Truien en vesten voor mannen

Mannentruien en vesten.. Een leuk alternatief voor overhemd en colbert. Eerst een stukje geschiedenis, dan tips en tricks over de mannentrui. 

Héél klein beetje geschiedenis

De mannentrui vindt zijn oorsprong in de arbeiderswereld. Tot de 19e eeuw droegen rijke mannen geen trui. Pas toen men ontdekte dat sporten ook een leuk tijdverdrijf was gingen de heren over op een trui. Het kledingstuk kreeg de naam sweater, letterlijk om zweet op te vangen bij inspannende activiteiten.

In de jaren 40-50 van de vorige eeuw komen de volgende truien aan bod voor mannen. In ‘college’stijl of geïnspireerd op inheemse Amerikaanse thema’s. Zo’n trui als de rechter, zwarte trui

20160112_143308

is een beloning voor man’s sportieve activiteiten. De cijfers geven aan in welk jaar hij is afgestudeerd. De overige klein insignes laten zien in welke activiteiten hij het beste is. Deze man blinkt uit in atletiek.

De mannentrui in zakelijke omgeving

Een trui draag je op een overhemd of onder een colbert. Mannentruien heb je in verschillende diktes en met verschillende halzen. Ik ga ze allemaal langs en geef tips over de trui voor jou.

Allereerst je postuur. Ben je breed of juist wat smalletjes, gezet of mager? Kijk dan wat het beste bij jou past.

Schouders

Brede schouders? Ga voor een fijne ribbel  en raglanmouwen. Dan loopt er een schuine naad vanaf de okselholte tot de halskraag. Klik op de foto om deze te vergroten en zie wat ik bedoel.

Vermijd kabeltruien. Dan oog je massief. Tenzij je natuurlijk als een echte vent wilt overkomen?!

Smalle of afhangende schouders? Zorg voor een overhangende schouder. De schoudernaad gaat dan verder dan je natuurlijke schouderlijn waardoor je breder lijkt. Of neem een trui waarbij de mouwen precies mooi aansluiten bij je schouderlijn. Verder doen lichte kleuren bovenaan je schouders breder lijken.

Mager of gezet

Mager of gezet? In beide gevallen vermijd je het woord “té” Zorg dat je trui niet té wijd en zeker ook niet té strak is.

Ben je de laatste tijd aangekomen? Vermijd dan truien en T-shirts met een ronde hals. Ga ook met een grote boog om grove breisels heen, maar vermijd ook te dunne stoffen. Het accentueert alleen maar die buik. Positief gesteld: je zoekt truien met een medium dikte materiaal. Houd je bovendien van strepen? Dan ga je voor de verticale versie.

Welke truihals past bij jou?

V-hals

De mannentrui met V-hals is ideaal in een wat nettere outfit doordat de kraag goed past over een zakelijk overhemd. En met een das – zie hieronder – zie je er extra trendy én zakelijk uit. Maar ook zonder overhemd staat een V-hals trui mooi.  Zorg dan wel dat je ook een ondershirt met V-hals draagt. In de zakelijke wereld is het not done om met je borstharen te pronken, tenzij je een enorm creatief type bent natuurlijk.

Let op je nek. Heb je een korte nek, dan is de V-hals heel geschikt voor jou. Een lange hals wordt nog langer bij een V-hals. Niet doen dus.

Ronde hals

Draag je een trui met ronde hals over een overhemd, dan moet de kraag van je overhemd onder de trui vallen. Daarom zijn overhemden met button-down (knoopjes op je boord) ideaal onder een trui met ronde hals.

De ronde hals is dus heel goed voor iemand met een lange hals. Ook een col kun je goed hebben.

Korte nek of onderkin? Overslaan die ronde, hoge hals. En zeker ook geen col!

Opstaande kraag

Naast de ronde en V-hals, bestaat de opstaande kraag. De kraag bevat een rits of knopen of is een shawlkraag, waarbij de kraag oprolt. Deze truien kun je goed over een overhemd dragen. Let wederom op dat de kraag binnen de trui valt. Als dit niet goed gaat kies je voor een button-down overhemd.

Coltrui

De col. Lekker warm in de winter. Alleen aan te raden als je een lange hals hebt. Dan oogt het bijna artistocratisch. Heb je een korte nek of heb je een onderkin: NIET DOEN.  Je lijkt er alleen maar korter en dikker door. Dat wil je toch niet?

De spencer

Ook leuk is de spencer, zo’n mannentrui zonder mouwen.

Paul McCartney - spencer

Zakelijk ook heel goed te dragen als je de rest ook zakelijk houdt. En je onderscheidt je op een speelse manier. Prins Edward van Wales heeft het kledingstuk in de twintiger jaren van de vorige eeuw geïntroduceerd als hij een spencer van de eilandbewoners Fair Isle cadeau krijgt. Dat is waar die spencers oorspronkelijk vandaan komen. Hij wordt vervolgens gefotografeerd tijdens het golfen. Een  internationale trend ontstaat. Het Schotse eiland raakt met zijn spencers opnieuw in de populariteit in de jaren zeventig, als gevolg van de dan heersende retrotrend. Paul McCartney begint er mee. In de TV-film Magical Mysterie Tour van de Beatles uit 1967 draagt hij zo’n Fair Isle exemplaar.

Gebreid vest als alternatief voor colbert

Leuk alternatief voor een colbert is een fijngebreid vest op een overhemd. Ziet er zakelijk uit. Let wel dat de rest van je kleding er ook zakelijk uitziet.

De casual variant gaat over een mooi T-shirt. Let dan wel even op of de kraag en de print van je T-shirt goed past bij het vest. Een sportief T-shirt met ronde hals en een opvallende print die maar half zichtbaar is door een net vest, is niet zo’n goed idee.

Materialen

Truien zijn meestal gebreid. Van katoen of wol of een menging met een synthetisch weefsel. Let op dat de trui niet te veel synthetisch materiaal bevat. Dat is benauwd dragen. Bovendien blijft je trui minder lang mooi. Zorg in ieder geval voor minimaal 50% natuurlijk materiaal zoals wol, katoen, viscose, zijde.

Katoen is minder warm, krimpt minder maar wordt sneller vaal. Vooral geschikt voor de zomer dan wel op een plek waar de verwarming toch al hoog staat. Wol is warmer, blijft langer mooi maar slijt wel eerder en kan krimpen. Dat laatste hangt vooral af van hoe je je trui behandelt. Op het etiket staat hoe je een trui moet wassen. En weet je het niet zeker, was dan koud. En leg de trui neer om te drogen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *