Een bril bepaalt je uitstraling

Een bril, het is een prachtig accessoire. Een bril bepaalt je uitstraling. Of je nou een dure of goedkope bril kiest, belangrijk is dat je erop op dat montuur en kleur goed bij je passen. En dat de bril past bij jou als persoon. En denk ook hieraan: ben je enorm aangekomen in de loop der jaren of juist heel erg afgevallen, kijk dan of je huidige bril nog bij je past.

Let op de volgende dingen bij de keuze van een bril:

  • Kleur
  • Gezichtsvorm en gelaatstrekken
  • Uitstraling

Kleur

Het is natuurlijk uitermate belangrijk dat je een kleur kiest die bij jouw huidskleur past. Een bril moet als het ware in je gezicht opgaan, bij je gezicht en huidskleur harmoniëren. Een bril in een verkeerde kleur doet je bleek lijken of neemt je gezicht over. Dan is het: hé waar is  die persoon achter de bril. Dus ook de kleur van een bril bepaalt je uitstraling.

Heb je nog nooit een kleurenanalyse gedaan, dan is dit HET moment om het te doen. Vorig jaar heb ik bij opticien Oogwereld Jongsma kleurenanalyses gedaan om mensen te laten zien welke kleur bril ze het beste kunnen kiezen.

Gezichtsvormen

Meestal kies je een bril die tegengesteld is aan je gezichtsvorm. Als je namelijk dezelfde brilvorm aanschaft, versterk je je gezichtsvorm en meestal staat dat niet zo fraai. Probeer het maar eens uit en je zult zien dat onderstaande adviezen meestal goed werken. Daarnaast adviseer ik je nog twee dingen:

  • Let goed op dat je ogen in het midden van de bril zitten.
  • Zorg dat de bril je wenkbrauwen volgt.

Vierkant gezicht

Heb je uitgesproken jukbeenderen, een breed voorhoofd en/of een hoekige kaak? Kortom: zie je vooral een hoekig, vierkant gezicht? Verzacht deze vormen met ronde en ovale vormen. Vermijd vierkante hoekige monturen.

Rond gezicht

Bij een rond gezicht wil je je gezicht langer en slanker laten lijken. Dus kies voor contrasterend, hoekig montuur. Een smalle bril is het beste. Dit trekt namelijk de aandacht naar boven, waardoor je gezicht er langer in plaats van ronder uitziet. Kies een montuur dat even breed of iets breder is dan het breedste deel van je gezicht.

Langwerpig gezicht

Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Een ‘vlindermontuur’ doet het ook vaak goed bij een langwerpig gezicht, omdat het de lengte van het gezicht doorbeekt. Een iets groter montuur kun jij goed hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van je gezicht.

Driehoekig of hartvormig gezicht

In beide gevallen is je gezicht aan de bovenkant een stuk breder dan aan de onderkant. Een driehoekig gezicht is het breedst bij de jukbeenderen. Bij een hartvormig gezicht begint de breedte bij je voorhoofd. In beide gevallen wordt het gezicht geleidelijk smaller richting een wat spitse kaaklijn.

Bij een driehoekige gezichtsvorm brengen brede en ronde brillen het gezicht in balans. Kijk uit voor een te breed montuur. Dan leg je namelijk juist de nadruk op het brede voorhoofd.

Ovale glazen doen het vooral goed bij een hartvormig gezicht en met name een montuur waarvan de onderkant breder is dan de bovenkant zal je goed staan. Zo lijkt je voorhoofd minder breed en je kin minder smal. Een  pilotenbril is ook een goede keuze.

Diamantvormig gezicht

Heb je opvallend brede jukbeenderen en een smal voorhoofd en kin? Dan staat een montuur met ovalen glazen of afgeronde hoeken je het mooist. Ook een glasbril zonder rand of juist een montuur dat bovenaan dikker is, zijn een goede keuze.

Ovaal gezicht

Mensen met een ovaal gezicht zijn vrijwel altijd spekkoper. Jouw gezicht is het breedst bij de jukbeenderen en loopt dan geleidelijk af naar de kin. Jouw gezicht is symmetrisch. Jij zet een bril op en kijk, eigenlijk staat alles je goed, jij mazzelaar!

Gelaatstrekken en ‘zwaarte’ bril

Je let op de gezichtsvorm, maar besteed ook aandacht aan je gelaatstrekken en je postuur. Heb je een klein gezicht, dan is een bril met een zwaar montuur waarschijnlijk niet de beste keuze. Heb je juist een wat groter hoofd met uitgesproken gelaatstrekken zoals grote lippen, dan kun jij een wat zwaarder aangezet montuur hebben.  Ben je klein van stuk? Ben je dikker of juist tenger? Het speelt  allemaal mee met het uitzoeken van een bril. Het is een kwestie van uitproberen om te zien wat bij je past. En let op: als je enorm bent afgevallen, kan het zo maar zijn dat je bril veel te groot geworden is in vergelijking met je huidige gezicht en postuur. Andersom geldt natuurlijk ook. Echt iets om rekening mee te houden. Wederom: een juiste bril bepaalt je uitstraling zoals jij dat wilt.

Je uitstraling

Als je weet welke soort bril bij jouw gezichtsvorm past, bedenk dan wat je met een bril wilt uitstralen. Zakelijk, casual, artistiek, opvallend of juist niet opvallend? Heb je bijvoorbeeld een leidinggevende baan en vind je dat je meer kracht moet uitstralen? Of heb je juist een verzorgend beroep en moet je vriendelijk en rustig overkomen? Of heb je gewoonweg zin om op te vallen?

Als je niet wilt opvallen of als je een bril niet wilt laten opvallen, is een randloze bril een uitstekende keuze. De aandacht gaat dan meer naar je ogen. Voor vrouwen bij uitstek geschikt om met de juiste make-up de ogen nog meer te laten oplichten.

Zin in een aparte bril?

Ben je op zoek naar een aparte bril dan kun je goed terecht bij:

Lees ook:

Wat straal je uit met je bril (voorbeeldfoto’s verschillende brillen, verschillende uitstraling)

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *