25. Drie kippen in een hok

Drie kippen zitten er in het kippenhok. Twee kleine zwarte en een grote bruine.

Eentje is de chef, zo gaat dat bij dieren. Aangezien er geen haan is, neemt de grootste – de bruine – die taak op zich. Niet geheel tot genoegen van de andere twee, hoewel die zich amper verzetten.

Kaal pikken

Kaal gepikt

Wat een zielig gezicht, want die grote – genaamd Roxanne – pikt die andere twee kaal. Ze staan letterlijk in hun blote kont en ook de voorkant begint behoorlijk uit te dunnen. De familie maakt zich zorgen. Vooral omdat ze op internet hebben gelezen dat de dominante net zo lang doorgaat tot ze helemaal kaal zijn en dan zelfs hun vlees kan gaan kannibaliseren. Geen prettig vooruitzicht.

Scheiding aangevraagd

De eerste stap om er wat aan te doen is gezet. De kippen worden gescheiden in het hok. Roxanne de Grote, mag aan de kant van het leghok blijven. Zij is degene die vrijwel dagelijks een ei legt. De andere twee blijven aan de andere kant. Ze zijn volledig van de rel, niet gewend om ineens maar met zijn tweeën te zijn. Tenslotte worden ze rustig.

De volgende ochtend loop ik langs het hok en wat zie ik? Zit Roxanne de Grote weer bij die andere twee. De afscheiding is kennelijk niet hoog genoeg en ze is erover heen gevlogen. Intussen is de ‘tussenmuur’ wat verplaatst zodat de grote bruine kip er niet meer overheen kan vliegen.

Pikorde

Nu kunnen de twee kleintjes hun huid laten bijkomen en weer veren laten groeien. Dat lijkt inderdaad heel voorzichtig te gebeuren. En er is een verandering in de pikorde. Eén van de zwarte kippetjes is nu de dominante !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *