Help, mijn wenkbrauwen verdwijnen

Van alles verdwijnt bij het ouder worden. Of verkleurt. Of gaat hangen. Ook je wenkbrauwen verdwijnen!  Maar dat laten wij niet gebeuren.

 

Mijn donkere haar en donkere ogen werden altijd afgemaakt  door mijn mooi gevormde donkerharige wenkbrauwen. Allengs lijkt het net of mijn wenkbrauwen verdwijnen. Na enige geëxperimenteer kan ik je de volgende adviezen geven.

Je wenkbrauwen, laat ze zien

Met je wenkbrauwen kun je verbazing, woede, plezier, teleurstelling, en pret uitstralen. Belangrijk onderdeel van je gezicht dus. Dus als ze in de loop van tijd beetje bij beetje verdwijnen, haal ze naar voren. Toon je expressie!

Wenkbrauwen veranderen

Wat verdwijnt er nou precies? Of wat lijkt er te verdwijnen? Onze wenkbrauwen worden in de loop van de tijd dunner. Net zoals mannen kaler worden (en vrouwen soms helaas ook), laten je wenkbrauwen ook haartjes vallen. Dan kun je blijven poetsen met je wenkbrauwborsteltje, maar er verschijnt geen ‘extra’ wenkbrauw.

Het kan ook zijn dat je wenkbrauwen grijzer worden, waardoor het ook net lijkt of ze verdwijnen. Ook lijken sommige wenkbrauwhaartjes ineens een eigen leven te gaan lijden; ze gaan een kant op die je niet wilt. Zo erg als die mannen wenkbrauwen die zo’n duivels uiterlijk geven, doen onze wenkbrauwen niet, maar ze hebben soms toch echt een eigen willetje.

Asymmetrisch

Ook merk je dat je wenkbrauwen niet helemaal gelijk meer staan. Dat is normaal hoor. Al die gezichtsuitdrukkingen zorgen ervoor dat je gezicht verandert. En dat gebeurt niet overal evenredig. Geeft niets, dat maakt een gezicht ook interessant. Het is alleen wat lastig als je een bril draagt, waarbij je wenkbrauwen vrij staan. Door de lijn van de bril worden ongelijke wenkbrauwen extra benadrukt. Shit happens!

Wat gaan we hier nu aan doen?

wenkbrauwen, mode door de jaren heen

Modes in wenkbrauwen komen en gaan

De wenkbrauwvorm

Modes in wenkbrauwen komen en gaan, van dunne streepjes naar de borstelige variant van nu. Maar de wenkbrauw heeft een klassieke, tijdloze basisvorm.

Zie op mijn onderstaande foto’s (niet gephotoshopped!) hieronder hoe je dat kunt checken. Je legt een potlood of penseel langs je neusvleugel  en je binnenste ooghoek voor het begin van de wenkbrauw, vervolgens neusvleugel en buitenooghoek voor het einde van de wenkbrauw. De hoek van je wenkbrauw ligt op 2/3e van de wenkbrauw. Alles wat daar tussen in ontbreekt, teken je bij. Zo simpel als wat, met een beetje oefening. Dat dan weer wel!

de vorm van je wenkbrauwen

De vorm van je wenkbrauwen checken

Epileren

Is de basisvorm van je wenkbrauwen niet naar je zin? Te borstelig, haartjes waar je ze niet wilt hebben en dat soort dingen? Laat ze dan eerst door een expert epileren. Daarna kun je kijken of je het zelf kunt bijhouden. Je kunt ook kiezen voor ‘threading’. Vooral Turkse kappers doen dat heel handig. Geen pincet, maar met een katoenen draadje worden de haartjes uitgetrokken.

Heb je de basisvorm? Dan gaan we verder met het aanzetten van je wenkbrauwen. Eerst de kleur, dan de techniek.

Kleur wenkbrauwen

Zoek de kleur die het dichtstbij je oorspronkelijke kleur ligt. In ieder geval nooit te donker. Dat maakt hard én oud.

let op de kleur van je wenkbrauwen

Let ook op of je huid een warme of koele ondertoon heeft. Vooral als je bruin kiest. Warm bruin bij warme huid, koel bij de koele variant.

Ben je heel donkerbruin geweest zoals ik en je wenkbrauwen worden grijs, kies dan een grijze kleur. Maak niet dezelfde fout als ik: bruin haar, dus mijn wenkbrauwen moeten ook bruin. Nee, die moeten dan naar de grijze kant.

Altijd blond geweest? Dan is de kans groot dat je wenkbrauwen ook een lichte kleur behoren te hebben. Behalve natuurlijk als je donkere wenkbrauwen hebt gehad.

Ieder gezicht is anders, dus er zijn geen standaard regels, hooguit een richting waarin je je kunt bewegen. Kijk, vergelijk. Zie wat beter staat.

Gebruik potlood, poeder of gel of allemaal tegelijk

Vind je dat je wenkbrauwen wat meer aanpassing nodig hebben? Qua vorm, qua donkerte. Werk ze met de hand bij. Zoek uit welke methode het beste bij jou past. Ik heb al van alles geprobeerd. Dit zijn mijn ervaringen:

 • Poeder geeft een wat zachter effect dan potlood. Poeder is wat minder geschikt als je wenkbrauwen verdwijnen door het dunner worden, want de poeder hecht aan de haartjes. Als die er nou niet zijn, valt er weinig te hechten.
 • Met potlood kun je preciezer werken en wat beter corrigeren, bijvoorbeeld om je wenkbrauwen iets te verlengen. Of juist daarboven een beetje extra aan te zetten waar die wenkbrauw nét ff lager ligt dan de ander. Het is subtiel, maar het werkt.
 • Je kunt de twee methoden ook combineren.
 • Als je potlood gebruikt, zet dan telkens korte streepjes. Begin voorzichtig, vooral zachtjes aan. Je wilt niet een grote streep. Je kunt het altijd later nog meer aanzetten.
 • En wat ik nu echt ideaal vind: eerst voorzichtig bijtekenen met het potlood. Soms is het te “hard” qua kleur. Dat gebeurt vooral al je je potlood net geslepen hebt. Voorzichtig dus. Als je het daarna een beetje wegborstelt met een wenkbrauwenborstel dan lijkt het natuurlijk. Soms krijg ik toch nog de kleur niet helemaal mooi en evenwichtig. De gekleurde wenkbrauwgel van de Hema  maakt dat alles wel evenwichtig wordt bijgekleurd.

Borstel na

Heb je je wenkbrauwen in vorm gebracht met een kleurtje? Borstel dan na in de goede richting zodat de haartjes mooi plat liggen. Eventueel nog te eindigen met een gel die de haartjes vastplakt (voor zover je niet al de gekleurde gel had gebruikt). Vooral heel handig als je wenkbrauwen weerbarstig zijn! Ik gebruik daarvoor die van Catrice.

wenkbrauw borstel

Sjablonensetje of laten verven?

Jij hebt nog volle wenkbrauwen. Ze lopen alleen terug in kleur en zijn niet té ongelijk.

 • In dat geval kun je erover denken een sjablonensetje te kopen. Kijk welk sjabloon het beste bij jouw wenkbrauwen past. Laat je adviseren in de winkel. Het schijnt heel gemakkelijk te doen te zijn. Let wel op dat je de goede adviseur zoekt Ik heb me wel eens laten adviseren door een jonge blom die niet goed naar mij keek maar vooral op gefocussed op de verkoop van haar product. Die moet je dus NIET hebben.
 • Een andere methode is: laten verven bij de kapper of schoonheidsspecialiste. Het houdt ongeveer drie weken.

Wenkbrauwen tatoeëren

Je wenkbrauwen verdwijnen en je bent een beetje lui? Laat ze tatoëeren; ben je overal vanaf en je hebt 3 tot 5 jaar er geen omkijken naar. Let alleen heel goed op waar je het laat doen. En let op de juiste kleur! Eigenlijk heb ik tot nu toe geen één vrouw gezien waarbij ik het echt natuurlijk eruit vind zien. Maar goed, als je voor gemak gaat, zorg dan in ieder geval dat de schoonheidsspecialiste ze niet té zwaar aanzet. Het oogt onnatuurlijk. Bovendien gaat er onevenredig aandacht dan vooral naar de wenkbrauwen. Wenkbrauwen ondersteunen het totaalplaatje. Die mogen niet alleen de aandacht opeisen.

Tatoeage miskleunen

Zie hier hoe het mis kan gaan.

 

 

 

2 reacties op “Help, mijn wenkbrauwen verdwijnen

 1. Dat is een lastige. Ik denk dat je als eerste kunt kijken of je ze kunt bijtekenen op een zo natuurlijk mogelijke manier. Wellicht kun je raad vragen op een plek waar een make-up artiest werkt. Die zouden het moeten weten. Die komen dat vast vaker tegen.
  Is dat niet wat je wilt, dan kun je uiteindelijk voor tatoeage kiezen. Maar zoals ik al meld in mijn blog, ga goed na wie het goed doet. En vraag naar fotovoorbeelden voordat je beslist. En vraag om je heen naar mensen die tevreden zijn en kijk dan hoe het is gedaan. Vind jij het ook mooi, dan is dat misschien degene die je zoekt.
  Succes.

 2. Ik heb een trage schildklier en daar door het ik een klein stukje wenkbrauw asn allebei de kanten over. Wat kan ik hier voor doen? Ik heb nooit dikke of volle wenkbrauwen gehad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *