3. Onderweg naar Nantes

Zigzaggend  dalen Hein en ik in vijf dagen af naar Nantes. Via Leuven, Reims en Tours.

Klassieke Chinese restaurants ken je ze nog? Misschien in onze kleinere dorpen, maar dan heb je het wel gehad. In België en Frankrijk bloeien ze volop. We slaan ze toch maar over. Slechte maaltijden zitten nog in mijn hoofd en voor mijn gevoel nog in mijn maag.

Voordelen laagseizoen

Het is redelijk rustig op de weg; rijden er zelfs minder vrachtwagens dan in de zomer? Of is dat onze verbeelding?

Tja, het weer is fris, maar verder lijken we in Reims en Tours de enige buitenlandse toeristen. Geen gedoe met rijen om ergens in te lopen. De Fransen zijn nog fris en fruitig. Ook niet onbelangrijk: de hotelprijzen lijken lager. In Reims hebben we een met smaak ingericht appartement van ca. 45 m2 voor maar 55 euro per nacht.

Reims

Solex uit de jaren 60? Fiets met hulpmotor.

Reims heeft – en waarschijnlijk nog steeds – goed geboerd heeft met de champagne. De ene imposante ‘cave’ naast de andere; enorme woningen en gebouwen uit een rijk verleden. Dan is er natuurlijk de bekende kathedraal, maar waarnaar ik echt nieuwsgierig ben is het automobielmuseum. Een grote hal vol met prima maar ook niet zo goed onderhouden auto’s. De Solex is in het zonnetje gezet met een hele hoek met deze nostalgische fietsen met hulpmotor op het voorwiel. Verrassend is de afdeling kinderspeelgoed of speelgoedauto’s die op kermissen gebruikt werden.

Zondag in Frankrijk

Zondag in Frankrijk – behalve in de heel grote steden – wat een dooie boel! Elke keer vergeet ik weer hoe dat is. Alles is dicht, dicht, dicht. Sommige supermarkten hebben hun deuren open tot 12 uur, dan heb je het wel gehad. Een restaurant vinden dat een lunch serveert, is als een naald in een hooiberg zoeken.

Aankomst in Chapelle-sur-Erdre

Op 1 maart arriveren we dan in Chapelle-sur-Erdre, een non-descript voorstadje van Nantes. We worden meer dan hartelijk verwelkomd door het gezin met twee kinderen; een jongen van 16 en een meisje van 11. We kunnen gelijk aanschuiven voor de – uiteraard warme – lunch.

Hier ga ik zes weken vertoeven: Demi-pension, eigen kamer, badkamer inclusief wc. Zelfs een kleine vliering met eigen TV en met een beetje moeite kan ik daar mijn gymoefeningen doen.

Dan vertrekt Hein weer naar Nederland. Van nu af aan alleen maar Frans in het dagelijkse leven! Spoiler: Dat laatste valt lang niet mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *