16. Bewegen in Frankrijk – ochtendgymnastiek

Zo, de ochtendgymnastiek zit er weer op. Ik kan de dag weer aan.

In Nederland zwem ik elke dag en drie keer in de week ga ik naar de sportschool. Hoe ga ik dat in Frankrijk aanpakken, dub ik van tevoren. Bewegen is belangrijk voor me. Het ritme heb ik gelukkig gauw te pakken.

Covid-sportlessen online

Het begint met ‘Nederland in beweging’, een suf TV-programma voor ouderen. Programma duurt maar 15 minuten, dus doe ik er telkens drie achter elkaar. Gauw ben ik het zat, die gladde presentatoren, de manier van gymmen; ik voel me eerder ouder dan jonger daarna.

Dan herinner ik me mijn lessen uit de Covid-tijd. Die staan nog steeds op de site van mijn sportschool en na een paar dagen ga ik terug naar mijn vertrouwde lerares Vanessa.

Rekken en strekken in de woonkamer

Elke dag ochtendgymnastiek

Elke dag begin ik met een uurtje oefeningen. In de woonkamer; ik ben de schaamte voorbij. Het helpt wel dat ik bij een enorm sportieve familie woon. Ze vinden niet gauw iets gek op dit gebied. Zo nu en dan loopt Lysian binnen, die thuis werkt, verder is er bijna nooit iemand aanwezig. Zondag is me er teveel volk in huis; dan wordt het ongemakkelijk.

Is het fijn?

Is het fijn? Mwah. Eerst zwemmen en dan gymmen bevalt me beter. In de huidige volgorde voel ik me veel stijver. Gedurende de les wordt het meestal beter, toch blijft het doorbijten. Maar, gedisciplineerd als ik ben, sta ik toch elke dag tijdig naast mijn bed, trek de sportkleren aan en ga met die banaan. De enige manier om een beetje fit te blijven op deze leeftijd.

Zwemmen doe ik natuurlijk ook, maar anders dan thuis. Dat wordt een ander verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *