De sjaal als strik

Sjaals, die heb jij vast ook wel ergens liggen. Gebruik je ze wel eens? En weet je dan hoe?

Er zijn enorm veel manieren om ermee te spelen. Instagram staat vol met inventieve ideeën, maar hier wil ik het eigenlijk over de sjaal als strik hebben. Makkelijk te doen en het geeft wat speciaals aan je outfit.

De sjaal als strik

Het begon ermee dat ik een prachtige – vooral grote – sjaal bij Sepehr Magsoudhi kocht. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ermee te doen om deze sjaal goed tot zijn recht te laten komen. Maar ineens had ik het: de sjaal als strik bij mijn mooie winterjas. Zonder sjaal is het wat killetjes rond de hals en dit was een mooie oplossing om de kou tegen te gaan en bovendien stond het eigenlijk heel kek.

Camouflage oudere hals

Zo langzamerhand ben ik wat vaker een sjaal als strik om de hals gaan dragen. Met een blouse, een trui, met of zonder extra ketting. Het leuke van zo’n strik is niet alleen dat het een grappig accessoire is, maar het verbergt ook de ouder wordende hals!

Fijne bijkomstigheid: die kleinere – meestal zijden – sjaals blijven redelijk goed zitten de hele dag. Soms een beetje opnieuw strikken of schikken, maar verder heb je er weinig omkijken naar. Zo’n grotere sjaal kan lastiger zijn, vooral als de stof heel glad is. Dus dat is een kwestie van uitproberen.

Hier ter inspiratie allerlei voorbeelden van mogelijkheden. Overigens, ook mannen kunnen sjaals dragen. Paul Rem (kunsthistoricus en conservator van Paleis Het Loo) bijvoorbeeld doet dat heel stijlvol.

sjaal als strik

Lees ook

De bolo, een mannenaccessoire

Houd jij van accessoires? Wil je als man een keer iets anders dan de toch al in de ban gedane das of die uit de tijd geraakte pochet? Wil je niet iedere keer hip doen met je bretels en ben je een beetje uitgekeken op je riemen? Heb je al genoeg schoenen en ben je niet iemand die iets op zijn hoofd zet?  Dan is de bolo misschien iets voor jou. Dit accessoire is leuke vervanging van de stropdas.

Wat is een bolo precies?

Een bolo tie is ook wel bekend onder de merknamen ‘bola’ of ‘shoestring necktie’. Het is een soort halsband die is gemaakt van een stuk koord of leren koorden die aan elkaar zijn gevlochten. De uiteinden van dit koord zijn versierd met metalen uiteinden en de bolo tie is vastgemaakt met een sierlijke sluiting of schuif, die bij de overhemdkraag te zien is.

De man draagt ze al jaren en ze zijn heel comfortabel. Een stuk prettiger dan zo’n strop om je nek. Neemt minder ruimte in dan een das, is klein en gemakkelijk op te bergen dan wel in te pakken als je op reis iets leuks rond de hals wilt dragen.

Je ziet ze vaak in winkels waar ze die Oosterse en Indianen sieraden verkopen. Vaak hebben die een cowboy-achtige look, met een turkoois steen. Uiteraard zijn ook ze volop op internet verkrijgbaar. Van tamelijk goedkoop – rond een tientje – tot duurdere exemplaren bij een mannenzaak. En echt in alle variaties.

Waarop moet je letten bij aankoop?

  • Allereerst bedenk je natuurlijk: waar wil ik de bolo bij dragen? Bij welk shirt, met eventueel een jasje of jack erbij? Wil je het accessoire op diverse hemden dragen? Dan begin je met een wat neutraler exemplaar, eentje die overal wel bij past. Of koop eentje waarin verschillende kleuren zitten. Ook met van alles te combineren.
  • Ten tweede is het verstandig op de achtersluiting te letten. Er bestaan twee verschillende. Die met de clip is de beste. De andere is veel stroever. De achterste tab klapt omhoog om de slide omhoog of omlaag te bewegen langs het koord, en vergrendelt vervolgens om de slide op zijn plaats te houden.
  • Tip: Koorden van leer en kurk kunnen ‘bruinen’ bij langdurige blootstelling aan zonlicht, dus bewaar ze op een plek die beschermd is tegen de dagelijkse zon.

Hoe draag je een bolo?

In essentie is er geen juiste manier om een ​​bolo te dragen – maar hier zijn enkele looks die zijn geïnspireerd op wat ooit de gebruikelijke manier was om deze accessoires te maken, in de twintigste eeuw.

De ‘klassieke’ look

Volgens de traditie moet de bolo tie precies als een stoffen stropdas worden gedragen: de sierlijke sluiting of schuif (ik zie het als een soort ‘broche’ maar dan eentje om je hals in plaats van vastgepind op je hemd of jasje) – krijgt zo een formele uitstraling. Een bolo tie is gemakkelijk te dragen en hoeft niet met een ingewikkelde stropdasknoop te worden geknoopt.

Als je voor de klassieke “Western Look” gaat, moet je ervoor zorgen dat je de juiste lengte bolo koopt – een die in verhouding is tot je lengte en nekmaat. Experts raden aan dat de punten van de bolo ongeveer 4 inch onder je borstbeen moeten eindigen.

Een poging tot een “western look’. De hoed komt ook echt uit de VS 🙂

De ‘moderne/hedendaagse’ look
Meestal worden bolo-dassen gedragen met een (western)overhemd met kraag (geen gespreide of wide-spread kraag). Maar als je er zin hebt, kun je je bolo ook op een T-shirt te dragen. Doe dan wel eentje met een V-hals.

Waar komt de bolo vandaan?

De cowboys van het zuidwesten vonden in de jaren 40 dat de casual, ruige look van de bolo tie hun levensstijl goed weerspiegelde. Ook Indiaanse zilversmeden in het gebied namen de bolo tie over, omdat ze het zagen als een kans om hun individualiteit en creativiteit te uiten. Ze waren populair bij Teddy Boys uit de jaren 50. De dassen werden in de jaren 80 modieus bij rockabilly-revivalisten en new wavers. En weer kwamen ze in de herfst van 1988 terug als populair modeaccessoire, toen mannelijke Hollywoodsterren ze vaak droegen. En nu zie je filmster Timothée Chalemet ook met een (wat duurder) exemplaar.

Tenslotte

De bolo is bedoeld voor mannen, maar wat belet je als vrouw om dit accessoire ook om je hals te knopen?

Lees ook

Mannensjaal knopen

Mot met motten

Motten, de schrik van iedereen die graag wollen kleding draagt. Mot met motten wil je niet hebben. Beter voorkomen dan genezen, toch?

Is er een mottenseizoen?

Motten kunnen het hele jaar door in je huis komen, maar ze zijn het meest actief in de warmere maanden, meestal tussen het late voorjaar en de vroege herfst. Dit wordt vaak aangeduid als het ‘mottenseizoen’. Gedurende deze tijd is het mogelijk dat je een toename van motten in je huis opmerkt.

Hoe herken je mottengaten?

Allereerst hoe zie je dat je motten hebt. Of als je een wollen kledingstuk koopt, hoe zie je of je al hier mot met motten hebt gehad?

Mot met motten

Aan deze jurk hebben de motten(larven) veel plezier gehad. De gaten in het rondje zitten aan de achterkant van de jurk.

Kleine gaatjes zijn het. Soms denk je dat er steekje is losgelaten of dat je je broche te grof in de stof hebt gestoken. Maar je ziet ook wel een paar bij elkaar. Dan aarzel je niet meer over de juistheid van je bevindingen. Helaas.

Weet je niet zeker of motten de gaten in je kleding hebben veroorzaakt? Sommige larven (het zijn de larven die de boel opvreten) laten een web achterlaten dat lijkt op opgedroogd snot. Eerlijk gezegd heb ik dat zelf nooit gezien.

Hoe bestrijd je motten?

Als je dus al motten hebt, dan koop je mottenvallen. Daar zit een soort lijm in die meteen korte metten maakt met de mottenlarven.

Het doden van alle vliegende motten lost het probleem niet op, want het zijn hun larven die de werkelijke schade aanrichten.

Mottenlarven worden vooral aangetrokken door donkere, warme ruimtes en ook door vuile kleding (vooral ongewassen items die mogelijk lichaamsvetten of voedselresten bevatten).

Hoe vermijd je motten?

Ikzelf doe het volgende:

  • Alles wat wol is, gaat in één kast en diverse, afgesloten lades.
  • De kleding hangt (meestal) niet te dicht op elkaar.
  • Elke DRIE maanden ververs ik de mottenbestrijdingsmiddelen.
    • mottenballen, Op de verpakkingen staat hoeveel mottenballen je per m2 moet gebruiken.
    • kleine hangertjes tussen de kleren met mottenverdrijver
    • tegenwoordig zet ik ook vellen met een knijper vast aan mijn kleding. Die vellen gaan 6 maanden mee.
    • cederhouten stukjes. Die ruw ik ook elke drie maanden een beetje op (met een nagelvijltje), zodat de geur meer naar boven komt. Dat cederhout komt in allerlei gedaantes, zoals deze cederhouten mottenballen.
    • Ze zeggen dat lavendel, laurier en gedroogde salie ook goed helpen. Mijn ervaring: Bij salie blijft de geur heel lang behouden.

      Mot met motten

      Bijna niet de zien: In het midden hangt een zakje met gedroogde salie. Voordeel van salie is dat deze heel lang blijft geuren. Het geurblokje rechts hangt er ook al een tijd. Beetje opschuren en de geur komt weer boven. Houden motten niet van.

Nog meer zaken om mot met motten te voorkomen

  • Bij hangende kleding zet ik de mottenballen (ze zijn plat in een plastic verpakking) nog wel eens wat vast met een knijper of hang de stukjes cederhout in een halfopen plastic zakje tussen de kleding, maar dat is zeker niet waterdicht. Een beter idee is een theefilterzakje. Gewoon eentje waar je zelf losse thee in kunt doen. Het langere flapje plak je met een stukje tape eenvoudig aan de binnenkant van je kast of je prikt er een gaatje in zodat je het aan je kledinghanger kunt hangen en echt tussen je kleding kunt hangen. Ook de knijper kan hier van pas komen door het theezakje aan je kleding vast te knijpen. Ik verschuif die knijpers, hangertjes en zakjes regelmatig. Als de dood ben ik voor motten. Het zou mijn wintergarderobe verruïneren.
  • Mijn onderhemden voor de winter lucht ik vaak en berg ze op in afsluitbare plastic zakken. Dat laatste is vooral belangrijk als je dit ondergoed een tijdlang wegbergt, als het warmer wordt dus. Je kunt als extra bescherming een mottenbal ertussen leggen. Die hoef je dan niet te vervangen, want die zakjes sluit je toch luchtdicht af voor langere tijd.
  • Regelmatig je kasten en lades stofzuigen en luchten. Laat af en toe ook zonlicht binnen.
  • Kleding wassen (in warm water) helpt om voedselbronnen te verwijderen die kledingmotten kunnen aantrekken. Dit advies gaat regelrecht in tegen een ander advies dat je wollen kleding niet veel hoeft te wassen, omdat het min of meer zelfreinigend is. De keus is aan jou.

Vervelende pluisjes op je trui

Heerlijk, een warme wollen trui, maar zo balen als je trui gaat pillen. Je hebt de trui pas drie keer aan gehad, maar hij ziet eruit alsof je hem al drie jaar draagt. Hoe kom je van die vervelende pluisjes af?

Vervelende pluisjes door gebruikt materiaal

Veel mensen denken dat die pluisjes op je trui aan de kwaliteit van het materiaal ligt, maar dat is niet per se het geval. Het heeft voornamelijk te maken met het materiaal waarvan de trui is gemaakt; wol pluist bijvoorbeeld erg snel maar dat doen polyester, viscose en acryl ook. Veel truien zijn gemaakt van wolmengsels (link naar mijn artikel)

Vervelende pluisjes door wrijving

Pluisjes op een trui kunnen ontstaan door wrijving van de stof. Je trui komt bijvoorbeeld in contact komt met schurende oppervlakken; je schuift je ellebogen die over de eettafel. Ja, de hele dag kom je met van alles in aanraking. Of je wast je trui met andere grove kledingstukken in de wasmachine.

Ontpluizen

Breng jij je truien of andere wollen kleding wel eens naar de stomerij? Daar schijnen ze je wollen kledingstukken te kunnen ‘ontpillen’. Zelf kun je ook het nodige doen.

  1. Scheermesje- Het klinkt een beetje spannend: pluisjes verwijderen met een scheermes, maar deze truc doet wonderen. Scheer met een wegwerpscheermesje voorzichtig over de trui heen. Pas wel op met een kledingstuk van een te dunne stof: dat kan gemakkelijk beschadigen.
  2. De pluizenkam – Waarschijnlijk veiliger en vast ook handiger: de Gleener pluizenkam. Of je nu een grove gebreide trui wilt ontdoen van de bolletjes of pluisjes, of je allerliefste kasjmieren vestje; deze pluizenkam maakt alles weer zo goed als nieuw.

    vervelende pluizen

    De pluizenkam

  3. Schoenborstel – Je kent ze wellicht wel: de rubberen schoenborsteltjes waarmee je suède schoenen schoonmaakt. Met deze borsteltjes kun je ook heel gemakkelijk pluisjes van je trui verwijderen. Borstel simpelweg je trui en je wrijft de pluisjes ervan af. Let wel op dat je in één richting borstelt.
  4. Nagelschaartje – Met een nagelschaartje kun je heel gemakkelijk de pluisjes wegknippen. Het schijnt wel een hele klus te zijn.
  5. Puimsteen – Normaal gesproken gebruik je een puimsteen om eelt op je voeten te verwijderen, maar je kunt dit schuurmiddel ook inzetten voor je trui. Als je eerst met de puimsteen zachtjes over je trui wrijft en daarna met een kledingroller eroverheen gaat, zullen de pluisjes in no-time verdwijnen.

Voorkomen

Natuurlijk is het veel fijner als die vervelende pluisjes helemaal niet verschijnen. Helemaal voorkomen, tja, dat gaat niet lukken, maar deels kun je dat wel voor elkaar krijgen.

Was je wollen kleding zo min mogelijk, maar als je het dan toch doet: Volg altijd de instructies op het wasetiket. Verder:

  • Niet te heet wassen
  • Niet in de droger gooien.
  • Bij voorkeur handwas. Zelf ben ik wel zo eigenwijs, dat ik het advies ‘handwas’ negeer. Te veel werk. Tot nu toe gaat het prima op het wolprogramma in de wasmachine.

    Trui buitenkant (boven), trui binnenkant (onder). Zo’n trui was je bij voorkeur NIET binnenste buiten. Sterker, bescherm deze trui en doe hem in een aparte waszak.

  • Afhankelijk van de soort trui, kun je de trui binnenstebuiten wassen. Het hangt er sterk vanaf hoe de trui is gebreid. Truien met patronen hebben vaak een heel netwerk aan draadjes binnenin, dus die zou ik zeker niet omkeren in de was.
  • Het beste is zo’n trui in een speciale waszak te stoppen, zoals ik met alle tere kledingstukken zou doen. Wol of anders. Zo voorkom je dat je kledingstuk tegen andere kledingstukken aanschuurt of per ongeluk iets scherps in de wasmachine zelf. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn!

Droog je trui plat op een wasrek. Eventueel op een handdoek om het eerste vocht eruit te trekken. Ook al staat het op het wasetiket, ik zou nooit een trui in de wasdroger stoppen. Nooit. Je trui zal je dankbaar zijn.