Hoe herken je duurzame kleding? Deel 1

Je kunt op allerlei manieren aan duurzaamheid bijdragen. Eén daarvan is duurzame kleding te kopen. Maar hoe herken je duurzame modemerken? Het is ingewikkeld om bewust duurzame kleding te kopen. Aan alles zitten voor- en nadelen en hoe maak je je overwegingen? Tips waarop je kunt letten. 

Greenwashing

Modemerken doen graag ‘groen’ en gebruiken toverwoorden als ‘bio’, ‘eco’, ‘planeetvriendelijk’ en ‘recycle’. Echter, veel van deze merken verkopen allesbehalve duurzame kleding en doen aan zogenaamde greenwashing. Ze liften mee op een trend of tijdsgeest zonder het echte werk te doen. Of ze doen het alleen op bepaalde momenten en hebben die hele duurzaamheid niet ingebed in hun merk.

Eén merk dat er wel hélemaal voor gaat, is Food for Skin. Het heeft helemaal niets met mode te maken, maar alles met je uiterlijk. Vandaar dat ik dit merk graag noem.

 Hoe herken je duurzame kleding dan?

  1. Goedkoop is eigenlijk altijd te mooi om waar te zijn

Weet je dat er een hele keten schuilgaat achter een kledingstuk? Van de boeren die de katoen verbouwen tot de arbeiders die het klaar maken voor bewerking. Van de mensen die garen spinnen tot degenen die daarvan een lap stof weven en deze verven. Van de ontwerpers van het kledingstuk tot de naaisters die het geheel in elkaar zetten. En vergeet vervolgens niet het transport, de verkopers in de winkel en de postbode die het pakketje bij je thuis aflevert. Die moeten allemaal betaald krijgen voor hun werk.

Dus het is in feite onmogelijk op een eerlijke manier voor een paar euro een T-shirt te bemachtigen.

  • Dan is er sprake van uitbuiting.
  • Of er wordt in zulke grote hoeveelheden ingekocht, dat het op de één of andere manier er financieel uit kan.
  • Met als gevolg dat weer heel veel producten niet worden verkocht. Alleen al in Nederland worden jaarlijks 1,2 miljoen onverkochte (nieuwe) kledingstukken vernietigd, want ja, het nieuwe kledingseizoen komt er weer aan.

Dus: koop minder en koop bij voorkeur duurzame kleding. Oog voor Kleur en Stijl bijvoorbeeld maakt T-shirts voor je op maat. In Nederland.

Een duurzaam T-shirt van Oog voor Kleur en Stijl

De labels van kledingstukken vertellen je ook veel:

  1. Waar is het geproduceerd?
  • Kledingstukken in Europa gefabriceerd vallen onder Europese wetgeving. Je kunt dus als merk beter controleren hoe het in de fabrieken en producenten toegaat. In China is dat een stuk lastiger te controleren.
  • In Europa gemaakt betekent kleinere afstanden naar de winkel in Nederland. Dat scheelt ook weer aan CO2-uitstoot., kledingstuk

Kledingetiketten vertellen je nog veel meer, maar daarover een volgende keer.

De volgende keren:

Hoe herken je duurzame kleding? Deel 2:

Meer informatie over de stoffen waarvan kleding gemaakt wordt. (nieuwsbrief oktober 2023)

Hoe herken je duurzame kleding? Deel 3:

Hoe transparant is het merk in zijn duurzaamheidsdoelstellingen? (nieuwsbrief november 2023)

 





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *