31. Van tuinhuis tot pilatesstudio

Peggy, mijn gastvrouw, is sportlerares en geeft ook privé pilatesles. Ze doet dit in haar studio, een omgebouwd tuinhuis. Een half uur voor de les gaat de verwarming aan, zodat de klant het niet koud krijgt.

Een keer per week privéles

Eén keer per week neem ik een uur privéles. Pilates is op zich een ‘zachte’ sport, dat wil zeggen dat alles langzaam en heel doordacht gaat. De ademhaling is  belangrijk. Hier leer ik héél goed hoe je dat op de juiste manier doet en pas dat zoveel mogelijk toe bij mijn ochtendgymnastiek en straks op de sportschool.

Het pilates tuinhuis

De kern is dat je telkens

  • eerst je navel moet intrekken,
  • je spieren onderin samentrekt alsof je je plas moet ophouden
  • en dan pas uitblaast
  • Uitblazen doe je alleen als je kracht zet.

Ademhaling heel belangrijk

Voortdurend letten op je ademhaling is heel inspannend. Ik leer:

  • Uitademen met open mond, dus niet door zo’n klein gaatje in je samengeknepen lippen.
  • Inademen door de neus. Als je uitademt zoals hiervoor beschreven, blijkt het daarna veel gemakkelijker om door je neus in te ademen. Daarvoor lukte mij dat nooit, nu gaat het meestal vanzelf.

Een uur lang ben ik heel geconcentreerd bezig en werk ik me suf. Ook al gaat alles langzaam. Ondanks de inspanning is het een cadeautje: zoveel aandacht voor mij en mijn lichaam. Dé manier om goed te leren hoe je je lichaam op de juiste manier moet gebruiken.

Gratis erbij: het Franse vakjargon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *