Misschien herken je dit: “Bah, die kleur vind ik vreselijk”. “Ja, die kleur droeg ik vroeger wel (vaak), nu niet meer.” Of: “De laatste tijd merk ik dat ik erg hang aan een bepaalde kleur.” Of: “Kleuren interesseren me niet; lekker makkelijk zwart of bruin.” In een coachingssessie van de psychologie van kleuren ga je na wat dit betekent.
Waarom vind je sommige kleuren wel mooi en andere niet? Iedere kleur die je draagt geeft je (onbewust) een gevoel en heeft bovendien een boodschap. Aardig om te weten is dat niet alleen de kleur je uitstraling bepaalt, maar ook de plaats van de kleur. Een topje of overhemd geeft een andere boodschap dan een jasje, broek of accessoire.
In een coachingssessie ga je na welke kleuren je het meeste draagt. Aan de hand daarvan krijg je inzicht in het hoe en waarom van die keuzes. En wat je ermee kunt doen.
De meeste mensen dragen diverse kleuren. Toch zijn er mensen die slechts voor één kleur kiezen. Zwart is daarvan de meeste bekende, maar op internet heb ik twee andere extremen gevonden. Wat zegt dat volgens de psychologie van kleuren?
Psychologie van kleuren: roze en groen
Een 52-jarige vrouw uit Hollywood is al 35 jaar élke dag van top tot teen gehuld in roze. Maar niet alleen dat: ook woont ze in een compleet roze huis met alleen maar roze accessoires.
En dan is er nog zo eentje, die verzot is op één kleur, the green lady uit Brooklyn, ook de VS. Die gaat net zo ver als de roze dame. Alles, maar dan ook alles is groen aan haar en haar huis.
Ach ja, je zult maar zoveel van één kleur houden dat je hele leven eruit bestaat. Maar wat zegt dat nou over deze vrouwen? Want als je maar één kleur draagt, dan straal je alle eigenschappen van die kleur uit. Meestal dragen mensen verschillende kleuren en dan wordt het een combinatie van de eigenschappen van die verschillende kleuren, die een mens maakt tot wat hij of zij is.
Voor de leuk, wat straalt zo’n roze mevrouw nu uit, want voor karaktereigenschappen heeft ze?
Roze wolk
Als je alleen roze draagt, dan ben je een oerromanticus. Je hebt soms moeite om de realiteit onder ogen te zien. Tja, dat kan ik me wel voorstellen als je voortdurend in roze gehuld bent. Er is niet voor niets de uitdrukking “hij of zij leeft in een roze wolk”.
Maar ook: roze betekent dat je ervan houdt om voor anderen te zorgen en dat je bent heel gevoelig voor andermans behoeftes bent. Houd je van iemand, dan doe je dat onvoorwaardelijk. Je zoekt veel bevestiging, want je bent enorm kritisch naar jezelf. Daarom heb je zo’n grote behoefte aan affectie en steun van anderen.
The Green Lady
Ga je helemaal voor groen, zoals de green lady, dan komen de volgende eigenschappen tamelijk prominent naar boven drijven:
Je bent vriendelijk, oprecht en vrijgevig. Je bekijkt een situatie van alle kanten en daarom ben je in staat conflicten op te lossen en met vredelievende oplossingen te komen. Je staat anderen ook toe een eigen mening erop na te houden.
Vriendschappen en relaties en vertrouwen zijn enorm belangrijk voor je. Word je beschaamd in je vertrouwen, dan raak je gekwetst en word je uitermate voorzichtig bij toekomstige relaties.
Verder ben je servicegericht, sociaal en welwillend.
Psychologie van kleuren via kleurencoaching
Nogmaals, er zijn weinig mensen die slechts één kleur dragen. En bij kleurencoaching kleurt de combinatie van de kleuren die je het meeste draagt, je karakter. We bekijken zeventien verschillende kleuren, waarbij bijvoorbeeld twee soorten roze (zachtroze en fuchsia) en groen (olijfgroen en gewoon groen) ook belicht worden. Dit soort thema’s komen ook aan de orde tijdens de kleurenworkshop in Marrakech.