Zweetplekken

Man, man, man, wat hebben we het toch heet in de zomer. Nat voorhoofd, druipende rug en klotsende oksels.

Toch is transpireren goed voor je. Doe je dat namelijk niet, dan raak je oververhit. Zweten staat gelijk aan afkoelen. Ook al voelt dat vaak niet zo. Ondertussen check je regelmatig of je toch niet die vervelende zweetplekken onder je armen hebt en je haalt je neus – ongezien natuurlijk – regelmatig langs je oksels.

Maar goed, je wilt toch het liefst overtollig zweten en vervelend ruiken voorkomen, nietwaar?

Daarom hier tips tegen zweetplekken op een rijtje gezet. Om te beginnen met de eerste twee tips: voorkomen is beter dan genezen.

Vermijd cafeïne en alcohol

Door het drinken van cafeïne-houdende dranken en alcohol verhoogt je hartslag. Je lichaam wordt daardoor steeds warmer en je zult dan meer gaan zweten onder je oksels.  Koffie en alcohol kun je dus maar beter laten staan bij heel warm weer.

Verbeter je conditie

Als je een goede conditie hebt, zal je hartslag ook lager zijn als je rust en dat zorgt er dan weer voor dat je minder transpireert. Ga dus lekker sporten en werk aan je conditie. Dit zal wonderen doen voor je plakkende oksels tijdens minder intensieve bezigheden!

Scheer je oksels

Scheer je oksels. Ja, ook jullie, mannen.

Het is belangrijk om je oksels vaak te scheren en te zorgen dat alle haartjes weg zijn. Zo blijft het zweet minder ‘hangen’ én zal je minder snel een zweetgeur krijgen. Dit geldt dus nét zo goed voor mannen! Vaak hebben mannen bovendien weelderiger okselhaar dan vrouwen waardoor het daar lekker kan gaan broeien. Afscheren die handel, meteen!

Let op welke kleding je koopt

Ik heb het al vaak gezegd: draag geen synthetische kleding in de hitte. Het neemt het zweet niet op, het ademt niet. Je krijgt het veel warmer, dus eerder zweetplekken en de kans dat je niet lekker ruikt, wordt veel groter. Dus ga zoveel mogelijk voor katoen en linnen.

Gebruik een speciale deodorant

Ik ben niet zo voor deodorant. Als je niet bovenmatig transpireert, je oksels scheert, je goed wast, natuurlijke stoffen draagt, kom je een heel eind. Maar goed als je graag wilt en als het heel erg heet is, kun je een zogenaamde antiperspirant gebruiken. Hier zitten andere ingrediënten in dan in gewone deo’s en deze pakken het zweet echt goed aan. Je zweetproductie zal een stuk minder worden.

Gebruik ‘okselpads’

Okselpads absorberen het zweet, te koop bij de drogist in allerlei soorten en maten.

Er zijn speciale okselpads die zweet absorberen. Deze koop je gewoon bij de drogist. Werkt natuurlijk alleen als je een kledingstuk met mouwen draagt. Je zweet dan niet minder, maar het zweet wordt wel opgenomen. Zo voorkom je natte zweetplekken onder je oksels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *