Je morst wat op je kleren. Paniek. Vlekjes wegwerken; hoe moet dat nu weer? Verschillende stoffen, verschillende methodes. Maar allereerst: wrijf nooit op een vlek.
Krab evenmin met je nagels op de vlek. Zo komt de vlek namelijk in de diepere laag vezels van je kleding terecht en je krijgt de vlek er amper meer uit. Doe je kleding zo snel mogelijk in de was of laat die stomen. Hoe langer je wacht met het verwijderen van een vlek, hoe moeilijker het wordt hem te verwijderen.
Vlekjes wegwerken met speciale reinigingsdoekjes
Wel zijn er speciale reinigingsdoekjes voor noodgevallen. Ik zie veel goede reacties hierover en ze zijn ook geschikt bij meubelvlekken, dus ik zou zeggen: Ben je een knoeier? Neem altijd een doosje mee.
Hieronder tips over vlekken in diverse stofsoorten.
Katoen
Een vlek in je katoentje? Hier is vlekjes wegwerken niet zo moeilijk. Katoen kan weken, drogen en warmte verduren. Warm water is een prima manier om de vlek eruit te krijgen, maar droge warmte zal de vlek laten intrekken. Is je witte goed aan het vergelen? Er zijn speciale wasmiddelen om je spullen weer stralend wit te krijgen. Ik heb het gedaan en het werkt. Ze zeggen wel dat het de vezels aantast, dus doe het niet te veel. Dat is zeker het geval als je verdunde chloor gebruikt. En ze zeggen ook dat de stof eerder geler wordt dan witter.
Wol
Wol is gevoelig. Behandel de vlek meteen met water of wolwasmiddel en breng het kledingstuk zo snel mogelijk naar een stomerij.Wassen kan ook, maar gebruik alleen middelen die speciaal voor wol zijn. En gebruik lauw water. Anders komt er een poppenjurkje tevoorschijn ipv je normale maat small, medium of large. Gebruik ook geen agressieve middelen zoals bleekmiddelen en en andere zure behandelingen. En als je wol wast, leg het kledingstuk plat neer. Anders vervormt je prachtige trui.
Synthetische stoffen
De behandeling varieert afhankelijk van het materiaal. Gewoon wasmiddel werkt hier meestal het beste. Afwasmiddel werkt goed als het om een vettige vlek gaat. Rayon en polyester kun je harder wassen schrobben dan katoen, maar let op beschadiging bij bleekmiddelen zoals waterstofperoxide.
Zijde
Zijde is prachtig, maar teer en temperamentvol. Dus altijd heel voorzichtig met vlekjes wegwerken. Hier enkele opties:
- Zijde heeft een zelfreinigend vermogen. Vlekjes wegwerken kan door twee stukken van een zijden kledingstuk zeer voorzichtig tegen elkaar ter hoogte van de vlek tegen elkaar aan te wrijven, waardoor de vlek verdwijnt. Voor een grondige reiniging breng je het kledingstuk naar de stomerij.
- Je behandelt de vlek met lauwwarm water, maar dan dompel je het gehele kledingstuk onder. Anders krijg je een kledingstuk met opgedroogde waterdruppels. Het zal je niet verbazen dat op effen en lichte zijde het dan net lijkt over een regenbui is overgetrokken.
- Vlekjes wegwerken kan ook met – what’s in a name – met een vlekverwijderaar. Maar, voordat je überhaupt een vlek verwijdert, test het spul op de binnenkant van het kledingstuk, daar waar je aan de buitenkant niets kunt zien. Gaat dat goed, dan kun je verder gaan. Het schijnt dat een vlekverwijderaar op glycerinebasis ook effectief en neutraal is.
Zo kun je weer vlekvrij en stijlvol 2017 in.