Uitverkoop, hoe voorkom ik de valkuilen

De winkels liggen sinds december weer vol met goedkope(re) verleidingen. In januari barst de uitverkoop helemaal los. Hoe voorkom je de valkuilen van de uitverkoop? Die ontzettend aantrekkelijke prijzen, die misschien achteraf niet zo aantrekkelijk blijken. Kortom: hoe kom je met de juiste kleding thuis? Tips voor mannen en vrouwen.

Draag je mooiste kleren

Duik je welbewust de uitverkoop in? Draag dan kleding waarin je je mooi voelt, beter nog,  kleding waarvan je weet dat die je geweldig staat. Twijfel je aan dat uitverkoopje in je handen, kijk dan hoe je er NU uitziet. Wordt het beter of niet? Zo niet, leg dat kledingstuk terug.

Wees ook praktisch

Draag niet te opvallende lingerie in allerlei kleuren en kanten frutsels. Een gladde BH met gladde slip doet je kleding bij het passen het beste uitkomen. En denk er ook aan dat je iets aantrekt dat je net zo gemakkelijk uittrekt. Maar let op, gemak en mooi zijn gaan hier samen. Denk aan de eerste alinea van dit stukje!

En ben je van plan een mooie jurk te kopen waarbij mooie schoenen passen, neem die vooral mee. Dan kun je ter plekke kijken hoe het staat. En hetzelfde geldt uiteraard voor de mannen. Heb je een bepaald pak, een bepaalde broek in gedachten, neem die mooie schoenen mee, die daarbij horen.

Combineer met drie

Uitverkoop

Een gele das is niet altijd even gemakkelijk te combineren. Dan moet je weer op zoek naar een shirt waarin die kleur terugkomt, wil je het subtiel houden.

Koop in de uitverkoop (altijd eigenlijk) alleen iets dat je minstens met drie andere kledingstukken kunt combineren of  in ieder geval naar drie verschillende gelegenheden kunt dragen. Wat moet je met een kledingstuk dat je nauwelijks kunt combineren met je andere stukken uit je garderobe?

Net niet de juiste maat?

  • Mannen, let vooral op bij de overhemden, die strak gesneden (slimfit) exemplaren kun je meestal beter bewaren voor jonge mannen met een atletisch figuur. Wees realistisch en ga voor middel strak getailleerd.
  • En hoe voelt het kledingstuk als je gaat zitten? In de winkel denk je “geweldig die broek, zit goed, staat geweldig.” Kom je thuis, ga je zitten en dan.. “oeps, hij zit wel wat strak!” Ga dus vooral bij strak gesneden kleding, bij korte rokken even in het pashokje zitten of ga op je hurken. Let ook op de tailleband: zit die niet te strak, trekt het niet in het kruis, kruipt de rok niet te veel op?
  • Ga naar een winkel waar ze spiegels hebben die je achterkant belichten of neem een kritische vriend(in) mee. Vooral met stretch denk je al snel dat iets past, terwijl het heel goed kan zijn, dat je aan de achterkant je allerlei hobbels en bobbels ontwaart.
  • Je weet dat deze maat niet goed is, maar je wilt dat kledingstuk toch heel graag. Ga dan na: is het kledingstuk te vermaken? Kun je het zelf of breng je het naar de Gouden Schaar? Hoeveel extra kosten komen daarbij, heb je het er voor over?

Wassen of stomen?

Let op de wasinstructies. Sommige kleding kun je beter met de hand wassen. Heb je daar zin in? Moet je je kledingstuk vaak stomen? Stomen kan begrotelijk worden. Is dit koopje je dit allemaal waard?

Hoe goedkoop is de uitverkoop?

Of je nu iets in de uitverkoop koopt of op een gewone doordeweeksedag, ga altijd na of de uitgave verantwoord is. Ga je het kledingstuk vaak dragen of is het alleen voor die speciale gelegenheden? Glitter en glans draag je bijvoorbeeld niet alle dagen, een opvallende kleur in een groot oppervlak (bijvoorbeeld een gele of rode jurk of dat roze overhemd) draagt niet iedereen met altijd evenveel gemak. Een buitenjas of een colbert in een basiskleur (zwart, grijs, bruin, wit, donkerblauw) zul je vaker aantrekken. Reken dan eens om wat je dat per dag gaat kosten. Is de aanschaf dan de moeite waard?

Uitverkoop

Een blauwe broek kan eigenlijk altijd wel. Zeker bij mannen.

Veel plezier in de uitverkoop!

 





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *