Een zomerhoed beschermt je gezicht tegen de zon. Kalende mannen voorkomen een verbrand hoofd. En als je het leuk weet te dragen, completeert het je totale verschijning.
Enne… Koop een zomerhoed met rand en je hebt geen zonnebril meer nodig en minder zonnebrandolie.
Zomerhoed als accessoire
Zie de hoed als accessoire. Voor zowel een man als een vrouw.
Kleurt de hoed bij de rest van je kleding, past de hoed qua uitstraling bij je outfit? Niets is zo treurig als een mooie hoed met een windjack eronder, voor “je weet maar nooit wat voor weer”. Dus ga ervoor. Jij man en jij vrouw.
Hoe draag je een hoed?
En hoe zet je een hoed op? Een mannenhoed zet je nooit recht op het hoofd, altijd een tikkeltje schuin. Deze video geeft zonder woorden heel beeldend aan hoe je dat doet.
En zó zet je een vrouwenhoed op.
Wil je meer informatie over hoeden?
Bij de afdeling dames staat ook welke hoed bij jouw gezichtsvorm past. Niet alle hoeden gelden voor de heren, maar het kan geen kwaad om even te kijken welke voorbeelden op jou van toepassing is.
Draagcomfort
Volgens een mannelijke ervaringsdeskundige is een zomerhoed zoveel prettiger om te dragen dan de veel geziene (basebal) cap. “De hoed zit minder strak dan zo’n cap. Veel luchtiger om te dragen en dus ook koeler op het hoofd. Bovendien hebben de – en vooral de Panama – hoeden een lichte kleur wat ook aanmerkelijk koeler aanvoelt dan de vaak donkergekleurde caps. Ook niet onbelangrijk, de hoedrand beschermt ook je nek tegen de zon. Ga naar een echte hoedenwinkel waar ze je goed kunnen adviseren. Het is echt de moeite waard om wat geld te besteden aan een goed hoofddeksel.”
Materialen zomerhoed
Een zomerhoed is natuurlijk van ander materiaal dan de winterse versie. Het moet een beetje luchtig blijven daarboven. Dus worden de gangbare zomerhoeden van stro en katoen gemaakt. Katoen spreekt voor zich, maar stro heb je in allerlei soorten. Ik laat hier enkele voorbeelden zien, zodat je ze kunt herkennen als je op jacht naar je zomerhoed gaat.
Zomerhoed van stro
Er zijn veel strooien hoeden, maar als je goed kijkt, zijn het vaak verschillende soorten. Van verschillende soorten planten en wat fijner of grover geweven. In ieder geval luchtig zomermateriaal! Er bestaat ook kunststro, maar als je het niet te warm wilt hebben in de zomer, dan raad ik je aan om een natuurlijk materiaal te kiezen. Hier enkele voorbeelden, zodat je ze herkent in de winkel en wellicht beter kan kiezen.
Onderstaande papierstrooien zomerhoed is een soort gladstro gemaakt van gedraaid zijdepapier. Ooit in Japan ontwikkeld als goedkopere imitatie van de Panamastro. Het is een goedkope strosoort en in verschillende fijnheden verkrijgbaar.
Gladstro komt in allerlei soorten voor, ook in fijner materiaal.
De meest voorkomende strooien hoed die je in de winkels ziet, is die van bandstro, het woord zegt het al: gemaakt van banden stro.
De beroemde Panamahoed is ook van stro gemaakt. Zowel geschikt voor mannen als vrouwen en het geeft zeker een bepaald cachet. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt de hoed in Ecuador gemaakt.. Oorspronkelijk werden ze in de 17e eeuw verhandeld vanuit Panama, vandaar de naam.
Cinamay en buntal
Dan heb je nog cinamay of buntal; meestal worden deze materialen gebruikt voor hoeden voor een bruiloft en de duurdere handgemaakte hoeden. Voor vrouwen dus. Het zijn alle twee geweven materialen. Buntal (bovenste foto) is een weefsel van de vezel van de bladeren van de buripalm en katoenen draden. Omdat dit zulk buigzaam en stevig materiaal is, kun je er de mooiste vormen van maken. Cinamay (ook wel geschreven met een s aan het begin) komt van de vezel van de bananenplant (abaca).