40. TERUGKIJKEND – Nantes gaat open

Nantes heeft mijn hart gestolen. Het is niet te groot en heeft van alles te bieden. Nu het weer langzaam begint te beteren, gaat de stad open. De afstanden zijn soms pittig, dus gebruik van OV en/of fiets is wel nodig. Nuttig om te weten: het OV is gratis in het weekend!

Steeds meer mensen op de terrassen, steeds meer mensen te voet en op de fiets. Een beetje mooie dag doet elke plek goed en dus ook Nantes.

Genoeg plek om uit te waaien

Nantes heeft ongeveer 350.000 inwoners en elk jaar komen er 8.000 bij. Er is meer dan voldoende plek om te flaneren, zeker in het epicentrum van de stad, waar alles heel, heel erg ruim is aangelegd. In dat gedeelte zie je weinig auto’s en vooral veel tweewielers en wandelaars. Daartussen door komt de tram ongeveer elke vijf minuten voorbij. Loop je wat verder dan kom je bij de Loire, waar je heerlijk kunt uitwaaien. Want waaien, dat doet het veel in Nantes en zeker op open plekken vang je lekker de wind in je haren.

Langs Loire en Erdre fietsen

Langs de Loire: Ook honden bewonderen street art.

Je kunt overal fietsen en vooral langs de Loire en Erdre is het een feestje. Er gebeurt van alles op die wandel- en fietspaden. Dan kom je ineens op een plek waar de fitmensen, de skaters en straatartiesten elkaar ontmoeten. Dan zit je rustig op een bankje je boekje te lezen, dan verbreedt het zich en kom je langs grote horeca-etablissementen. Elke keer kijk je uit over de brede rivier en zie je de statige gebouwen aan de overkant als je op het Ile de Nantes staat (het grote eiland midden in de Loire).

Uitgebreid winkelaanbod

De bioscoop is belangrijk voor mij. Gaumont – onderdeel van Pathé – draait heel aardige films en één keer per week ben ik daar te vinden. Ook zijn er twee filmhuizen, maar die heb ik alleen van buiten gezien. Het winkelgebied is uitgestrekt, met veel meer variatie in boetieks in allerlei soorten en maten dan in welke stad in Nederland dan ook. Ook hier heb je ketens, maar veel minder dan bij ons.

Door de hele stad vind je kunst. Op de muren street art , langs de groene lijn stuit je telkens op allerlei kunst, de wondere wereld van Jules Vernes uitgebeeld bij La Machine, waar ook die geweldige olifant te vinden is.

Kunst is overal

Natuurlijk is een museum voor moderne kunst, Jules Verne – geboren Nantais – heeft zijn eigen museum, het Slavenmuseum (waar denk je dat al die grote huizen en kastelen van betaald zijn?). Net zoals in elke stad verrijzen hier ook de hoge woongebouwen en zijn er nog de oude straten uit het stratenplan van de Middeleeuwen. En dan is er nog Trentemoult, een oud vissersdorpje, op steenworp afstand.

Jardin des Plantes

Als ik uit de tramtrein stap bij het station, kan ik meteen het Jardin des Plantes in, mijn favoriete park en van vele Nantais. En op boottrip op de Erdre zie je de prachtige huizen en kleine kastelen langs het water.

Le voyage à Nantes, de plaatselijke VVV

Mocht je ooit naar Nantes gaan, ga dan naar de plaatselijke VVV die hier Le Voyage à Nantes heet.  Ze hebben leuke rondleidingen en de gidsen zijn excellent. Het is een aantrekkelijk toeristenbureau waar je ook een beetje kunt rondhangen; ook hun site ziet er goed uit. Zo heb ik ze nog niet eerder gezien in Frankrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *