stroom.

En dan is er nog ….

Bowlen! Een sport die echt helemaal onderaan mijn lijst van amusement staat, zo burgerlijk.

 

Maar ja, echt een sport voor een personeelsavondje, dus ik ga mee. Ook een kans om meer vrijwilligers te leren kennen. De eerste keer dat ik de bal erin gooi: meteen een strike. Alle tien de kegels in één keer om. Beginnersgeluk natuurlijk, maar de toon is gezet. Die avond leer ik steeds beter hoe je moet bowlen, maar ik eindig wel als drie na laatste op puntenscore. Ik verlies van een jongen van 11, die met zijn moeder is meegekomen en van een man die wat wankel op zijn benen staat. Nog een dame die er niet veel meer bakt dan ik, streeft me op het laatst voorbij. “Merde” of netter gezegd “mince”! In de loop van de avond word ik toch ietsjes fanatiek. Als ik in Nederland ben, ga ik maar eens een bowlingbaan opzoeken.

 

*) Planken is een sportoefening waarbij ‘de core-spieren’ (rug-, buik-, bil- en heupspieren) worden getraind. Om de plankoefening correct uit te voeren is kracht, balans en uithoudingsvermogen vereist. De oefening wordt ‘planken’ genoemd, omdat je voor deze oefening je lichaam recht en strak moet trekken, net als een plank. Met planken verbeter je de stabilisatievermogen en flexibiliteit van je lichaam en je kunt de oefening uitvoeren waar en wanneer je maar wilt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *