28. Thuis eten bij de Fransen –  het avondeten (le dîner)

Het is wel een beetje wennen aan dat avondeten hier. Vreemde keuzes maken ze in mijn beleving.

Het middageten is lekker en redelijk veel, maar dat avondeten?!

Is het wel genoeg?

Voorbeelden van een volledige maaltijd. Met de klok mee op de foto:

  1. Soep met gevulde eieren ernaast (oeuf mimosa= gevulde eieren met eigeel en tonijn, super lekker). Te eten à volonté.
  2. Crêpe met ham en een spiegelei bovenop plus komkommer-tomaten salade
  3. Uiensoep met brood erop, bedolven onder de kaas. Een stuk of zes rondjes brood met geitenkaas, gekarameliseerde uitjes en wat kruiden.
  4. Soort kroketten gemaakt van linzen, eieren etc. aubergineplakken met room en kaas erop, uit de oven. Plus rijst.
  5. In het midden een soort gestapeld drieluik: avocado, roomkaas en tomaten met vinigrettesaus. Daarnaast risotto en wat garnalen.

Meestal wordt er goed gekookt. Lysian is niet zo’n sterrenkok, dus als hij één keer week dienst heeft wordt het gevulde pasta met wat kaas of wafels met kaas of chorizo.

  • Verschillende avondgerechten

Soep ervoor, tijdens of erna?

De soep wordt vaak geserveerd met het andere eten. Je eet de soep eerst, tijdens of daarna. Soms krijg je alleen soep, maar dan wel een goed gevulde, romige variant, die uiteindelijk meer vult dan gedacht.

Altijd de kaasplank na de hoofdschotel. De kaas varieert per dag.

Daarna komt altijd de kaasplank op tafel, inclusief meegebrachte kaas uit West Friesland. Vooral de Enkhuizer oude kaas valt heel erg in de smaak. Al dan niet met een stukje baguette.

Soms een zelf gemaakt toetje zoals banaan met 3 stukjes pure chocolade in de oven of huisgebakken cakejes. Verder zijn de Fransen erg van toetjes uit kuipjes.

Waarom minder eten ’s avonds?

Na tien dagen komt de vraag “verschilt de manier van eten hier in vergelijking bij jou thuis?” Ik kan eerlijk zijn: alleen soep met gevulde eieren als hoofdmaaltijd is niet wat ik gewend ben. Vanuit mijn optiek is het soms wat weinig, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat haar soepen vaak de maag behoorlijk vullen.. Peggy legt uit dat de lunch eigenlijk de hoofdmaaltijd is. Dan eet je uitgebreider, meer vlees of vis met groenten.

De Fransen eten laat

’s Avonds wordt lichter gegeten, vanwege het late tijdstip tussen 20 en 21 uur. Overigens een tijd die ik thuis ook gewend ben. Omstreeks 18 uur zijn de  kinderen weer thuis, dan eten ze iets kleins om de ergste honger te stillen. Een grote maaltijd daarna zou niet goed zijn. Bovendien als je zo laat eet, heb je niet de tijd om je eten genoeg te verteren.

Na vier weken ben ik aan het ritme gewend en weet ik wat me te wachten staat, min of meer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *