Say yes to the dress – De ideale bruidsjurk

Ga je trouwen en wil je zo’n mooie, witte droomjurk? Begin dan ruim – heel erg ruim – voor de trouwdatum met het zoeken naar jouw ideale bruidsjurk. Want “say yes to the dress” is niet een één-tweetje. Waar mannen meestal binnen een uurtje hun kostuum wel hebben gekozen, moet de a.s. bruid er zeker zes maanden voor uittrekken.  

Neem genoeg tijd!

 • Oriënteer je eerst. Bekijk de verschillende sites van bruidskleding, blader door tijdschriften voor bruidsmode. Kijk wat je aanspreekt.
 • Wil je niet stressen? Start dan zeker 6 tot 8 maanden voor de bruiloft met je queeste naar de ideale bruidsjurk. De levertijd van een jurk duurt namelijk al gauw 18(!) weken. Start je later, dan loop je de kans op extra kosten in verband met een spoedbestelling. En je bruiloft gaat al genoeg kosten (waarschijnlijk!).

Budget bruidsjurk?

 • Wat is je budget? Het houdt echt niet op bij die jurk. Bijbehorende hoepelrok bij de Sissie-achtige jurk hoort er vaak bij. Denk verder aan lingerie, kousen, schoenen, (haar)sieraden. Handschoentjes misschien, een sluier?

 

 • Bedenk wat je wilt: een jurk uit een bestaande collectie, in een winkel die de tijd voor je neemt? Dan zie je wel meteen wat je wel en niet mooi vindt (staan).
 • Toch liever een jurk speciaal voor jou gemaakt? Of Spreekt vintage je  misschien aan? Kijk eens bij Laura Dols in Amsterdam. Het kan geld schelen!
 • Besloten je droomjurk in een bruidswinkel aan te schaffen? Zoek dan de winkels op waarvan je denkt dat ze jouw keuze voeren. Ook niet onbelangrijk: die bij jouw portemonnee passen. Ook handig om een winkel bij jou in de buurt te kiezen. Een jurk is nooit in één keer klaar. Dan is het toch wel fijn dat je bij je in de buurt kunt doorpassen.

Kijk bij jou in de buurt

Bedenk van tevoren of je genoeg tijd hebt om voor verschillende zaken rond te shoppen. Of dat je de voorkeur geeft aan een winkel die alles in huis heeft, zoals Womenwants in Zaandam. We nemen een kijkje bij eigenaresse Daniela Gruber.

Je voelt het écht als het jouw jurk is

Vandaag komt de bruid in spé met haar vriendin. Natuurlijk. Zo’n jurk kies je niet in je eentje. Bij zo’n emotionele aankoop heb je steun nodig. En even voor de duidelijkheid: de a.s. bruidegom is niet bij deze gelegenheid gewenst!

“Wat voor jurk heb je in gedachten? Het is belangrijk om te weten wat de wensen zijn zodat Daniela weet welke jurken uit haar collectie zij haar klant kan tonen. Ze kiezen zeven verschillende jurken. “Wees niet bang dat je niet weet welke jurk je moet kiezen. Je voelt het écht als het jóuw jurk is”,  zegt Daniela tegen de aanstaande bruid. “De emoties komen dan vanzelf los. Vertrouw daarop.”

 

Bij jurk één krijgt de bruid al rode konen van opwinding. Bij jurk twee is ze al bijna in tranen. “Dat moet ‘m worden”.  We proberen er toch nog eentje. Nu raakt ze vooral in de ban van de glinsterende steentjes op de ‘buste’. Toch is het niet helemaal wat ze wil.  Daniela begrijpt haar wens en pakt een andere jurk, van de pop deze keer. De andere vier overgebleven jurken worden meteen terzijde geschoven. De voorkeur wordt steeds duidelijker.

Naar wens vermaakt

Tijdens het passen laat Daniela zien dat iedere jurk uiteindelijk helemaal naar  wens vermaakt kan worden. De décolletélijn iets rechter of juist met een knipje er in? Moet de taille iets omhoog? Ornament eraf of juist eraan? Eigenlijk liever een andere kleur?  “Ik lever in 60 verschillende kleuren. En iedere jurk kan helemaal aangepast worden. Hier hangen alleen de pasmodellen. Als we het eens zijn, dan bestellen we de jurk. Levertijd: 18 weken. Daarna moet er natuurlijk gepast worden, eventueel wat aangepast. We hebben een coupeur in huis die ook kan ontwerpen. Dus we kunnen zelfs jurken – een trouwpak als je dat wilt – helemaal op maat laten maken. En onze coupeur weet van wanten. Hij heeft o.a. bij Gucci gewerkt!”

Daarnaast, ook niet onbelangrijk, kan Womenwants in grote maten leveren, zelfs tot maat 70. En BH cup H. “Daar ben ik uniek in. Ik wil dat iedereen een mooie bruidsjurk moet kunnen aanschaffen. “

womenwants

Twee bruiden bij Womenwants

Totaalconcept

“De bruid vandaag de dag heeft niet de tijd om overal rond te shoppen. Die wil graag dat alles rond de jurk voor haar geregeld wordt. Ik ben de enige in Nederland die dit zo uitgebreid doet. “ En omdat Daniela van oorsprong goudsmid is, kun je bij haar ook terecht voor je trouwringen. “Koop je hier én de bruidsjurk én de trouwringen, dan krijg je van mij een cadeautje. Een tegoedbon van € 250 om hier te besteden aan wat je verder maar wilt.“

Yes to the dress

Twee uur verder (en dat is redelijk kort omdat er maar een vriendin bij zit!). De bruid heeft een jurk uitgezocht. In de paskamer komen de tranen. Daniela weet het: Ze heeft de goede jurk gekozen. Ze zegt “yes to the dress.”

Tot slot, wist je dat:

 • Een jurk met een vetersluiting op de rug een aanrader is? Dan geeft het niet als je tussen de aankoop en de bruiloft wat aankomt of juist afvalt. Bij een rits of knoopjes luistert dat veel nauwer, want die kun je niet verzetten of verstellen.

bruidsjurk met vetersluiting

 • De gemiddelde maat voor een trouwjurk tegenwoordig maat 46 is?
 • Er genoeg bruidshuizen met grote maten zijn. En dat Womenwants zelfs tot maat 70 gaat!
 • 90% van de bruiden voor wit kiest? Of beter gezegd: ivoor. Want echt helderwit staat vooral de vrouw met een donkerbruine tot zwarte huid. De anderen kunnen beter een tikkeltje offwhite (anders gezegd: licht ivoor) dan wel richting donker ivoor gaan. Vertrouw je erop dat de winkel precies weet wat je staat? Of je wil van tevoren zeker weten dat je de juiste kleur ‘wit’ kiest? Doe dan een speciale kleurenanalyse voor bruiden bij be-your-best.nl
 • 80 tot 90% voor een lange bruidsjurk kiest?
 • De huidige bruidsmode naar “bohemian” tendeert? Simpeler, romantisch, meer kant. De rokken minder wijd, de slepen minder lang.

 

 • Als je in kleur trouwt, de mogelijkheid bestaat om je bruidsschoenen in de kleur van je jurk te verven? Of andersom. Stel dat je ivoorkleurige schoenen die zo beeldig bij je bruidsjurk pasten, nu maar in de kast blijven staan? Die kleur wit past namelijk zo slecht bij je andere kleding. Laat ze dan verven in een kleur die beter bij de rest van je garderobe past.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *