Witte of zwarte kleding in de zomer?

Dacht ik toch altijd dat je wit moest dragen in de zomer om het koel te houden. Of andere lichte, frisse kleuren. Maar is dat wel zo? Verschillende wetenschappelijke studies suggereren dat het vooral afhangt van de activiteit die je gepland hebt.

Wat weerkaatst goed?

Witte of zwarte kleding, wat weerkaatst goed de warmte terug in de zomer? Bekend is dat witte kleding de stralen van de zon weerkaatst, terwijl zwarte kleding ze absorbeert.

Maar warmte komt niet alleen van de zon;  je eigen lichaam straalt ook  warmte uit.  Wanneer die lichaamswarmte je witte kleding raakt, wordt die warmte teruggekaatst op het lichaam, waardoor je eigenlijk niet kunt afkoelen. Komt  je lichaamswarmte met zwarte kleding in contact dan houdt die kleding de warmte vast in plaats van terug te kaatsen, zo bewezen deze studies. (‘deze’ is een lang, taai stuk, ‘studies’ is een half A-4tje). In zwarte kleding koel je dus ook gemakkelijk terug af, als je kleding tenminste los genoeg zit zodat het lekker kan doorwaaien.

Ga dus in zwart

Dus ben je van plan om de hele dag in in een bloedhete omgeving te potverteren, ga voor zwart. Het is weinig kleurrijk, maar je blijft er koel bij. Op Faceboek is dit bevestigd door iemand die schrijft: “Toen ik in hoogzomer in Turkije werkte (temperaturen boven 40 graden) droeg ik ook vaak zwarte, losse tops. Dat scheelde in de warmte.”

Natuurlijke stoffen in zwart

En vergeet ook niet: zorg voor natuurlijke stoffen. Ga je in zwart polyester bijvoorbeeld, dan gaat het niet werken. Linnen, katoen, viscose, dat is waar je naar op zoek moet.

Witte of zwarte kleding ter inspiratie

Ene Valerie van Sobel (wat een naam!), draagt veel zwart-wit. Misschien moeten we het haar eens vragen! Ik weet niet of haar kleding altijd zo losjes ziet, gezien haar stijl. In ieder geval leuk om naar te kijken als je eens geïnspireerd wilt raken tot het dragen van zwart-wit in een andere stijl, maar dat terzijde.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *