33. Street Art in Nantes – deel 2

Nog enkele weetjes over de street art in Nantes.

Vrijheid, blijheid?

Het is net zoals in de echte wereld. Ondanks de slogans ‘lang leve de vrijheid en voor ons geen regels’ kent de street art wereld onderling echt wel verschillen tussen de artiesten. Een nieuweling of beginneling heet toy (vrij vertaald een speeltje). De hoogste in rang is die van king en in de vrouwelijke graffitiwereld die van queen. Dat zijn de kunstenaars met veel aanzien vanwege hun geleverde prestaties en hun kennis en contacten. In Nantes zijn slechts 30 van de 250 straatartiesten vrouw.

 

Regels binnen de wereld van street art

Van regels houden straatartiesten niet, maar verven over een bestaand kunstwerk wordt niet getolereerd. Evenmin breng je een kunstwerk aan boven een ander kunstwerk. Wel kun je een kunstwerk in zijn geheel verwijderen en dan je eigen werk erover schilderen.

Legaal versus illegaal

Hier kunnen straatartiesten hun gang gaan, geheel legaal.

Op de muren schilderen, plakken of wat dan ook is illegaal, in principe. Om de boel een beetje in de hand te houden, zijn  bepaalde plekken speciaal voor de street art vrijgemaakt. Daar kunnen de straatartiesten maken wat ze willen. Veel van die muren worden door de gevestigde artiesten meer als een vrijplaats voor beginnende straatartiesten gezien. Hier kunnen ze in alle rust leren hoe ze verven, spuiten etc.

De andere plekken in de stad zijn dus illegaal. Toch merk je dat sommige kunstwerken met rust gelaten worden. Rolluiken zijn een geliefd object om te beschilderen en de meeste ondernemers vinden het wel prettig dat er wat moois wordt geproduceerd. Bekende straatartiesten worden ook vaker met rust gelaten. En natuurlijk zijn er ook straatartiesten die gewoonweg opdrachten krijgen om muren te beschilderen, zoals bij de Hangar des Bananes.

Samenwerkingsopdracht tussen Katra (links) en Ador (rechts) uit 2022

Verwijderen van kunstuitingen

4 miljoen per jaar spendeert Nantes aan het verwijderen van de graffiti. De artiesten weten intussen goed hoe ze hun werk kunnen beschermen. Boven de vier meter bijvoorbeeld komen de murenschoonmakers niet. Maar boven deze hoogte is het wel een stuk lastiger werken. Het blijft een uitdaging, street artist zijn!

lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *