Bezuinigen op kleding

Je wilt graag kleding kopen, maar dat kan een dure hobby zijn. Toch zijn er wegen om je behoefte te bevredigen en niet altijd de hoofdprijs te betalen. Dus hier meer info hoe te bezuinigen op kleding. Tips voor mannen én vrouwen.

Winkel in je eigen kledingkast

Bij de opbouw van je kledingkast begin je met neutrale kleuren: zwart, grijs, bruin, donkerblauw etc.

De goedkoopste manier om te bezuinigen op kleding, is om in je eigen kledingkast te winkelen. Je zorgt ervoor dat je een goede basisgarderobe hebt; bij voorkeur met kledingstukken van kwaliteit. En je begint met neutrale kleuren. Een neutrale kleur blijft namelijk niet lang in ons geheugen hangen en die kun je  oneindig combineren met andere basiskleuren. Van daaruit bouw je verder door met kledingstukken en accessoires. Het beste is om redelijk tijdloze dingen aan te schaffen, die je lang kunt doordragen. Als je al een redelijke garderobe hebt opgebouwd, dan kun je allerlei nieuwe combinaties proberen.

 

Boek een garderobecheck

Als je niet weet hoe dat moet, omdat je de tijd, energie of het voorstellingsvermogen niet hebt, bel je mij op 06 405 97 086 en boek een garderobecheck. Dat bespaart je uiteindelijk heel veel geld. Wil je weten waarom? Kijk hier wat zo’n garderobecheck inhoudt.

Kleding vermaken

Heb je nog prachtige kleding die je te klein of te groot is geworden? Heb je nog een mooi kledingstuk dat eigenlijk alleen gedateerd is? Heb je een kledingstuk waarvan de kleur je niet meer bevalt: het staat je niet, de kleur is vervaald…

Vermaak je kleding

Afhankelijk van je wensen, ga je op naailes en leer je je eigen kleding vermaken. Of je gaat naar de Gouden Schaar en vraagt of zij iets voor je kunnen vermaken. Het is niet alleen verkleinen en verkorten, maar soms ook een maatje toevoegen! Bijvoorbeeld een rok waar je niet zo goed meer in kan omdat je taille aan het verdwijnen is. Je hebt al een aantal keren de knoop verzet, maar op een gegeven moment is de hoeveelheid stof op en de knoop kan niet nog een keer opgeschoven worden. Mijn Gouden Schaar zet er gewoon een stukje rekbare stof ertussen.  Het is natuurlijk wel noodzakelijk dat je dan een top of jasje erover heen draagt, anders zie je het toch nog.

Verf je kleding

Je kunt kleding ook een andere kleur geven, afhankelijk van het materiaal. Dat is tegenwoordig wel moeilijker doordat er zoveel synthetische stoffen worden gebruikt, maar heb je een puur materiaal zoals 100% katoen, wol of linnen, dan liggen daar ook mogelijkheden. Als er bijvoorbeeld synthetische garens inzitten, dan kleuren die niet mee. Dat kan ook een leuk en apart effect geven. Hoe dan ook, een prima manier om te bezuinigen op kleding.

Hier een filmpje hoe je kleding kunt verven. Het wordt niet gezegd, maar het gaat om het verven van natuurlijke materialen. https://goo.gl/images/UYrdua

Toch winkelen?

Als je dan toch gaat shoppen, kijk dan goed wat je nodig hebt en houd je aan die lijst. Laat je niet verleiden tot koopjes die uiteindelijk niets of onvoldoende toevoegen aan je bestaande garderobe.

Je bent klaar voor de volgende stap: Hoe bespaar je op je aankopen?

Tweedehands en vintage

Ga naar goede tweedehandszaken, waar ze kwaliteit verkopen. Blijf weg van die hele goedkope tweedehands zoals Noppes. Die verkopen echte shit kwaliteit, dat is weggegooid geld en heeft niets met bezuinigen van kleding te maken. Doe wat onderzoek naar winkels in je buurt. In Zaandam heb je bijvoorbeeld HET, kwalitatieve goede kleding voor een redelijke prijs.

Tweedehands kan vintage zijn. Vintage wordt te pas en te onpas gebruikt, maar de enige juiste definitie is Vintage is kleding, schoeisel en accessoires die in of vóór de 80-jaren zijn gemaakt.”. Wil je meer weten over vintage, lees dan meer….

Echte vintagekleding is over het algemeen kwalitatief goede kleding. Vroeger werden meestal betere stoffen gebruikt en alles werd gewoonweg veel beter gemaakt en afgewerkt dan tegenwoordig vaak het geval. De duurdere merken daargelaten, maar dan nog… hoe vaak worden naden niet afgewerkt tegenwoordig omdat het zo trendy is… Je kleding wordt er echt niet beter van. Maar dat terzijde.

Monsterverkopen

Er zijn winkels die monsters verkopen die overgebleven zijn na modeshows of die gemaakt zijn om de klant te laten zien hoe een kledingserie eruit gaat zien.

Peet Dullaert in de Herenstraat in Amsterdam behoort tot de eerste categorie ‘overgebleven uit modeshows’ en is net geopend. Bijzonder, je moet ervan houden en meestal in té kleine maten. 34-36 is doorgaans de gemiddelde maat van zijn mannequins. Toch koop ik er wel met mijn maatje 38 en dan laat ik het gewoonweg groter maken als dat mogelijk is.

In de tweede categorie ken ik Sterrenstof in de Jordaan in Amsterdam. Mooie merken voor een redelijke prijs.

Je kunt je ook abonneren op een nieuwsbrief die al die zogenaamde ‘stockverkopen’ voor je op een rij zet. Het gaat dan om ‘samplesales’ en restantenverkopen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het nog nooit geprobeerd heb. Ik ken wel iemand die dat heeft gedaan en die was tevreden. Je loopt natuurlijk hetzelfde risico als bij de gewone uitverkoop: lang niet alles is er en lang niet altijd jouw eigen maat. Je kunt trouwens ook online winkelen. Geef je op bij  en kijk wat het je oplevert.

Uitverkoop

En dan is er natuurlijk de uitverkoop. Laat je niet gek maken door de prijs. Ga vooral na wat je nodig hebt. Het hoeft echt niet zo te zijn, dat je je strikt aan je eigen wensenlijst hoeft vast te houden, maar ga niet alleen af op de prijs! Zie ook mijn blog de valkuilen van de uitverkoop.

.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *