34. ADOR – Street Art in Nantes – deel 3

Al jaren volg ik via Instagram de grappige mannetjes en dieren van straatartiest Ador uit Nantes.

Jaren geleden in Bretagne heb ik zelfs contact met hem gezocht om te vragen waar er muurschilderingen van hem te zien zijn.

En zo zijn we omgereden om in Rennes een Ador in het echt te zien.

Overal Ador

Nantes is de thuisbasis van Ador. Dat is goed te merken, want overal kom je zijn werk tegen. Vooral indrukwekkend is zijn muurschildering op een muur van 150 meter lang en 6 meter hoog! Straatartiesten werken regelmatig samen. Dit kunstwerk is van Ador en Samor, dat hieronder deels is te zien.

 

Een fan wil natuurlijk de meester ontmoeten, dus voor mijn vertrek naar Nantes benader ik hem al. Maar druk, druk, druk: dan weer in Straatsburg, dan weer in Île de la Réunion (bij Madagaskar, niet echt in de buurt). Overal muren beschilderen.

Maar het lukt me toch om een afspraak met de man te maken. Geen idee hoe hij eruit ziet, want hij staat nooit ergens op de foto, hooguit half verborgen in hoody op of op de rug.

Vrolijke krullenbol

Na een fietstocht die volgens Google 45 minuten moet duren, kom ik 1,5 uur later met een rood hoofd aan. Daar staat een heel vrolijke 38-jarige krullenbol, die duidelijk veel zin in het leven heeft. Hij doet wat hij het allerleukste vindt en hij kan er bovendien van leven. 18 jaren schildert hij al op muren. Op straat, in gemeentegebouwen, winkelcentra, bedrijven. ‘You name it’, hij doet het. Hij is zelfs in de positie om alleen dat aan te nemen wat hij leuk vindt om te doen.

In een middag gedaan, met de nodige voorbereidingen.

Op de street art  tour had onze gids al verteld dat Ador heel snel werkt. In een middag zet hij een schilderij van pakweg 6 bij 6 op een muur. Als ik hem ernaar vraag, beaamt hij dat hij inderdaad rap werkt. Maar… hij bereidt zijn werk minutieus voor. Hij heeft al zijn spullen klaar staan, de schets in zijn zak en zo kan hij snel zijn werk op een muur zetten. Voorbereiding is dus meer dan het halve werk.

Altijd en overal is hij aan het tekenen; zijn digitale schetsboek onder handbereik.

Kunstacademie

Je wordt niet zomaar straatartiest. Ador heeft de Kunstacademie gedaan; volgens hem is dat het geval bij zeker 50% van de straatartiesten Ze plagen elkaar er onderling een beetje mee:  ”jij hebt wel een opleiding en jij niet”.

Zijn atelier is niet groot, slechts 20m2. Hij kijkt er dan ook naar om over een maand naar een dubbel zo groot oppervlakte te verhuizen. Gaat hij dan ook grotere doeken maken? Jazeker, hij verheugt zich er al op. Want Ador maakt niet alleen muurschilderingen, zo’n twee keer jaar heeft hij een tentoonstelling met zijn schilderijen op doek.Ook ligt er een kinderboek van zijn hand. Dat wil hij vaker gaan doen, voor kinderen tekenen.

Mijn gesigneerde boek

Het boek van 18 jaar verzameld werk koop ik natuurlijk meteen. Direct van de hand van de meester die uiteraard zijn blase (=handtekening van straatartiest) zet inclusief de olifant van Nantes.

Mijn trots: het gesigneerde boek van Ador

In augustus doet hij een opdracht voor Writer’s Block Murals, een festival dat plaatsvindt in Groningen, Leeuwarden, Assen, Emmen. Ik ga hem zeker opzoeken.

lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *