Op zoek naar je ultieme trouwpak

Ga je trouwen? Weet dat je a.s. bruid – vermits een vrouw – doorgaans héél véél tijd nodig heeft . Mannen zijn praktischer en hebben trouwens ook veel minder keus. Dus jij, als man, bent redelijk snel klaar met je trouwpak. De ervaring leert namelijk dat de meeste mannen geen grote shoppers zijn. 

Zit het goed, staat het mooi, mijn trouwpak?

Mehmed van Mens Point in Zaandam ziet het dagelijks. Mannen doen een rondje door de winkel en kiezen snel wat ze nodig hebben. Zit het goed? Staat het mooi? Binnen het budget? Inpakken maar. Hoezo uren winkelen? Zo ook met hun trouwpak.

Winkel 1

Waar mannen meestal binnen een uurtje hun kostuum wel hebben gekozen, moet de a.s. bruid er zeker zes maanden voor uittrekken. Tenminste, als ze in zo’n mooie, witte droomjurk wil trouwen. Zo eentje waarmee ze met jou naar het altaar of gewoon naar de burgerlijke stand schrijdt.

Mannen weten vaak niet wat ze willen

Snelle shoppers, die mannen, maar toch. Mannen weten vaak niet wat ze willen. De vraag- en uitroeptekens staan op hun voorhoofd geschreven. Mehmed: “Ze dragen nooit een pak. Dus wat moeten ze in vredesnaam aan op hun bruiloft?! Waar moeten ze op letten?”

De bruid bepaalt

Welnu, allereerst: de bruid bepaalt de stijl waarin de bruidegom zich kleedt. Je kunt kiezen uit jacquet, rokkostuum, smoking of  ‘gewoon’ pak. Bij Mens Point beperken ze zich tot smoking en pak.

Vervolgens: De man hoort zijn trouwpak aan te passen aan de jurk van zijn bruid. Hoe doe je dat nu je de jurk niet van te voren mag zien. Want ja, heren, dat blijft geheim tot op je trouwdag. Welnu: dan geeft je aanstaande een stukje van de stof mee. Of je vraagt iemand mee die wel op de hoogte is van de gekozen bruidsjurk.

Smoking

Een smoking is een tweedelig kostuum dat bestaat uit jasje en broek. Je kunt hier alle kanten op qua kleuren, maar traditioneel is een smoking zwart en wordt-ie gedragen met een zwarte vlinderdas. Vandaar dat de dresscode ‘black tie’ genoemd wordt.

Laat je adviseren over jouw beste kleur

Gaat jouw voorkeur uit naar zwart? Kijk dan eerst eens of dat je beste kleur is. Het kan namelijk nogal hard overkomen. Als je niet zeker bent, boek eerst een adviessessie bij Be-Your-Best. En ga dan pas shoppen.

 

Een smoking draag je met een hemd met blinde sluiting, het zogenaamde smokinghemd. De mouwen vragen meestal om manchetknopen. Bij Mens Point kun je ze laten graveren met je trouwdatum of de initialen van jou en je bruid. Om de nek gaat een vlinderdas. Ook te krijgen in vele kleuren, mocht je dat willen.

Een smokingjasje is vaak eenknoops, single-breasted. Dat  draag je meestal niet dichtgeknoopt. Dan zie je dus de broekriem. Dat is niet mooi, dus draag je een cummerband, een soort taillesjerp. Ook die kun je weer leuk kleurig combineren met je vlinderdasje!

Maatpak als trouwpak

Het gewone maatpak is favoriet bij veel bruidegommen. 90% kiest donkerblauw. Populair dat effen blauw. Toch merkt Mehmed dat de ruitjes ook bij bruiloften meer in de mode raken.

 

“Verstandige keus, dat pak. Vooral voor mannen die niet vaak een pak dragen”, aldus Mehmed. “Het fijne van een pak is dat je het ook bij andere gelegenheden kunt dragen. Feesten en partijen waarbij waarbij jeans niet gewenst zijn. Andersmans bruiloft bijvoorbeeld. Maar ook voor minder vrolijke gelegenheden zoals een uitvaart.”

Ook hier geldt weer: De combinatie qua stijl en kleur moet met de trouwjurk matchen. Gewoonlijk wordt het overhemd aangepast aan de kleur van het bruidsjapon. Ook let je op dat das en eventueel pochet erbij passen.  En bekijk ook manchetknopen.

das bij trouwpak

Laat je goed adviseren

Wat je ook doet, ga naar een winkel waar ze de tijd voor je nemen. Zoek je iets op maat, dan is New Tailor ook een aanrader.  Een trouwpak moet lekker zitten en let op dat het model past bij jouw smaak en postuur.  Hier nog enkele kleine tips:

  • Je moet het jasje zonder veel moeite kunnen dichtknopen. Niet te strak. Niet te wijd. De stof mag nooit trekken bij de knoop. Als je een vuist tussen je borst en het jasje kunt doen, dan zit het meestal goed.
  • Je schouder(vullingen) mogen deze niet uitsteken bij je schouders. Anders lijkt het net of je het jasje hebt geleend van je grote broer.
  • Gaan je handen zonder problemen in je zakken? Dan is het goed. Het kruis: Als de broek daar floddert, is hij te groot. Trekt de stof juist een beetje? Dan is-ie net een maatje te klein. Kortom: strak maar comfortabel.
  • Als je rechtop staat, moet de pijp tot op je schoen komen en aan de achterkant de grond net niet raken. Als je gaat zitten komen er namelijk vaak knieën in, waardoor de pijp iets korter lijkt.
  • De stof van je trouwpak bepaalt comfort, prijs en hoe snel het kreukt. Je kunt onder andere kiezen voor kasjmier, katoen, wol, tweed, polyester, zijde en linnen. Laat je in de winkel goed adviseren over de verschillende eigenschappen van de stof. Welke stof ademt goed en is dus geschikt voor een zomerbruiloft? Welke stof isoleert goed en is dus meer geschikt voor in de winter? Blijft het trouwpak lang mooi? In de winter zul je eerder voor wat donkerder stof kiezen dan in de zomer.

Ook de onderdanen verdienen aandacht

Vergeet je schoenen en sokken niet. Besteed daar aandacht aan. Je wilt je trouwpak niet als een vlag op een modderschuit. Dus mooie, matchende sokken en goed gepoetste, wel verzorgde schoenen. Ga naar een goede schoenenwinkel!

 

Zo kun je samen met je bruid stralend het huwelijkspad op. Heel veel plezier.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *