BH moet goed passen

Een BH moet goed passen  Ik weet niet hoe het met jou is, maar heb jij op je 40ste, 50ste, 60ste nog dezelfde maat kleding als toen je 20 was? Nee toch, dus waarom zou je BH-maat dan niet mee veranderen? Je valt eens af, je komt eens aan. Je krijgt een kind en op een gegeven moment raak je in de overgang. Allemaal heeft het invloed op je lichaamsvorm inclusief je borsten.

Dus wil je een nieuwe BH, laat je dan even nameten om te kijken of je BH-maat veranderd is. Een BH moet goed passen want het maakt of breekt de totale pasvorm van je bovenkleding. De belangrijkste tip: de verhouding rugband en cupmaat is heel belangrijk.

BH belangrijk onderdeel van je kleding

Een goede BH is een heel belangrijk onderdeel van je kleding. Niets is zo suf als je onder een strak shirt meer dan twee borsten ziet op en neer zit gaan. Je weet wel, die blobjes die boven je cup uitpiepen.  Of dat je borsten lager hangen dan ze zouden moeten. Want het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe laag je borsten hangen, hoe groot ze zijn, als je de juiste maat BH aanhebt zit het midden van je borst midden tussen je schouder en je elleboog.

Goede lingeriezaak

BH moet goed passen

 

Dus je stapt een goede lingeriewinkel binnen en vraagt om een BH. Bij de zeer geroutineerde zaken, kijkt zo’n mevrouw je even aan en komt meteen met de goede BH aanzetten. Juiste maat, juiste soort BH. Maar normaal gesproken word je even opgemeten. Cup en bandbreedte.  De mevrouw in zo’n lingeriezaak kan je heel goed adviseren, maar je moet natuurlijk wel zelf ook voelen en kijken of de BH goed zit. Jij bent tenslotte de enige die het echt goed kan voelen.

Een BH moet goed passen

Hier volgen de tips. Vele ken je, andere zijn misschien nieuw voor je. Je zult in ieder geval merken dat de verhouding cup en bandmaat heel belangrijk is. En als je twijfelt, neem een grotere cup en een kleinere bandomvang. Andersom komt zelden voor.

 • De steun van een BH moet voor 90% vanuit de band komen. Als je de schouderbandjes nodig hebt om de dames hoog te houden zit de BH niet goed. Dus rode striemen op je schouders na een paar uur?; dan weet je hoe laat het is. Ditzelfde geldt trouwens voor vrouwen bij wie de schouderbandjes de hele tijd afzakken. Dat betekent dat de omvang te wijd en de cup te klein is.
 • Niet veel vrouwen hebben precies dezelfde, symmetrische borsten. Stel daarom de schouderbanden afzonderlijk af om te zorgen dat ze beide perfect in de cup vallen.
 • Als je voorover buigt, ‘vallen’ de ladies goed in de cup?
 • En als je overeind komt, zit de rugband echt horizontaal op rug? Zo niet, dan is de omvang te groot en de cup te klein.
 • Sluit de BH in het decolleté mooi aan op je huid? Insnijden mag niet, lubberen van de stof evenmin.

Let op de BH-beugels

 • Let op: de beugel moet de borst goed omsluiten. De beugel mag niet in de huid (te groot) of de borst (te klein) prikken!
 • De beugels moeten voorbij de inplant van de borst zitten. Dat betekent bij de meeste borsten al snel dat de beugel onder je arm zit, richting de oksel. Dit zorgt er ook voor dat je geen zijblobjes krijgt. De band begint namelijk voorbij je borst dus ligt mooi plat tegen je lijf aan. Het klinkt misschien raar, maar als je wel blobjes hebt, is de band te wijd.
 • De beugels middenvoor horen plat tegen je lijf aan te zitten. Je kunt de BH aan de voorkant niet van je lijf af trekken. Leg twee vingers middenvoor onder de beugels en trek. Als dat kan, is dat dus niet goed!
 • Een BH sluit je op het wijdste haakje. Het elastiek in de band slijt namelijk, dus na een tijdje wil je nog wat haakjes hebben om hem strakker te trekken en er dus langer mee te doen.
 • Zit de BH superlekker op het strakste haakje? Dan heb je een kleinere bandmaat nodig en daarmee een grotere cup.
 • Kun je de rugband meer dan een paar cm naar achter trekken als hij op het wijdste haakje zit? Omvang te groot en dus… Je weet het, cup te klein.

Niet alle borsten zijn hetzelfde

Kleine borsten hebben ook verschillende vormen, dus probeer net zo lang tot je een beha hebt gevonden die perfect is voor jou. Bepaalde pasvormen passen gewoon beter bij de een dan bij de ander, dus experimenteer er mee. Als je borsten bijvoorbeeld verder uit elkaar staan, is een voorgevormde of push-up beha de perfecte manier om een decolleté te creëren. Maar als je een vollere, rondere vorm borsten hebt, kun je beter gaan voor een triangelmodel. Nogmaals, een BH moet goed passen.  Smalle schouders? Heb je smalle schouders en glijden de bandjes telkens weg? Vooral bij gladde stoffen? Pas dan eens een gekruiste BH of een T-vorm BH. Zo’n BH geeft je ook nog meer steun.

Ik wil dat mijn borsten kleiner lijken

De  minimizer BH geeft je natuurlijk niet ineens cupmaat A, maar je borsten lijken wel een maatje kleiner. Dat komt doordat jee borsten worden over een wat groter oppervlakte verdeeld en een beetje naar beneden worden gedrukt. Het is cruciaal dat je de juiste maat draagt, anders gaat het effect verloren. Je kunt de minimizer BH dragen onder elk kledingstuk dat je wilt. De meeste van deze BH’s zijn namelijk gemaakt van gladde stof en zullen dus niet opvallen onder een dun shirt of strakke kleding. Maar je ziet dat de cups wat groter zijn dan bij een gemiddelde BH. Dus een top met V-hals of een jurkje met laag decolleté zou ik niet zo gauw aantrekken.

Ik wil dat mijn borsten groter lijken

Je borsten groter laten lijken kan met een balconette of een push-up BH. Beide BH’s beogen hetzelfde: ze duwen de borsten aan de zijkant naar naar binnen en naar boven. Zo lijken je borsten groter.  De balconette is de meer sexy versie. De cups zijn wat kleiner en je ziet dus meer huid, zeker als je een lage hals draagt.

Daarnaast kun je met je kleding ook nog allerlei truuks uithalen om je boezem minder dan wel meer te laten opvallen, maar daarover in een ander blog.

Ik wil sporten

Als je sport met een gewone beha, stuiteren je borsten ongecontroleerd heen en weer. Dat kan pijnlijk zijn en het is gewoonweg niet goed voor je borsten.  Een gewone BH vermindert het hotsen en botsen met ca. 40%; een sport-BH ca. 80%. De keus is aan jou!. Er zijn twee soorten sport-BH’s:

 • Voor grote borsten: (cup D en groter) De ingekapselde beha: zij bestaat uit twee aparte cups van niet-elastisch materiaal, en beschikt niet over beugels maar wel een elastische onderband.
 • Voor kleine tot middelgrote borsten: (cup AA tot C) De compressie-beha: één enkel vlak elastisch materiaal, vaak met gekruiste bandjes op de rug. De borsten worden door deze beha tegen de ribbenkast `geperst´ om beweging te verminderen.

Hoe kies je een sport-BH?

Je let op dezelfde zaken als bij een gewone BH. Let wel op een aantal extra dingen: Spring een paar keer op en neer en voel of je borsten voldoende ondersteuning genieten. Hef je armen boven je hoofd en controleer of de elastische onderrand niet naar boven schuift – anders heb je waarschijnlijk een te grote maat. Comfort en pasvorm staan voorop. Zorg ervoor dat je kunt blijven ademhalen, maar de BH mag ook niet gaan schuiven. De meeste sportbeha’s zijn van ademend materiaal en absorberen weinig zweet. Katoen is uit den boze, want dat absorbeert niet genoeg.

Kortom: Een BH moet goed passen. En nu weet je waarop je moet letten. Toch nog vragen: Bel 0640597086.

2 reacties op “BH moet goed passen

 1. Wat schrijf je leuk Erica
  Ik was op zoek naar informatie over de verschillende vormen slips die we hebben. Ik kwam bij jouw blog terecht over ‘welke slip is geschikt voor jou’. Ik vond dat een heel leuk en interessant artikel. Daarna ging ik naar ‘BH moet goed passen’ en ook dit vind ik super. Ik vind je blogs heel leerzaam en prettig leesbaar

  • Dag Sheila,

   Dank je wel voor je leuke reactie. Sorry, dat ik zo laat reageer, ik zie je berichtje nu pas.
   Fijn dat ik je kan inspireren; ik schrijf mijn blogs altijd met veel plezier. Zeker al een jaartje of tien. Dus fijn dat ik je zo van dienst kan zijn.

   Hartelijke groet,
   Erica Pach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *