Een bril: goedkoop of duur?

Een bril uitzoeken is altijd een heel gedoe. Waar ga je voor? Een bril: goedkoop of duur? Gewoon of modieus? Zie je het als een noodzakelijk kwaad of zie je de bril als een accessoire? Heb je één of meerdere brillen? Vragen, vragen, vragen.

Er zijn zoveel opticiens. Waar moet je beginnen? Ga je voor een bril: goedkoop of duur? Je wordt om je oren geslagen met de Specsavers, Hans Anders en Pearls van deze wereld. Vaak wordt geadverteerd met “slechts € 99” of “tweede bril gratis”. Behoorlijk aantrekkelijk, vooral als je niet zoveel geld hebt of het er niet voor over hebt om een dure bril aan te schaffen. Tenminste, dat denk je….

Wat maakt een bril goedkoop of duur?

Goedkoop of duur heeft te maken met

  • soort montuur en keuze in monturen
  • glazen
  • zorg en service

De monturen

Wil je om de twee jaar een nieuwe bril aanschaffen? Grote kans dat je dat lukt bij een goedkopere opticien. Goedkoper gaat namelijk meestal minder lang mee. Zeker als je een aantal jaren lang één en dezelfde bril op je neus draagt. Het materiaal, de constructie, over het algemeen is dat allemaal wat minder robuust.

Bijzondere materialen – zoals het heerlijk lichte titanium – kom je bijvoorbeeld niet gauw tegen bij Specsavers, want dat is een duur materiaal.

Op deze site kun je uitgebreid kijken waar je op moet letten als je een bril wilt kopen. Kun je van tevoren al afwegen of je voor een bril goedkoop of duur(der) gaat.

Goedkoper betekent ook: veel van het zelfde. De brillen lijken nogal op elkaar; originaliteit in monturen is meestal ver te zoeken. De grote ketens kopen vaak restpartijen op, dus de monturen zijn niet altijd de meest recente. Maar hé, als je dat niet belangrijk vindt of als er voor jou wel keuze genoeg is, dan zit je goed bij de goedkopere ketens.

Kortom: wil je mooier materiaal, meer originaliteit, meer keuze, dan ga je naar een duurdere opticien. Zo niet, ga dan vooral naar de prijsbrekers.

De glazen

Laat je niet gek maken met die aanbiedingen van goedkope brillen. Het is net als met die vakantiereizen, het begint met de kale prijs, daarna komen de (dure) verrassingen. Eenmaal in de winkel blijken er allerlei kosten bij te komen, zoals het ontspiegelen, multifocaal (lezen, verkijken enz.), anti-kraslaag. En dan is die geweldige aanbieding van € 99 ineens € 239 geworden.

Een bril goedkoop of duur

Laat altijd je ogen opmeten bij een multivocale bril. Dat is een bril met drie afstanden: lezen, computerafstand en ver zien.

Zorg

Zorg vooraf

Zelf ga ik graag naar mijn opticien in Zaandam. Zij nemen de tijd voor me. Het gaat niet alleen om de bril maar ook om de persoon. “Wat vind je fijn om te dragen, wat voor een persoon ben je. Moeten we rekening houden met je beroep?” Allemaal zaken die belangrijk kunnen zijn bij het uitzoeken van een bril.

Wat ik ook fijn vind, is dat zij mijn ogen uitgebreid onderzoeken. Overal doen ze oogmetingen, maar bij de duurdere opticien doen ze net dat stapje extra. “Wij investeren veel in zorg en deskundigheid”, vertelt Wouter Valkier van Oogwereld Jongsma. “Wij doen uitgebreide oogmetingen en checken met speciale apparatuur of er oogafwijkingen zijn waarmee we rekening moeten houden. Vooral met het ouder worden, moet je daar beter op letten.” Die zorg is beperkter bij de goedkopere ketens. Daar wordt ook vaak in een bepaald tijdsbestek gewerkt. Zoveel minuten aandacht per klant. Een duurdere opticien kan zelf bepalen hoeveel tijd hij in een klant steekt.

Een bril duur of goedkoop

Opticien Oogwereld Jongsma in Zaandam doet veel aan oogonderzoek voordat je een bril uitzoekt.

Win-win

“Afhankelijk van de wens van de klant en de bevindingen van de metingen en andere onderzoeken, kijken wij welke soort glazen goed bij die persoon passen”, aldus Wouter. Ik kan dat beamen, want de laatste keer bij Oogwereld Zaandam wilde ik twee brillen (ja-ja) en dat werd me toch iets te begrotelijk. “Zijn die heel dure glazen nou echt nodig of kan ik ook heel goed zien met glazen die iets minder duur zijn?”, was mijn vraag. Wouter is dat met mij uitgebreid nagegaan. Het kon. En dát noem je nou een ‘win-win’ situatie. Anders had ik namelijk maar één bril gekocht.

Zorg achteraf

Bij de goedkopere ketens zijn ze echt niet te lullig om je scheve bril weer recht te zetten, maar heel ver gaat hun service niet. Kom je na 1,5 jaar terug met een kapotte bril dan zal de reactie vaak zijn “het is een gebruiksvoorwerp, dat gaat na verloop van tijd kapot”. Einde verhaal. Bij mijn – duurdere – opticien helpen ze me na 2 jaar nog aan een nieuw pootje als het huidige is afgebroken. Is de lak serieus beschadigd, dan wordt een nieuwe bril besteld. Moet je bij een goedkope keten niet mee aankomen. Die lak is sowieso minder van kwaliteit en bladdert veel sneller af.

Te duur?

Is de ‘duurdere’ opticien té duur? Kun je nu wel of niet een bril via internetbestellen? Daar is nogal wat discussie over. En zeker als je multifocale glazen nodig hebt, zou ik heel goed uitkijken waar je je bril vandaan haalt. Een fatsoenlijke oogmeting is hier echt geen overbodige luxe. Ik spreek uit ervaring. Ik heb goedkope en dure brillen met dito glazen. De duurdere glazen vind ik echt prettiger om door te kijken.

Goedkoop of duur oftewel C&A of Bijenkorf?

Het is maar net wat je zoekt en wat je ervoor over hebt. Houd je van C&A of ga je liever naar de Bijenkorf? Anders gezegd: wil je snel en goedkoop of wil je meer aandacht, service en een mooiere bril en betere glazen? Alle waar heeft zijn prijs.

Lees Ook:

Wat straal je uit met je bril? (voorbeelden met foto’s)

Een bril bepaalt je uitstraling (gezichtsvormen e.d.)

 

4 reacties op “Een bril: goedkoop of duur?

  1. Dank u voor dit bericht waar de vergelijking tussen dure en goedkope brillen wordt gemaakt. Ik ga volgende week naar een opticien om een leesbril te kopen. Het is goed om te weten dat het belangrijkste criterium is of de bril echt past of niet.

  2. Tegenwoordig kun je best leuke brillen kopen voor een goede prijs. Je hoeft gelukkig dus niet te kiezen voor modieus of goedkoop. Behalve als je een ingewikkelde sterkte hebt, of extra zorg natuurlijk, dat is altijd ietsje duurder.

    • Ik denk dat iedereen goedkoop of duur verschillend interpreteert, vooral afhankelijk van je portemonnee. Mijn ervaring is dat men een bril al gauw te duur vindt en duur is relatief en een persoonlijke interpretatie. Maar gelukkig is er wel meer keuze dan vroeger in allerlei prijsklassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *