De manchetknoop

Tja mannen, wat doen we met de feestdagen? Doen we nog iets bijzonders met onze kleding? En zo ja, wat dan? Hier is in ieder geval de link voor de kledingcodes. Dan weet je een beetje waaraan je moet houden, mocht dat nodig zijn.

Het lijkt mij wel leuk om het licht  over een typisch mannenaccessoire te laten schijnen. De manchetknoop. Die kan jouw outfit helemaal afmaken. Meestal een accessoire voor speciale gelegenheden. Zoals er vele zijn in de maand december.

Wat is een manchetknoop precies?

Een manchetknoop is een losse knoop die je aan overhemden zonder mouwknopen kunt vastmaken. Eén of twee kun je gebruiken. De dubbele manchet geeft net iets meer cachet aan je outfit. Het aardige van manchetknopen is dat je ze altijd kunt zien.  Ze piepen namelijk zo mooi onder je jasje of trui vandaan. Met de feestdagen zal dat vooral een jasje zijn.

Welke manchetknoop kies je?

 • Match jouw manchetknopen met de kleur en stof van jouw stropdas of pochet. Zo laat je zien dat je oog hebt voor detail. Draag je die niet? Let dan op dat de manchetknopen mooi bij je overhemd passen.
 • Zorg bij metalen dat deze qua kleur ook op elkaar afgestemd zijn. Dus geen gouden manchetknoop bij een zilverkleurig horloge of zilveren ring. Dat is echt een mis-match. Zo dus wel:

  Bruidsfotograaf_Hoofddorp_KMA_Breda_31

  Manchetknopen en andere accessoires matchen qua kleur.

 • Kies je stoffen manchetknopen bij je avondkleding? Zorg dan dat de manchetknopen dezelfde kleur hebben als jouw overhemd.
 • Formeel of informele gelegenheid? Anders gezegd: ga je op gala of is het meer gezellig thuis met bekenden? Stem daar je manchetknopen op af: stof is informeler, terwijl edelmetalen goed passen bij een sjieke gelegenheid. Maar als jij toch zin hebt in een edelmetaal bij een familiediner, laat je zeker niet tegenhouden!

Soorten en materialen

Je hebt manchetknopen van goud, zilver en platina, maar ook manchetknopen van stof, kunststof en plastic. De meest klassieke zijn die van edelmetaal, maar de stoffen manchetknoop is ook trendy. Ook is er variatie in vorm: vierkant en rond, maar ook dobbelsteentjes of bijvoorbeeld lieveheersbeestjes zijn te koop. Leuk om mee af te wisselen! Wil je helemaal op chique? Kies dan voor manchetknopen met diamantjes of andere stenen.

FotorCreated

Het hoeft niet altijd even serieus

Poets- en opbergtips

Je wilt natuurlijk dat je manchetknopen er mooi of glimmend blijven uitzien. Hier een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen:

 • Behandel je manchetknopen als sieraden berg ze zorgvuldig op. Zo heb je speciale doosjes, etuis en rekjes waar je jouw accessoire in kan opbergen.
 • Gouden en zilveren manchetknopen kun je poetsen met hetzelfde schoonmaakmiddel als je voor andere sieraden van dit materiaal gebruikt. Maar ook natuurlijk (!) zeep en lauw water goed.
 • Ga niet met een grove borstel schrobben, kies liever voor een zachte doek. Eventueel kun je een zacht borsteltje proberen, maar de kans op krasjes is groter.
 • Een paar druppels spiritus in lauw water kan ook zeer effectief zijn, maar niet ieder materiaal kan hier tegen – zoals stoffen manchetknopen. Pas hier dus mee op!

Ga lekker op zoek naar jouw manchetknoop

Bij Etsy kun je pagina’s lang manchetknopen bekijken. En hier. Veel plezier met dit typische mannenaccessoire.

 

Bron: www.kieskeurig.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *