32. Street Art in Nantes – deel 1

Muurschilderingen in de diverse steden, ik smul er altijd van. Dus een rondleiding street art in Nantes is een kolfje naar mijn hand. Daar wordt al snel duidelijk dat de naam street art voor veel meer staat dan alleen muurschilderingen.

Je moet echt overal kijken

Keramiek (zie foto), kleine verborgen beeldjes op krankzinnige plekken (zie foto), opgeplakte collages, stencils, mozaïeken (zie foto), stickers en vooral alom aanwezig: de muurschilderingen en tags, waar de stad in ondergedompeld lijkt.Je moet je ogen goed de kost geven en écht óveral kijken; met name omhoog, zoals op onderstaande collage te zien is.

Natuurlijk is er veel nuance in de uitingen. Omdat alles in het Frans gaat, mis ik nog wel eens de precieze verschillen. Maar gelukkig is er internet. Omdat je vooral veel graffiti (letters) ziet is het wel handig om enkele verschillen te duiden in de aangebrachte letters op de muren. Verder ga ik niet te uitgebreid in op de verschillen, omdat ik het ook niet goed weet.

Verschillende letters oftewel tags

Bovenaan: Een tag is de persoonlijke, gestileerde handtekening van de graffitischrijver. Vaak uitgevoerd in één kleur. Een tag heeft eigenlijk geen artistieke waarde, het gaat de schrijver er primair om te laten zien dat hij er was. Onlangs is een beroemde tagger in Nederland gestorven. Dr. Air.

Linksonder: Een tag met twee kleuren. Vaak uitgevoerd in de bekende bolvormige letters. De omtrek van deze zogenaamde throw-up heeft één kleur en de bolletters worden opgevuld met een andere vulkleur.

Rechtsonder: Tag uitgevoerd in zilver of met chroom verf. Je ziet “een zilver” vooral op muren van spoorweglocaties, op treinen en straatmuren.

Maar vooral de muurschilderingen

Als leek vind ik de muurschilderingen toch het leukst. Er wordt prachtig werk gemaakt. Overal in de wereld trouwens, in Amsterdam niet in het minst.

Veel straatartiesten werken alleen, zeker in het begin. Wie langer op straat werkt, leert steeds meer collega’s kennen en zo ontstaan soms gelegenheidsgroepjes of langdurige samenwerkingsverbanden. De crew is een groep van samenwerkende graffiti-artiesten die regelmatig samen de prachtigste kunstwerken creëren.

Lees ook

2 reacties op “32. Street Art in Nantes – deel 1

    • Ze horen al sinds 1941 niet meer bij Bretagne, maar ik begrijp dat ze eigenlijk wel willen. Vandaar die tweetalige bordjes. Ook de dorpen hier in de buurt in ieder geval zijn tweetalig. Dat schijnt nog niet zo lang te zijn, sinds 2017.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *