Travelstof – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 1

Travelstof wat is dat nu weer? Wat doet deze stof met je welbevinden? Houdt een kledingstuk van dit materiaal je warm en/of koel; ademt het of voel je je juist benauwd in kleding van die stof. Draagt de stof prettig, is die soepel of juist stug? Wordt het materiaal duurzaam geproduceerd? Ik ga per keer een kledingstof en haar voor- en nadelen bespreken, zodat jij de volgende keer beter weet of je een kledingstuk van die stof wilt aanschaffen.

Travelstof

Travelstof, je hoort er veel over de laatste tijd, maar wat voor soort materiaal is dat nu precies? Het is een kettingbreisel van polyamide en elastaan. Meestal in de verhouding rondom 80/20.

Polyamide wordt veel voor lingerie en sportkleding gebruikt omdat het niet statisch is, vorm behoudt en het transpiratievocht naar buiten toe transporteert waar het dan verdampt. Je voelt je dus niet benauwd in deze stof. Verder is een groot voordeel dat er geen transpiratievlekken zichtbaar zijn, omdat het vocht niet in je kleding blijft hangen.

Wat is polyamide precies? Polyamide of PA is een synthetische stof met aardolie als basis. Polyamide wordt relatief duurzaam geproduceerd.

Elastaan zorgt ervoor dat de stof rekt en vormvast blijft. Travelstof heeft echter meer stretch dan de naaigarens waardoor de garens sneller kunnen breken bij het onzorgvuldig aan en uit trekken. Houd hier rekening mee, dan blijven de naden langer mooi.

Ga voor échte travelstof

Let er wel op dat je gaat voor echte travelkwaliteit! Deze unieke en gepatenteerde stof, bekend onder de naam Sensitive® Fabrics, wordt in Italië geproduceerd door Eurojersey. Er zijn verschillende diktes; de één is beter geschikt voor zomerkleding, de ander kun je beter bij kouder weer dragen. Daarnaast zal lichtere travelstof soepeler vallen dan de zwaardere variant.

Er zijn ondertussen al heel wat namaak ‘travelstoffen’ op de markt en deze bieden absoluut niet dezelfde eigenschappen als de echte. Dus laat je goed informeren in de winkel. Vooral de ‘betere winkel’ zal dat goed doen.

In ieder geval zijn Studio Anneloes en Penn & Ink twee merken die goede kwaliteit travelstof gebruiken. En niet te vergeten de nieuwe collectie van Michael Barnaart.

Jumpsuit van travelstof van het merk Mi Piaci

Waarom de naam Travelstof?

Je stopt het in je koffer, haalt het er kreukvrij uit, je hangt het uit of je wast het ’s avonds en de volgende dag kan je het zo weer aan! De stof is niet statisch en pilt niet. Wat wil je nog meer als je op reis gaat?

Travelstof is comfortabel

Kleding in deze rekbare stof past bij allerlei figuurtypes, omdat zoals gezegd de stof lekker meerekt en dus heel comfortabel draagt. Heel geschikt dus als je wat bredere heupen, stevige bovenarmen, brede schouders, een flinke boezem, een buikje, stevige benen of stevige kuiten hebt.

Let wel op met elastische stoffen. Zorg dat je de juiste maat draagt. Wordt de stof namelijk teveel opgerekt dan komt er spanning op. De stof wordt daar dunner en uiteindelijk doorschijnend. De stof wordt er zo niet mooier op.

Hoe te behandelen?

Travelstof is heel makkelijk te wassen. Strijken hoeft ook niet, maar vind je het prettiger dat wel te doen, let dan op de volgende tips:

  • Geen stoom
    • Strijkbout niet warmer dan 110 graden
    • Blijf de strijkbout bewegen
    • Keer het kledingstuk altijd binnenstebuiten
    • Leg voor de zekerheid een doek tussen het kledingstuk en de strijkbout

Duurzaamheid

Als het gaat om chemicaliën en water scoort travelstof iets beter dan katoen. De productie van synthetische stoffen zoals polyamide, acryl en nylon vraagt echter wel veel energie, vooral van fossiele brandstoffen. Polyamide is een product van ruwe olie, geen duurzame grondstof. Maar omdat het materiaal transpiratievocht doorlaat, hoef je de kleding minder te wassen. En was je het toch, dan kun je het zo ophangen, omdat het zo snel droogt. Dat is dan wel weer beter voor het milieu.

lees ook

Viscose – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 2

Nylon – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 3

Tweed – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 4

Go glam met kledingstoffen – deel 5

Wol – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 6

Extra: De ins and outs van wol

 





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *