Gebreide kleding voor vrouwen

Gebreide kleding, je kledingkast hangt er vast vol mee. Want ja, naast de bekende wollen trui  zijn ook vaak je tops en jurkjes gemaakt via de breitechniek.

Wat is gebreide kleding eigenlijk, waar moet je opletten en wat kun je ermee? Ik zoom in de maand februari vooral in op de winterkleding.

20160112_143257

Jersey truitje 50-er jaren

Korte geschiedenis

In de late 19e en begin 20ste eeuw wordt de breitechniek vooral gebruikt voor het maken van functionele, warme en rekbare kleding.  Veel breisels worden dan met de hand gemaakt. Ook stoere binken zoals soldaten en zeelieden pakken de breinaalden op.

Aan de vooravond van WO I krijgt breiwerk een nieuwe modieuze status. Die loopt parallel aan de actievere levensstijl van – zich emaniciperende – vrouwen. Coco Chanel start een ware revolutie met haar kleding in wollen jersey. Vooral als je bedenkt dat deze wollen jersey oorspronkelijk is bedoeld voor mannenondergoed.

Tot de jaren 30 worden alle gebreide kledingstukken, zowel ondergoed als bovenkleding “bonnetterie” genoemd.  Dat zet de naam van het voormalig oh zo chique warenhuis De Bonnetterie (nu in Amsterdam een ‘flagshipstore’ voor H&M) in een wat ander daglicht, vind je niet?

Wat is breiwerk precies?

We noemen het tricot, jersey, T-shirt stof. Een verzamelnaam voor een groep stoffen met een bepaalde breibinding. Zo vind je tricot van katoen, wol, viscose (rayon), acryl, bamboe, soja, enzovoorts.

Waarop moet je letten bij je aankoop?

Dikte stof

De prijs heeft alles te maken met de kwaliteit. Dikkere kwaliteit heeft zijn prijs. Maar de stof blijft mooier en zeker niet onbelangrijk: Hoe dikker de stof, hoe meer die verhult. Kijk eens bij Michael Barnaart van Bergen.

Die leuke dunne zomerjurkjes of heel fijn gebreide wollen winterjurkjes zijn vaak lekker goedkoop. Maar zie je er ook goed in uit? Het kreukt snel, hangt lang niet altijd mooi en… je ziet iedere oneffenheid, tot de naden van je slipje toe. Wil je dat?

Rekbaarheid

Rekbaarheid is ook een punt. Als je de stof uitrekt, neemt die daarna dan weer zijn oorspronkelijke vorm aan?  Of blijft je kont zo leuk in je jurkje hangen als je het enkele keren hebt gedragen ? Sommige duurdere stoffen springen vanzelf terug, maar meestal zit er elastaan (of de merknaam Lycra of Spandex) in. Dan veert je jurkje weer prachtig terug in model. En het lubbert niet snel uit. Dus raadpleeg het label bij je aankoop!

20160112_142629

In de 20-er jaren bestond elastaan nog niet.

Materiaalsoort

En dat is wat ik als eerste doe als ik een kledingstuk leuk vind; het etiket inspecteren. Ik wil ALTIJD weten van welk materiaal het gemaakt is. Het heeft namelijk alles te maken met draagcomfort (en vorm dus). In de winter wil ik het namelijk warm hebben. Dan is 100% acryl echt geen optie. Als je acryl handschoenen draagt in de vrieskou dan kun je net zo goed géén handschoenen dragen. Heb je een acryl trui of jurk aan, dan heb je altijd nog een (warm) jasje nodig om je senang te voelen op een frisse dag.

Bovendien pluist of pilt een zogenaamde ‘wollen’ (lees dus: acryl) trui heel snel. Grote kans ook dat het snel uit model gaat. Dit synthetische garen is namelijk weinig vormvast. In tegenstelling tot wol, dat wel goed in model blijft (ook zonder elastaan, hoewel dat altijd helpt)

Pure wol is lastig te krijgen tegenwoordig en duur, maar als je warm wilt blijven, is dat toch echt de beste optie. Of in ieder geval minimaal 50%.

20160112_143603 (1)

Cocktail truitje uit 50-er jaren. Zie hoe de halslijn en versiering je schouders breder laat lijken.

Thermo-ondergoed

Maar ja. Je valt toch voor dat jurkje van acryl. Wat nu, koukleum? In laagjes kleden is een optie, maar wat dacht je van thermo-ondergoed! Dat komt je figuur (en je humeur) ten goede. Kies ondergoed dat mooi aansluit en daardoor warm houdt maar ook nog eens slank afkleedt. Koop bij voorkeur dan merinowol. Want het past zich aan je lichaamswarmte. Dus behaaglijk in zomer en winter. Wil je weten hoe je dit kledingstuk goed houdt? Hier de tips.

Pure wol

Ga je ervoor en kies je voor een (bijna) puur wollen kledingstuk?  Het heeft vele voordelen. Het houdt je echt warm, belangrijk in de winter.  Daarnaast is het gemakkelijk in onderhoud. Wol heeft van nature een beschermend laagje en is antistatisch. Daardoor trekt het, in tegenstelling tot synthetische garens zoals acryl en polyester, geen vuil aan. Daarom hoef je zo’n kledingstuk niet vaak te wassen. Luchten is vaak al genoeg. Wil je toch een frisgewassen kledingstuk? Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat veel wollen garens (superwash wool) in de wasmachine gewassen kunnen worden én zelfs in de droogtrommel gedroogd! Heb je echter een ‘vintage’ exemplaar in je handen, altijd op koud wassen, niet te veel centrifugeren, zeker NIET in de droogtrommel, en plat neerleggen om te drogen.

Geniet van je breisels!

 

 





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *