LG-7. Waarom een gemeentehuis in elk Frans dorp?

Is het je wel eens opgevallen in Frankrijk dat er in elk dorp een gemeentehuis( =mairie) te vinden is? Te herkennen aan de Franse en EU-vlaggen die buiten hangen. Vaak ook aan het bordje of papiertje met beperkte openingstijden.

35.000 burgemeesters

Frankrijk heeft 35.000 burgemeesters op bijna 68 miljoen inwoners. Ter vergelijking: Nederland heeft nog geen 350 burgemeesters voor 17,9 miljoen inwoners.

De gemiddelde oppervlakte van een Franse gemeente in 2015 is iets minder dan 15 km2, zoiets als Urk. Dat is kleiner dan in de meeste andere Europese landen. Door dit kleine gemiddelde formaat kent Frankrijk een relatief groot aantal gemeenten.

Sinds 1 januari 2027 telt Frankrijk 35.416 gemeenten, waarvan 35.287 in Europa en 129 in de Franse overzeese departementen en regio’s van de Franse overzeese gebieden. Dit aantal is groter dan in veel andere Europese landen. Toch is het aantal Franse gemeenten door de vorming van communes nouvelles (onder Sarkozy) met 1.400 verminderd.  4%  slechts, maar je moet ergens beginnen!

Rechts het gemeentehuis La Guierche; links dat van Joué l’Abbé. Dat dorp ligt hooguit 20 minuten lopen van het centrum van mijn dorp.

24 uur per dag / 7 dagen per week

Hoewel een burgemeester in beginsel 24 uur per dag/ 7 dagen per week in functie is, kun je je wel voorstellen dat zo’n dorp met 1.000 inwoners niet je dag vult. Een deeltijdaanstelling, anders dan een wethouder, behoort echter niet tot de mogelijkheden. ln de praktijk heeft zo’n burgemeester er gewoon een baan naast, zolang de functionaris waar nodig is altijd beschikbaar is voor belangrijke en minder belangrijke zaken. Ook werken de burgermeesters van de verschillende gemeentes samen op allerlei vlakken. Uiteraard is het salaris van een burgemeester gelieerd aan de grootte van zijn/haar gemeente.

Het plaatselijke sufferdje

Ik loop door de site van de ‘Mairie’ van mijn dorp. Het is als het plaatselijke sufferdje. Naast de aankondiging van evenementen in de buurt, lees je ook dat een schattig poesje is teruggevonden en dat het lievelingsspeeltje van een kind op school is op te halen. Een personeelsadvertentie voor een professionele begeleider, een waarschuwing voor een inbraak (laten we nog voorzichtiger zijn!), wat te doen in La Guierche en omgeving. En natuurlijk vervelende zaken als: wat zijn de belastingen voor de huizenbezitters het komende jaar. Al bladerend kom ik mensen op foto’s tegen die ik al ontmoet heb en die zich bezighouden met het verkrijgen van de tweede bloem voor La Guierche voor Villes et Village Fleuris! Heerlijk zo’n klein dorp!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *