Hulpmiddelen – Orthopedische schoenen

Soms hebben we hulpmiddelen nodig om door het leven te stappen. Letterlijk in dit geval: orthopedische schoenen. Hulpmiddelen worden vaak – en zeker in eerste instantie – ontworpen vanuit de techniek en praktische oogmerken. Er komt verbetering in deze eenzijdige benadering. En ik ga onderzoeken welke hulpmiddelen er tegenwoordig ook leuk uitzien.

Is dat mogelijk? Trendy orthopedische schoenen

Jaren geleden breng ik een bezoek aan een orthopedische schoenmaker die me is aanbevolen door schoenenontwerpster die bij hem gewerkt heeft. Hij zou mooie schoenen maken. “Maakt u ook elegante, trendy orthopedische schoenen?”, is één van mijn eerste vragen. Ik wil natuurlijk dat iedereen er mooi kan uitzien, in welke omstandigheid dan ook. “Nee mevrouw, die schoenen moeten goed zitten en elegantie dat zit er niet zo in.” Hij werkt wel met kleurtjes en zo, maar veel verder kom ik niet. Teleurgesteld loop ik de deur uit. Kennelijk kan het niet: elegante, modieuze schoenen.

orthopedische schoenen

Anita toont haar collectie schoenen.

Toch kan het wél. Via de Facebookpagina Kleurrijk60plus zie ik regelmatig Henny trots haar trendy schoenen tonen. Dat prikkelt mij, vooral als ook Anita haar nieuwe kleurrijke orthopedische exemplaren toont.

Waarom orthopedische schoenen?

Sinds 2015 draagt Henny orthopedische schoenen waarop ze voornamelijk binnenshuis loopt; buitenshuis gebruikt ze een rolstoel. Haar hele leven heeft zij al een bindweefselprobleem dat pas laat erkend wordt. Kort gezegd: van alles schiet uit de kom als ze niet allerlei hulpmiddelen gebruikt; schoenen is daar één uiting van.

orthopedische schoenen

Henny en een aantal uit haar collectie schoenen.

Anita’s voeten passen in geen enkele standaardschoen vanwege haar zeer smalle voet en hiel. Voor zo’n model voet worden gewoonweg geen schoenen gemaakt. Als zij in 2016 een bezoek aan de podoloog (voetspecialist) brengt en de stukjes schuimrubber uit haar laarsjes vallen, is deze expert uiterst verbaasd. Wat is dat nou? “Mevrouw, u hebt orthopedische schoenen nodig!” En zo krijgt Anita haar eerste op maat gemaakte, rode schoenen. “Wat ben ik blij! Mensen zeggen vaak ‘bah, orthopedische schoenen, ze zijn zo lelijk, wie wil dat nou?’, maar ik ben zó gelukkig. Eindelijk schoenen waarop ik lekker kan lopen. En nog mooi ook! Ik heb ze urenlang op de tafel gezet om ze te bewonderen.”

orthopedische schoenen

De orthopedische schoenmaker kan alles

Henny is vanaf dag één bij dezelfde orthopedische schoenmaker, Ortho Design uit Lelystad. Hij luistert naar haar wensen en vertaalt ze in kleurrijke, trendy schoenen.

Anita laat haar schoenen maken bij Voetmax maken. Daar ga je één keer naar toe en laat je van alles scannen en opmeten. Uiteindelijk krijg je dan je eigen houten mal. Hoef je in principe nooit meer terug en kun je alles telefonisch en via internet regelen. Vooropgesteld dat je geen ander basismodel wenst. Je kunt vervolgens allerlei variaties op een thema maken: andere kleurtjes, andere stiksels of leersoorten, wel/of geen rits, andere veters. Anita gaat echter graag voor elk paar nieuwe schoenen naar haar schoenmaker om de kleur en het model uit te zoeken.  “En het mooie aan smalle voeten is, dat de schoenen altijd wel leuk staan”, aldus Anita.

Inspiratiebronnen

Henny en Anita laten zich beiden inspireren door wat ze op straat zien; Pinterest en tijdschriften zijn eveneens goede bronnen. Verder moeten de schoenen natuurlijk bij hun beider kleurrijke kledingstijl passen. Henny: “Als ik iets in mijn hoofd heb, zoals de kleurrijke La Pintura westernlaarzen, dan google ik net zo lang tot ik iets gevonden heb. En dan óp naar mijn schoenmaker.”

Anita fotografeert wel eens schoenen in winkels om aan te geven hoe ze haar volgende paar wil laten uitzien. Soms gaat ze terug naar de betreffende schoenenwinkel om het eindresultaat te tonen. “Zo’n winkelier stelt dat wel op prijs.”

Henny bekoort het dat ze een hak MOET dragen. “Vrouwen vinden dat vaak leuk, toch?” Ze verrast haar schoenmaker soms met originele oplossingen: laarzen met veters die op gewone laarzen kunnen lijken door een losse schacht ervoor te zetten. “Sommige vrouwen zijn veroordeeld tot laarzen met alleen een vetersluiting. Zo kunnen ze de schoenen variëren.”orthopedische schoenen

Zoek de schoenmaker die bij je past

Anita heeft geen enkele moeite om te krijgen wat ze wil qua uiterlijk. Ze weet wel dat er orthopedische schoenmakers zijn die die ‘moderniteiten’ flauwekul vinden en niet met hun tijd willen meegaan. Maar dat heb je in elk beroep! Henny ziet om zich heen dat op orthopedisch gebied grote stappen zijn gemaakt. “Zelfs mensen met de meest lastige voeten kunnen mooie exemplaren dragen. Vrijwel alles is mogelijk. Als je schoenmaker niet met je mee wil, dan moet je een andere (orthopedische) schoenmaker zoeken.”

Santulli in Amsterdam, the place to be

Een voorbeeld van de luxe Santulli orthopedische schoenen.

Ook wil ik jullie niet de prachtige schoenenwinkel Santulli onthouden. In Amsterdam maken ze likkebaardend mooie schoenen. Kijk op hun website, of beter nog: ga naar hun winkel.

Orthopedische schoenen en hun prijs

De dames houden beiden van mooie kleding en schoenen en zijn dan ook blij dat ze elke 15 tot 18 maanden (afhankelijk van je verzekering) een nieuw paar schoenen kunnen uitzoeken. Meestal na een maand of drie na het net aangeschafte paar bestel je een wisselpaar. Een beetje een kromme redenering, maarre “op één been kun je niet lopen”.

De verzekering betaalt het grootste deel van de kosten. Momenteel betaal je een eigen bijdrage van rond de € 130. Heb je je wettelijk eigen risico nog niet opgesoupeerd, dan gaat-ie er natuurlijk ook aan. Gelukkig maar dat dit kan, want orthopedische schoenen zijn behoorlijk aan de prijs. Het begint al gauw bij € 1.200. De prijs varieert al gelang de toeters en bellen. Dat wil zeggen: de ingewikkeldheid van een schoen qua techniek en qua uiterlijk.

Doordat de vrouwen hun schoenen goed onderhouden, beginnen ze een aardige collectie op te bouwen. Henny bezit zeven paar, Anita komt ook al aan de vijf paren. Zo kunnen de vrouwen bij elke outfit mooie, bijpassende schoenen uitzoeken.

Lees ook:

 

 

2 reacties op “Hulpmiddelen – Orthopedische schoenen

  1. Oh maar dan ken je
    Santulli, Wakkerstraat, Amsterdam blijkbaar niet.
    Comfort in Italiaanse elegantie verpakt.
    Kijk vooral ook eens op de site, een scala aan Santulli modellen.

    • Ik heb wel eens over ze gelezen inderdaad. Lang geleden. Dat zijn echt mooie schoenen. Ik ga het gelijk vermelden. Dank je wel voor de tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *