Dikker of dunner geworden?

Heb jij dat nou ook? Je bent enorm afgevallen of misschien juist aangekomen en je kleding past niet meer. Ik bedoel niet letterlijk, want ik begrijp ook wel dat je dan een andere maat zoekt, maar de rest erom heen: sieraden, je bril, je schoenen misschien. Het lijkt wel of dat ook niet meer is wat het is geweest. Het lijkt wel of álles dikker of dunner is geworden. Herken je dat?

Als je dikker of dunner wordt, en met name als het om twee of meer maten gaat, dan treedt een andere schaalwerking in. Watte? Bij een bepaalde lengte en postuur horen bepaalde (for)maten accessoires. Sieraden, brillen, hoofddeksels, riemen, tassen, schoenen, sjaals, dassen (ja heren, ook dat kan) noem het maar op. De één kan een grote tas hebben, de ander verdwijnt achter zo’n formaat. Ben je wat groter en voller, dan worden je accessoires meestal ook wat groter en voller.

Dikker of dunner?

Maar als je dan afvalt, dan past het ineens niet meer zo. Dan lijkt het net of je de spullen van je grote broer draagt. En andersom geldt hetzelfde. Dat schattige kleine kettinkje is ineens niet meer schattig, maar vooral te klein bij je huidige postuur. En die smalle das gaat echt niet meer op die grote buik, meneer. Je lijkt daardoor waarschijnlijk nu juist nog dikker dan je al bent. Een kleine tas bijvoorbeeld zal je onnodig dikker doen lijken. Maar ben je klein dan zal een grote tas ook niet bij je passen. Een medium formaat tas zal dan het mooiste zijn.

Als je vol bent, is een klein tasje meestal geen goed idee. Zoek een tas in verhouding tot je postuur. De middelste is al beter, de rechtse is de beste.

Vergeet je bril niet!

Je gezicht verandert ook mee als je dikker of dunner wordt. Ik heb het bij mijn zus gezien. 30 kilo eraf en haar gezicht verdween achter de bril. Veel te groot en veel te hoekig was die bril geworden. Ze draagt nu al jaren een kleinere bril, die veel beter bij haar huidige gezichtsvorm past.

Welke grootte accessoires?

Dus waarop moet je letten om de grootte van je accessoires te bepalen?

  1. je lichaamslengte
  2. je gewicht en omvang
  3. bottenstructuur oftewel lichaamsbouw (frêle, gemiddeld of grof gebouwd?)

Dit geldt trouwens ook voor patronen, prints in je kleding. 

Ik zeg met opzet ‘gewicht en omvang’. De ene mens toont dunner dan wel dikker met een bepaald gewicht. Daarom is het zo belangrijk dat je op alle drie de elementen let: lengte, gewicht en lichaamsbouw. Dus: kom je behoorlijk aan of val je enorm af, kijk dan hoe de verhoudingen van je postuur zijn geworden en stem je accessoires daarop af.

Meer weten?

Wil je meer weten? Je weet me te vinden op 06 40597086 of via info@be-your-best.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *