Coltrui is terug

De coltrui is terug. Vooral fijn voor de mens met lange hals en geen onderkin. Maar een coltrui kan ook een onderkin suggereren, zelfs als je hem niet hebt. We gaan eens experimenteren met verschillende truien.

Daar gaan we dan: Pak een coltrui én een trui met ronde hals en eentje met V-hals.

Coltrui: Onderkin?!?!

Trek de coltrui aan. Kijk in een grote spiegel, waar je in ieder geval je gezicht en bovenlichaam ziet. Let op, want de ene col is de andere niet. Je hebt een korte (links op de foto) of lange col, je hebt een col die strak om je hals zit en een col die wijder zit. Het maakt ook nog uit of je een baard hebt of gladgeschoren bent.

Coltrui is terug

De strakke col – links kortere versie – rechts langere versie

Maar laten we bij het begin beginnen. Is de col strak, maak deze col langer en dan weer korter.

  • Maak je een gedrongen indruk? (Bij een korte hals kan je gezicht ineens op je schouders gedrukt lijken, waardoor je korter en breder lijkt. Wil je dat?)
  • Zie je ineens (de schaduw van) een onderkin die je nooit eerder gezien hebt?
  • Lijkt je nek ineens korter dan eerst?
  • Lijkt je gezicht dikker dan voorheen?

Gebeurt niets van dit alles? Dan ben jij de perfecte man voor de strakke coltrui. Maar… gebeuren bovenstaande zaken alleen bij een hoge col en niet bij een lagere? Dan kun je beter een trui met lagere col dragen.

Dan heb je de col, die wat wijder van je hals afstaat. Experimenteer hier ook mee, maar je zult zien dat het wat minder nauw luistert, omdat die col niet aan je nek vastgekluisterd zit.

75ec81207e70f2c673ed16356f308baf

Lossere col – casual uitstraling

Col en baard

Heb je een volle baard? Dan moet je ook uitkijken dat het niet allemaal te propperig wordt. Waarschijnlijk is dan het mooiste om een strakke col te dragen en dan komt je baard daar mooi naar voren. Vooral als de baardkleur en kleur van de trui contrasteren met licht en donker.

Coltrui is terug

Leuk is als baard contrasteert met coltrui

Zakelijk versus casual

Een strakke, gladde coltrui heeft een meer zakelijke uitstraling. Wordt de col wat losser en is de trui grover gebreid, dan bevind je je vooral in je vrije tijd. Of je werkt in een creatieve omgeving, waar ze dit heel gewoon vinden.

Een coltrui staat je niet

Welke col dan ook, het staat gewoon niet? Pak dan de trui met ronde en V-hals. Kijk welke van de twee je beter staat. Hoe korter je hals, hoe meer kans je hebt dat een V-hals je beter staat. Want hoe verder de halslijn van je gezicht afstaat, hoe meer halslengte je creëert.

Hemd of jasje met opstaande kraag

En mocht je nou ook voor een hemd met een opstaande kraag vallen, dan gelden in feite dezelfde regels. Kijk maar eens naar deze nostalgische foto van Sammy Davis Jr uit pakweg de 60-er jaren. Hij moet wel een lange hals gehad hebben, want hij draagt hier onder zijn jasje met opstaande kraag een hemd met een nog hogere kraag.

ff633565e6300fd01e7b2736ea759078

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *