In mijn shapewear-ondergoed hangt een label met de stofsamenstelling 65% nylon en 35% elastaan. Het ondergoed draagt heel plezierig, ook in warm weer. Hier bespreek ik het onderdeel nylon.
Wat is nylon?
De stof is een chemische verbinding die in de vorige eeuw werd ontdekt door Dupont. Een andere naam voor nylon is polyamide, afgekort tot PA. Het is indertijd ontwikkeld als vervanger van zijde, omdat deze stof duur en kwetsbaar is. De stof wordt al sinds 1938 gebruikt in diverse soorten kleding en wordt vooral op de huid gedragen. Denk aan lingerie, panty´s, mannenondergoed.
Voordelen
- Licht van gewicht.
- Is een sterke vezel en zal niet snel uit elkaar vallen of scheuren. De stof gaat dus lang mee.
- Goede pasvorm en kleurvast; geen vervormingen van het kledingstuk of kleuren die valer worden.
- Kreukt niet.
- Droogt snel, omdat het weinig vocht opneemt. Een prettige bijkomstigheid als je snel je kledingstuk wilt wassen en drogen.
Nadelen
Dat de stof niet goed vocht opneemt is tegelijkertijd een nadeel. Bij warm weer of hevige inspanning bij sporten neemt de stof weinig vocht op en dat kan onprettig aanvoelen. Het is dus wel van belang om na te denken wanneer je kleding met nylon gaat dragen.
Toch wordt veel corrigerend ondergoed van nylon gemaakt. Vaak wordt dan een speciaal NILIT garen gebruikt waardoor je het niet warm krijgt bij warm weer. Het nadeel wordt dus weer omgebogen naar een voordeel.
Hoe kun je nylon wassen, drogen en strijken?
- Op 30 graden.
- Niet in de droger.
- Als je niet van strijken houdt, dan is deze stof echt wat voor jou. Het kledingstuk komt vrijwel kreukvrij uit de wasmachine.
lees ook
Travelstof – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 1
Viscose – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 2
Nylon – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 3
Tweed – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 4
Go glam met kledingstoffen – deel 5
Wol – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 6
Extra: De ins and outs van wol