Chapeau! De vrouw met hoofddeksel in de winter

Winterse hoofddeksels: voor vrouwen zijn ze er in alle soorten en maten. En net zoals met andere kledingstukken, is het verstandig van tevoren te bedenken wat je wilt. 

  • Wil je een muts of denk je meer aan een pet? Of ga voor je een echte hoed, die je een zekere flair geeft? Dat kan een hoed met stretch zijn of een ‘getrokken’ hoed.
  • Moet het hoofddeksel tegen de regen kunnen of is de kou alleen genoeg? Moet je rekening houden met de wind, omdat je veel fietst?
  • Kun je tegen wol dan wel vilt of wil je juist synthetisch materiaal of een mengsel van de twee?
  • Wil je dat je hoofddeksel bij elke outfit staat of vind je het leuk om af te wisselen?

Wat past bij jou?

Kortom, het loont de moeite om even na te denken wat je wilt. En dan komt de uitdaging: als je voor een échte hoed gaat, welk hoofddeksel past het beste bij jouw gezichtsvorm? Je kent het wel: je staat giechelend met je vriendinnen te passen… “ach nee, ik heb geen hoedenhoofd”… en legt een prachtig exemplaar weer opzij. Maar weet: je kunt altijd een hoed kunt vinden die bij je past. Alleen heeft de één het wat gemakkelijker dan de ander. Volg onderstaande tips en je vindt wat je zoekt.

De omlijsting van je gezicht

Je hebt hoeden die door hoedenmakers geproduceerd worden. Bij hen kun je heel precies je hoedenmaat bepalen. Het gaat dan meestal om een getrokken hoed, een hoed die om een mal getrokken wordt. Het is dan echt belangrijk dat je erop let dat die hoed goed zit. Als je gaat passen, doe dan de winterjas aan waarbij je de hoed wenst. Houd ook rekening met de kraag van je jas. Bij een hoge kraag, kan een hoed namelijk opwippen, zelfs als die goed van maat is.

Meet je hoedenmaat

Ga met de verkoper na of de hoed daadwerkelijk goed zit. Dus laat je de maat meten! Bij een hoed van stretchmateriaal luistert dit wat minder nauw. Toch is het ook hier belangrijk op te letten dat de hoed niet knelt of te wijd is.

imagesGZI8XTCR

Leg een normale centimeter om het dikste gedeelte van je hoofd, vlak boven de oren. Meet je bijvoorbeeld 56 cm, dan is je hoofdmaat 56 cm. De gemiddelde hoofdmaat van de Nederlandse vrouw is 56 tot 57 cm. Let op je kapsel dat je bij je hoed wilt dragen. Bij lang haar kunnen hoofdmaten nog al eens variëren namelijk.

 Lang haar

Heb je namelijk een knot op je hoofd, dan neemt dat meer ruimte in. Oplossing: Draag je haar los of in een lage knot. Zo hoeft de hoed geen extra haar te herbergen waardoor een kleiner model ook zal passen.

Denk je “ik geloof het wel, een hoed van de markt of uit het warenhuis is ook oké” dan loop je de kans dat zo’n hoofddeksel toch niet helemaal goed zit. Heel gemakkelijk op te lossen: Naai een hoedenelastieken in je hoed, zodat de hoed stevig op je hoofd blijft zitten. En heb je lang haar, steek het op!

 

Enkele voorbeelden gezichtsvormen (via www.followfashion.nl)

followfashion.nl

van links naar rechts: ovaal, langwerpig, rond, hartvormig

Kleur en vorm

Je hebt de eerste stap gezet. Nu ga je voor vorm en kleur. Een goede kleur frist je op, een verkeerde kleur doet je er rot uitzien. Dus weet welke kleuren je staan!

  • Heb je een ovale gezichtsvorm? Mazzelaar! Jij hebt met recht een hoedenhoofd. Bijna elke hoed staat jou. Groot of klein. Met of zonder rand. De enige uitzondering hierop is een smal, hoog dopje zonder rand. Dit komt doordat dit type hoed je gezicht te lang maakt.
  • Bij een langwerpig gezicht wil je je gezicht optisch minder lang laten lijken. Een hoed met een brede rand doet de trick. Verder let je erop dat de bol (ook wel kroon genoemd) van de hoed kort is. Door de aandacht naar de zijkant te trekken, of een hoed te kiezen met opgeslagen rand, wordt het aangezicht verbreed. Niet doen: Kleine randen die omhoog wijzen, en/of een hoge ronde bol worden afgeraden.berry rutjes
  • Heb je een ronde toet? Bij jou gaan we juist de hoogte in. Dus een hoed met een hoge kroon past het best bij jou. Draag je hoed wat schuin. Asymmetrische hoeden passen goed bij jou. Neem een kleine rand of een hoed zonder rand. Kleinere bollen passen niet goed bij een rond gezicht.berry rutjes - winter-classique-barnaart-orange
  • Bij een hartvormig gezicht kies je niet een al te grote maar een gemiddelde rand Verder een normale kroon zodat het hartvormig gezicht beter uit komt.
  • Vierkante gezichtsvorm: Je wilt je gezicht optisch wat ronder doen lijken. Hoeden met speelse “deuken” in de bol, of een asymetrische vorm, zullen je goed staan. Vermijd kleine dophoedjes à la de Jackie O “pillbox”.
  • Een driehoekige gezichtsvorm heeft waarschijnlijk een scherpe kaaklijn. Met een hoed verplaats je de aandacht van de kaaklijn naar de hoed. Randloze schuine dopjes, opvallende creaties, en alles met een flinke rand zullen je waarschijnlijk mooi staan.

Houd het simpel met een bril

Draag je een opvallende bril? Kies een eenvoudige hoed, want de bril trekt reeds alle aandacht. Sowieso is het goed een kleinere hoed, of hoed met lichtdoorlatende en/of omhoog wijzende korte randen te nemen, als je brildragend bent. Overweeg eventueel lenzen voor speciale gelegenheden. En draag je een randloze – dus onopvallende – bril, dan kun je gewoon uit je dak gaan!

 Winkeltips

Berry Rutjes (foto’s oranje en rode hoed), Gouda.

De hoed van Tijn  en Hoeden M/V,  Amsterdam

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *